Damallsvenskan 2014: Omgång 5


Inför: Under söndagen spelas full omgång i Damallsvenskan, men tyvärr åter utan TV-sändning. Det är en intressant omgång med en hel del ovissa matcher. Seriens fyra mest målsnåla lag möts

Omgångens toppmatch spelas i Eskilstuna där serieledande Eskilstuna United tar emot Kopparbergs/Göteborg FC. Bortalaget får väl ses som favoriter men med tanke på Eskilstunas säsongsöppning och Göteborgs inte alltid glimrande bortaspel så är det ändå en ganska öppen historia. Hemmalagets starka försvar kommer nog få det lite tuffare mot Göteborgs snabba offensiva spelare.

Seriens fyra målsnålaste lag drabbar också samman när AIK tar emot Umeå IK och Piteå möter Jitex. Kanske lossnar det offensivt för något av lagen. Umeå och Piteå får på förhand ses som ganska klara favoriter. AIK spelar tidigt på dagen för att ge fansen möjlighet att se både damernas och herrarnas match. Bra tänkt, och så undviker man också en krock med Tyresö-matchen för de i regionen som vill se båda matcherna.

Vittsjö måste täta upp sitt försvar, annars blir det ny klar förlust när man åter möter topplag, denna gång Linköping. I Skånederbyt mellan Kristianstad och Rosengård är förstås bortalaget favoriter. Spelet stämmer dock inte fullt ut för Rosengård ännu och kanske kanske kan Kristianstad skrälla och ta poäng. Hur stora chanser KIF Örebro har att ta poäng beror på vad Tyresö ställer upp med för lag.

11/5 12:30 Skytteholms IP: AIK  – Umeå IK  0-2
11/5 14:00 Vittsjö IP: Vittsjö GIK – Linköpings FC   1-2
11/5 14:00 LF Arena: Piteå IF – Jitex Mölndal BK  3-1
11/5 16:00 Vilans IP: Kristianstads DFF – FC Rosengård  1-2
11/5  16:00 Tyresövallen: Tyresö FF – KIF Örebro  3-0
11/5 17:00 Tunavallen: Eskilstuna United DFF – Kopparbergs/Göteborg FC  1-1

Kommentar: Skadedrabbade Linköping fortsätter att visa styrka och tar poängen de behöver för att hänga på i täten. Att man under dessa förutsättningar plockar så mycket poäng bådar gott för resten av säsongen. Ifeoma Dieke var glädjande tillbaka i Vittsjös startelva och kommer nog se till att laget får ett stabilare försvarsspel framöver. Emma Lundh var tillbaka i AIKs startelva men det hjälpte inte laget som fortsatt inte lyckats göra mål i årets serie.

Ett effektivt Tyresö tog en klar seger trots att bortalaget KIF Örebro vann skottstatistiken ganska klart. Tyresö vilade bl.a. Verónica Boquete och Marta. FC Rosengård hade marginalerna på sin sida när man efter intensiva slutminuter, där först Kristianstad kvittarerade, lyckades få in ett segermål. I Kristianstad gjorde isländskan Guðný Björk Óðinsdóttir efter den korsnandsskada hon drog på sig i

Kopparbergs/Göteborg FC hade ett klart spelövertag mot Eskilstuna United i toppmötet men hade svårt att skapa chanser mot hemmalagets stabila försvar. Båda lagen är fortsatt obesegrade. Det är också Piteå som fortsatt hängger med i toppen efter en väntad seger mot Jitex. Josefin Johansson satte två mål för hemmalaget och ser ut att kunna bli lagets främsta målskytt även i år då anfallarna ännu inte har börjat producera.

Resultat & Tabell


2 svar till “Damallsvenskan 2014: Omgång 5”

  1. Personligen tror jag tyvärr risken är stor att LFC tappar poäng borta mot Vittsjö då man brukar ha svårt där och dessutom fortfarande har 5 spelare definitivt borta p g a skador. Positivt är väl att man som tränare Sjögren uttryckt det ändå gjort bra resultat trots alla skador så helt körd ska inte 3 poängaren vara.

  2. Jag såg inte matchen i Vittsjö, men enligt rapporter därifrån var det nästan en parodi på fotboll. Regnet öste ner och det höll på att övergå i vattenpolo innan matchtiden var ute. Starkt av båda lagen att orka kämpa om varje boll. Hemmalaget var laddat och det kunde ha blivit både 2-2 och 3-2. Turen – eller naturen – hjälpte Linköping, som inte alls trivdes i blötan. Noterbart: Fridolina Rolfö gjorde ett ledningsmål efter bara 14 sekunder (enligt Livescore) eller kanske 10-12 sekunder (enligt en blogg), och Tove Almqvist debuterade i startelvan på vänstermitt, jobbade och slet i 70 minuter innan hon byttes ut. Straffskytt för Linköping var Slegers och denna gång siktade hon rätt och satte segerbollen i mål.

    Inga lättanskaffade tre poäng till LFC idag och ingen stor underhållning för publiken, fast det handlade ju inte om Eurovision Song Contest utan om damfotboll i vårregn och lervälling..