Startelvan mot Japan


algarve_startelva_mot_japan

OBS! Matchen flyttad till Eurosports huvudkanal

Det är på måndagen dags för den sista gruppspelsmatchen i Algarve Cup 2014 och Sverige ställs mot Japan. Sverige behöver bara en poäng för att säkra gruppsegern men vid förlust går istället Japan till final. Japan är ett lag, som när de får sitt passningsspel att fungera, passar Sverige ganska dåligt. Men om Sverige kan prestera samma fina press-spel som vi gjort hittills och utnyttjar fysiken så har vi helt klart chansen.

Det blir som väntat några ändringar i statelvan i denna kompakta turnering. Vilar helt gör Kosovare Asllani och Charlotte Rohlin som har lite skadekänningar. Det är en aningen defensivare uppställning i den här matchen men så är det också ganska få offensiva alternativ i truppen.

Sofia Jakobsson, som gjort två riktigt bra matchen på yttermittfältet, får nu spela i anfallet tillsammans med Lotta Schelin. Hanna Folkesson har provat på många positioner i landslaget det senaste året och får nu chansen som offensiv mittfältare centralt. Intressant att se om hon kan bygga vidare på den fina insatsen mot USA. Hon får gärna överraska på den positionen där man ju annars skifta position med Therese Sjögran på vänsterkanten..

Elin Rubensson och Jessica Samuelsson får fortsatt förtroende som ytterbackar och Lina Nilsson får därför spela på mittfältet istället. Linda Sembrant tar plats i mittförsvaret istället för Charlotte Rohlin. Jag tycker det ska bli intressant att se hur Sembrant och Nilla Fischer fungerar tillsammans. Jag tycker att de visat vassast form av våra mittbackar det senaste halvåret men frågan är om de är för lika varandra i spelstil.

I målet får Carola Söberg chansen att visa upp sig. Efter Hedvig Lindahls fina insats senast ska det nog till en prestation långt utöver det vanliga om hon ska få chansen även i placeringsmatchen.

Matchstart måndag 15.40. Matchen sänds på Eurosport 2.


3 svar till “Startelvan mot Japan”

  1. En bra startelva utom på målvaktsplatsen där givetvis Öhrström borde fått chansen istället. Inget ont om Söberg men hon är 31 år och har ändå obefintlig rutin på landslagsnivå och kommer därmed knappast bli ett reellt alternativ till Lindahl i VM 2015. Hon är ju inte ens förstavalet i sitt klubblag och kommer därmed också att ha den faktorn emot sig.

    • Jag tycker kanske inte hennes ålder är något problem direkt och för mig är hon näst bästa målvakt i Sverige just nu. Om det nu är så att hon har bestämt sig för att satsa för fullt kan hon mycket väl nå sin topp i dryga 30-årsåldern och hålla på ett antal år till.

      Däremot håller jag med om att det är ett väldigt stort problem att hon inte kommer vara förstavalet i klubblaget och kommer få dåligt med speltid mot bra motstånd. Att tvingas slänga in en matchotränad målvakt i ett VM är knappast något drömscenario. Av den anledningen borde man kanske gett Öhrström chansen istället.

  2. En och annan landskamp med en och annan mindre bara målvakt är inte det stora problemet! Den grova försummelsen från landslagsledningens sida – ja, det sträcker sig från Domanski-Lyfors, via Dennerby till Sundhage & Co – är att man inte satsat på att utveckla de unga talanger som finns. De är inte många, gubevars, tänker på en Susanne Nilsson, som tröttnade och valde Serbiens landslag istället. Att låta de bästa målvakterna landslagsdebutera när de närmar sig 30-årsstrecket.är ett uppenbart tjänstefel. Skulden till denna situation ligger dock ytterst hos elitklubbarna. som inte tar sitt ansvar för att utveckla sina bästa talanger. Det kan snart bli en kännbar svacka på målvaktssidan i A-landslaget när nu Lundgren och Hammarström är borta och en ojämn Lindahl är enda kvarvarande i sin generation men som även närmar sig sin idrottsålders höst i rask takt.