Damallsvenskan 2016, omg. 6

2016-05-19 19:00 Linköpings FC – Umeå IK  3-0 (10’ Minde , 58’ Harder (straff), 88’ Harder)
Mycket klar och rättvis seger för Linköping som dominerade matchen närmast totalt. 27-1 i avslut säger det mesta och bara lagets egen ineffektivitet hindrade en ännu större seger. Umeå kämpade bra men räckte helt enkelt inte till.

Matchens 3 främsta
1. Pernille Harder (Linköpings FC) – Hade en del avslut där man kan förvänta sig mer men Harder var inblandad i alla mål och satte själv två av dem.
2. Claudia Neto (Linköpings FC) – Hade full kontroll på mittfältet denna dag där passningsspelet var tillbaka på rätt nivå igen.
3. Magdalena Ericsson (Linköpings FC) – Säker i defensiven och en del bra hörnleveranser som skapade oreda och assist.

2016-05-21 15:00 Kopparbergs/Göteborg FC – FC Rosengård  1-2 (72’ Hammarlund  – 4’ Masar, 25’ Andonova )
Effter två ganska tidiga mål kändes det som om det kunde rinna iväg. Det gjorde det dock inte men Rosengård hade full kontroll på matchen. Göteborg skapade väldigt lite tills man fick in reduceringen i andra halvlek och fick poängvittring och höjde sig rejält. Rosengård höll dock undan till en välförtjänt seger.

Lina Nilsson (Rosengård) – Mycket fint offensivt spel av Nilsson där de många fina inspelen borde ha lett till mer en en assist. Säker också i defensiven.
Natasa Andonova (Rosengård) – Behövde bara en halvlek på sig för att avgöra matchen och blev utbytt i halvtid. Mål och assist.
Sara Björk Gunnarsdóttir (Rosengård) – Gedigen arbetsinsats som vanligt och det var inte ofta Göteborg kom förbi Rosengårds mittfält.

2016-05-21 16:00 Djurgårdens IF – Mallbackens IF  2-1 (56’ Stegius, 64’ Mendes – Göransson 65′)
Pigg inledning av Mallbacken men sedan var det Djurgården som tog över spelet allt mer. Trots chanser åt båda höll förblev första halvlek mållös. Djurgårdens övertag fortsatte i andra halvlek och man  skapade gott om lägen. Just målen var ändå kanske lite tveksamma efter lite ruff i straffområdet.

Antonia Göransson kom åter in och blev målskytt för Mallbacken och blir viktig i fortsättningen. Petronella Ekroth tillbaka i spel för Djurgården i andra halvlek men frågan är hur man ställer upp i fortsättningen när nya mittbacksparet Sundlöv- van den Bulk börjar fungera så bra.

1. Katrin Schmidt (Djurgården) – Bra i första halvlek och dominant i andra och låg åter bakom mycket av det bästa i lagets anfallsspel..
2. Sheila van den Bulk (Djurgården) – Ny mycket brai insats av van den Bulk i en match där samtliga mittbackar var bra. Bättre i passningsspelet idag och åter en och annan spektakulär brytning.
3. Guðbjörg Gunnarsdóttir (Djurgården) – Mycket säker insats med ett par riktigt fina räddningar. Bra spel också av Lee Alexander i motståndarmålet.

I övrigt gjorde matchens yngre svenskor också bra insatser.  Johanna Rytting Kaneryd var ganska osynlig i första halvlek men visade åter sin klass med en riktigt vass  andra halvlek där hon sprang på allt och åter visade fin teknik.. Madeleine Stegius var också inblandad i väldigt mycket utöver målet och trots lite brist på snabbhet lyckas hon ofta dyka upp på rätt plats. Fint passningsspel, klart sämre avslut. Fin form visar även fortsatt Madelen Janogy och Sarah Bergman i Mallbacken.

2016-05-22 14:00 Piteå IF – Kvarnsvedens IK  2-2 (36’ Karlsson
72’ Pedersen – 8’ Toohey, 32’ Sundberg)
Underhållande drabbning med ett ganska rättvist resultat. Kvarnsveden fortsätter att imponera och inte heller i Piteå visade man någon respekt utan fortsatte att sätta press på motståndarna. I första halvlek hade man också det bästa passningsspelet och halvtidsledningen med 2-1 var rättvis.

