Sverige – Japan 1-2

Sverige missar finalen i Algarve Cup 2014 efter att ha förlorat mot Japan med 1-2 i gruppfinalen. Det var inte någon särskilt bra match från Sveriges sida och inte någon särskilt underhållande match överhuvudtaget. Trots halvknackigt spel stod vi dock upp bra mot Japan som inte heller gjorde någon direkt bra match trots att de hade ett visst spelövertag. Chansmässigt var det inte mycket som skiljde lagen och segern kunde lika gärna ha gått till Sverige och lagen hade varsin boll i stolpen, båda dock från japanska spelare. Sverige visade inte alls upp samma energi som mot Danmark och USA och såg betydligt trögare ut över nästan hela banan.

Första halvlek var jämn och chansfattig. Sverige tog ledningen i slutet av halvleken när Linda Sembrant nickade in 1-0 (’41) på Therese Sjögrans frispark som gick via japanskt huvud till den svenska mittbacken. Japan redcerade tidigt i andra halvlek när Jessica Samuelssons bakåtpassning hamnade hos Yuki Ogimi, som satte 1-1 (’49). Strax före full tid fick Japan straff efter hands på Linda Sembrant och Aya Miyama satte segermålet 1-2 (’89).

Det var svårare att hitta spelare som imponerade den här gången, men en del positivt fanns det ändå. Carola Söberg tog chansen i målet och visade att hon är ett bra back-up alternativ till Hedvig Lindahl. Hon kan inte lastas för målen och gjorde några riktigt fina ingripanden. Hon höll på att bli hjälte då hon nästan räddade den japanska straffen.

Beröm förtjänar också Sofia Jakobsson, som åter gjorde en riktigt pigg insats, denna gång i anfallet. Antonia Göransson gjorde ett bra inhopp i andra halvlek och det är kul att se att de båda är tillbaka i landslagsform. Amanda Ilestedt gör också ett ganska stabilt inhopp och kan nog få starta i bronsmatchen. I övrigt tycker jag det finns mer att hämta på många fötter men det är väl inte så konstigt om en del är lite slitna.

Ytterbackarna Elin Rubensson och Jessica Samuelsson imponerade inte alls lika mycket som i de första matcherna. Rubensson stod och sov lite när Japan fick sitt stolpskott och byttes ut i halvtid. Samuelssons bakåtpassning som ledde till japansk kvittering var verkligen inte bra och hon hade heller inte mycket lycka i offensiven. Lina Nilsson började som yttermittfältare men klev ner på Samuelssons position i andra halvlek men hade heller inte någon superdag. Då var det väl kanske ändå Sara Thunebro som gjorde bäst intryck av ytterbackarna när hon kom in i halvtid.

Linda Sembrant blandade högt och lågt matchen igenom och var ständigt i händelsernas centrum. Fina cross-passningar blandades med svaga uppspel, fina brytningar med att bli överspelning eller ta någon onödig frispark. Mål framåt men straff bakåt och inte tillräckligt vass i duellen mot Ogimi vid första målet. Nilla Fischer och Caroline Seger dominerade inte lika kraftigt idag och fick vila i andra halvlek.

Hanna Folkesson hade en läcker passning fram till Schelin i första halvlek som så när gav Sverige en 2-0-ledning. I övrigt fick hon inte ut mycket i offensiven men kämpade som vanligt hårt. Therese Sjögran fick fick inrte heller ut mycket av sitt spel i matchen och det fick inte heller inhoppare Emma Lundh den här gången. Lotta Schelin hade ganska få bra bollar att jobba på och kom inte till särskilt många heta lägen. Lisa Dahlkvist kom in i andra halvlek och gjorde sitt jobb som defensiv mittfältare. Olivia Schough fick bara några minuter i andra halvlek.

Söberg – Samuelsson (’66 Göransson), Fischer (’46 Ilestedt), Sembrant, Rubensson (’46 Thunebro) – Seger (’60 Dahlkvist) – Nilsson , Folkesson, Sjögran (’90 Schough) – Schelin, Jakobsson (’60 Lundh)

I dagens andra match föll för övrigt USA mot Danmark med osannolika 3-5! Uselt försvarsspel från amerikansk sida bäddade för dansk seger och USA hamnar mycket oväntat sist i gruppen och spelar match om 7:e plats mot Nordkorea. För övrigt var det första gången som USA släpper in fem mål i en landskamp.

Fanndís Friðriksdóttir skickade en hörna rakt i mål i 90:e minuten och säkrade Islands seger över Kina med 1-0. Därmed blir det Island som Sverige får möta i bronsmatchen på onsdag. Efter den tunga inledningen i turneringen mot Tyskland (0-5) har Island hämtat sig och besegrat både Norge (2-1) och Kina. Tyskland besegrade idag Norge med 3-1. Finalen mellan Tyskland och Japan sänds i Eurosport 17.30 på onsdag.