Helgens Europa-notiser


Det blev mycket svensk fotboll för min del i helgen så här kommer en liten summering av vad som hände runt om i Europa.

Estland: Estniska ligan avslutades i helgen och Pärnu blev åter mästare. Laget som ju nyligen föll 0-14 mot Wolfsburg har det lite lättare i den inhemska ligan där man endast har en poängförlust och fina 103-6 i målskillnad.

Frankrike: Helgens omgång i franska lia bjöd inte på några skrällar. Lotta Schelin inledde målskyttet för Lyon när Saint-Étienne besegrade med 4-1 på bortaplan.

Island: 26-åriga landslagsspelaren Greta Mjöll Samúelsdóttir lägger skorn på hyllan p.g.a. knäproblem. Hon har i år varit lagkapten i Breiðablik som en stark och energifylld profil fattigare. Hon är känd för sin vänsterfot som varvar läckra tillslag med brutala snedsparkar. Hon fick avsluta karriären på topp då hon i år blev cupmästare och i höst åter kom med i landslaget där det genom åren bivit totalt 28 landskamper.

Italien: Brescia föll på lördagen överraskande stort, 1-4, i toppmötet mot Tavagnacco. Starkt av Tavagnacco som har inlett säsongen på ett mycket bra sätt och i veckan även kan avancera i Champions League då man åker till danska Hjørring med en 3-2 ledning i bagaget. Maria Karlsson gjorde ett av målen när Verona besegrade Mozzanica med 2-0 på bortaplan.

Norge: Stabæk säkrade på söndagen guldet i Toppserien genom att besegra Kolbotn med 4-1 samtidigt som serietvåan LSK Kvinner oväntat förlorade på hemmaplan mot nästjumbon Amazon Grimstad med 0-1. När två omgångar återstår skiljer nu åtta poäng mellan de båda lagen. Mötet mellan Arna-Bjørnar och Avaldsnes slutade 0-1 och nykomlingen Avaldsnes är nu endast tre poäng från tredjeplatsen.

Tjeckien: Slavia Prag ser ut att i år äntligen kunna sno åt sig ligatiteln från Sparta Prag som har vunnit nio år i rad och totalt 18 av de 20 ligatitlar som delats ut. Slavia har vunnit övriga två och varit tvåa i ligan nio år i rad nu. I helgen vann Slavia Prag toppmötet och derbyt med 2-0 och leder serien med sex poäng. Över halva säsongen och en mästerskapsserie återstår.

Tyskland: FFC Frankfurt är rejält på gång efter et par smått misslyckade säsonger. Laget, som ju alltid har en stark trupp, börjar imponera allt mer spelmässigt och besegrade under lördagen Bayern München med 4-1 på hemmaplan.  Fortsätter man i den här stillen så ska man nog äntligen lyckas taen Champions League-plats igen. Ett lag som som fortsätter imponera är också Turbine Potsdam som i helgen besegrade Bayer Leverkusen med hela 5-1 på bortaplan.