Norge vann gruppfinalen

Holland åkte på en mycket tung förlust när man föll mot Norge med 1-2 i en tidig gruppfinal i grupp 5. Därmed har Norge skaffat sig ett utmärkt läge att vinna gruppen. Det var en mycket jämn och stundtals spännande match där oavgjort kanske bättre speglat matchbilden. Holland hade klart mer mer boll men Norge var som vanligt vassa på sina snabba omställningar.

Precis som i lagens senaste match var det de unga anfallstalangerna som stod i fokus. Både Norges Caroline Graham Hansen (18 år) och Hollands Vivianne Miedema (17 år) gjorde tre mål var i helgen. I första halvlek gjorde de ett var och de var nära på kopior av varandra med skott upp i krysset från straffområdeskanten efter efter att ha gjort bort sina motståndarbackar. Första halvleks stora syndare var Hollands mittback och lagkapten Daphne Koster som stod för två miserabla felpassningar som som var upphov till de norska kontringar som gav två mål. Norges andra mål var ett kanonskott från Ingrid Stensland från strax utanför straffområdet. Holland hade flera lägen  till ytterligare mål i första halvlek, bl.a. räddades ett skott av Manon Melis på mållinjen.

I andra halvlek fick Norge bättre koll på både Miedema och Melis och kunde kontrollera sin ledning och Holland lyckades bara skrapa fram ett fåtal chanser. Sex damallsvenska spelare fanns på planen, fem holländskor (Melis, van den Berg, Slegers, van de Ven, Geurts) och en norska (Graham Hansen). Den matchen i matchen tog Caroline Graham Hansen hem men även Mandy van den Berg gjorde en riktigt bra match till skillnad från sin mittbackskollega.

I övrigt inga direkt överraskande resultat idag, möjligtvis att Albanien, vars damlandslag bildades så sent som 2011, lyckades besegra Grekland med 1-0. Men Grekland är ju inte heller någon stor nation inom damfotbollen. Tyskland fick kämpa lite mer än i helgen då man körde över Slovenien med 13-0. Idag besegrade man Kroatien med 4-0 efter att bara ha haft 0-0 i halvtid. Kroatien försvarade sig skickligt i första halvlek och vågade stundtals även anfalla men orkade inte hela matchen. Alla resultat hos UEFA.

Norge besegrade idag även Sverige i en U23-landskamp med 1-0 efter mål av Oda Fugelsnes.