I inledningen av andra halvlek dominerade Piteå totalt när man tryckte på för en kvittering. Chanser saknades inte och man missade bl.a. en straff. Kvitteringen kom till slut mycket rättvist och därefter jämnades spelet åter ut.

Matchens 6 främsta
Faith Ikidi (Piteå) – Tabitha Chawinga mötte för första gången en back som kunde matcha henne fullt ut fysiskt och Ikidi gick oftast vinnande ur deras härliga dueller. Bättre gick det för Chawinga när hon undvek Ikidi och bl.a. förarbetet till första målet var starkt.
Denise Sundberg (Kvarnsveden) – Väldigt bra placerad i defensiven matchen igenom och målskytt.
Michaela Hermansson (Kvarnsveden) – Lite klumpig vid straffsituationen kanske men i övrigt en mycket bra insats och väldigt hårt jobb offensivt och defensivt. Fina hörnor och crossbollar och var två gånger om nära att få in ett drömmål efter fina offensiva initiativ.
Tempest-Marie Norlin (Piteå) hetast i hemma-offensiven tillsammans med Nina Jakobsson (Piteå) och gjorde väldigt mycket bra med sin speed, men borde nog också ha gjort mål. Jakobsson hade väldigt mycket boll och skapade en hel del bekymmer och både hörnor och straffen.
Meghan Toohey (Kvarnsveden) – Åter väldigt viktig offensivt och defensivt för Kvarnsveden med sina snabba fötter. Vasst agerande när hon satte sitt första damallsvenska mål.

Piteås Irma Helin dras med en fotskada och saknades. I Kvarnsveden har Elin Danielsson och Beatrice Gärds åkt på knäskador och blir borta en tid.

2016-05-22 14:00 Vittsjö GIK – KIF Örebro  0-0
Chansfattigt möte mellan två lag som sliter lite med att få till det offensiva spelet.

2016-05-23 19:00 Eskilstuna United – Kristianstads DFF  1-0 (Quinn)
En stark första halvtimme samt på nytt starkt försvarsspel av Eskilstuna United säkrade segern mot Kristianstad.  Kristianstad spelade upp sig och jämnade ut spelet men hade svårt att skapa de riktigt heta lägena.

Samtliga matcher kan ses på damallsvenskan.tv och höras på Sveriges Radio

4 svar till “Damallsvenskan 2016, omg. 6”

1. Madelene Göransson?? Va är det för kommentator dom hittat?

• Eftersom jag är långt ifrån felfri själv så tänker jag inte uttala mig i saken 🙂

Något positivt som jag noterade idag är att man i flera fall i efterhand har rättat till assistligan så att den faktiskt stämmer ganska bra i nuläget. En del felaktiga och saknade assist finns det dock fortfarande.

2. Kommer det sammanfattning och Top 5-lista på Kifs match med? Skulle vara kul och se, med tanke på De Jongh! Henne gillar jag skarpt!
    När det gäller din startelva mot Polen skull jag nog peta Hammarlund,( sätta henne som avgörare och komma in i den 65:e minuten eller nåt) och ta in nån av Schough/Jakobsson som speedkulor i anfallstrion. Vore intressant! Annars är platsen öppen, där min personliga favorit är Rolfö! Men med tanke på Sundhages tidigare elvor hade jag petat Hammarlund. Dock tycker jag alla 6 forwards är av hög klass på sina sätt! Dessutom får vi ett hypervass mittfält, med Dala, Seger och Asllani. Kul och sen Schelin+Blackstenius på topp och sen nån mer. Och med det försvarsspel vi visade i OS-kvalet kanske Sverige blir att räkna med ändå!???

• Jag har inte sett hela matchen så jag har ingen riktig helhetsbild. Jag upplevde den som ganska tråkig och inte särskilt välspelad så jag kommer nog inte se mer av den heller.

Nog har Sverige viss chans i OS. I en turnering med så få lag finns alltid vissa skrällmöjligheter. Men man måste få igång ett bättre anfallsspel än i OS-kvalet och det är därför jag vill se spela ihope en ny uppställning i offensiven.