Sverige – Bosnien 3-0


Sverige besegrade Bosnien-Hercegovina med 3-0 men gör på det stora hela en ganska svag match. Men tre poäng är som vanligt det viktigaste i kvalsammanhang.

Sverige inledde annars ganska piggt och fick också tidigt utdelning när Lina Nilsson skar in i banan och sköt 1-0 med vänstern. Det ganska lösa skottet letade sig in i mål efter ett svagt målvaktsingripande. Även 2-0 kom efter svagt målvaktsingripande när Lotta Schelin skickade in en målvaktsretur i mål.

Lina Nilsson tog initiativ och löpningar och var tillsammans med Olivia Schough de piggaste i Sverige i första halvlek. Olivia Schough jobbade som vanligt hårt och hade flera fina löpningar men…problemet för hennes del finns fortfarande i de avgörande lägena. Båda två försvann i andra halvlek.

Lotta Schelin gjorde en ganska blek första halvlek men spelade upp sig i andra halvlek där jag tycker hon är bäst i svenska laget. Hon gjorde också ett riktigt snyggt klackmål på Therese Sjögrans inspel som betydde 3-0. Hon har nu gjort 71 mål och är bara ett bakom Hanna Ljungbergs målrekord.

Caroline Seger byttes ut i halvtid för att hon inte skulle dra på sig ytterligare ett gult kort och missa Skottlands-matchen men var inte speciellt het i första halvlek även om hon punktmarkerades. Kosovare Asllani hade jag väntat mig mer av idag men hon lyckades inte heller riktigt bra. Therese Sjögran slog en och annan riktigt bra passning men drog också på sig många onödiga frisparkar.

Jag har ju klagat på laguttagningarna gång på gång under senare tid ocgh idag kändes även bytena märkliga. Att låta Lisa Dahlkvist komma in på en kant istället för att exempelvis ge Marija Banusic chansen känns tråkigt. Dahlkvist är varken kantspelare eller i särskilt bra form.

Jag tycker också åter att det blev ganska tydligt att mittfältet är ett ganska stort bekymmer för Sverige. För ett mittfält med Hanna Folkesson och Malin Diaz centralt och Lisa Dahlkvist och Lina Nilsson på varsin kant håller inte som reservplan i ett VM om utbytta trion Seger, Asllani och Sjögran inte kan spela.

Bland övriga spelare så sattes mittbackarna Nilla Fischer och Linda Sembrant inte på några svåra prov men imponerade inte heller vid de offensiva fasta situationerna. De svenska hörnorna, som var många, var dock också genomgående dåligt slagna. Jag hoppas att man slopar de utåtskruvade hörnorna som jag inte är särskilt förtjust i.

Sara Thunebro hade ganska stora ytor men lyckades inte utnyttja det. Hanna Folkesson gjorde inte heller en av sina bästa landskamper. Hedvig Lindahl behövde knappt känna på bollen.

Jag tycker Bosnien gör en ganska bra match efter sina förutsättningar. Mittbacken Milena Nikolić var lite av matchens lirare och stoppade många svenskla anfall och dominerade vid de svenska hörnorna . Hon var förövrigt skyttedrottning i Champions League förra året och spelar till vardags som anfallare i serbiska Spartak Subotica.

Bosnien hotade dock egentligen inte någhon enda gång i offensiven men kämpade hårt  och jobbade bra i defensiven matchen igenom. Imponerade gjorde också den svensk-bosniska publiken som gav extra stämning till matchen.

Sverige måste höja sig mot Skottland annars kan skotskorna rent av ställa till bekymmer för Sverige. Framförallt krävs det att man kan få till ett klart bättre passningsspel och i högre tempo.

 


I EM-kval 1 för F19-landslaget vann idag Sverige med 3-0 (mål av Tove Almqvist, Stina Blackstenius och Natalie Björn) över Moldavien i Kristianstad. Matchen spelades samtidigt som Sveriges A-landslag mötte Bosnien. Bra planering?? Förvirrande för alla parter tydligen då motståndarna Moldavien i refereratet på svenskfotboll också kallas Bosnien-Hercegovina vid ett tillfälle. För F19-landslaget väntar Montenegro härnäst på måndag innan det blir en trolig gruppfinal mot Irland på torsdag. Gruppsegrarna + 10 av 11 grupptvåor går vidare. Det brukar dock vara säkrast att vinna gruppen för att få en hyfsad lottning i gruppkval 2.


4 svar till “Sverige – Bosnien 3-0”

  1. Hej, jag håller med i det mesta.
    Att sätta Lisa D till vänster…hur tänkte man då?
    Nästan lika överraskande som att sätta in Jenny Hjohlman till höger på mitten mot England.
    Är Sofia J, som visat kanonform i Montpellier, helt borta nu? Och Hjohlman, som varit väldigt bra i senaste seriematcherna, är hon också väck?
    Det jag inte håller med om är M Banusic. Visst, jätteduktig med boll, men hon har inte fysik för att spela i landslaget, efter två maxlöpningar måste hon vila i ett par minuter. Det känns lite orättvist mot andra spelare.
    Det är nog så att Pias landslag inte är så mycket bättre än 3-0 mot Bosnien.

    • Anledningen till att jag ville se Marija Banusic är att jag tycker hon är det intressantaste offensiva alternativet i truppen vid sidan om Asllani och Schelin plus att Bosnien är en utmärkt motståndare för en första landskamp. Jag tycker många andra uttagningar är betydligt mer orättvisa.

      Jag håller med angående Hjohlman. Hon blev rent sågad av Sundhage efter en blek insats på en ovan position som högermittfältare i en match där alla i laget gör svaga insatser. Jag tycker hon borde gå före flera även om jag i dagsläget tycker det märkligaste är att Rolfö lämnats utanför truppen.

      Jag har ännu inte sett Sofia Jakobsson spela i Montpellier så jag kan inte riktigt uttala mig om hur bra hon varit. Mål gör man som offensiv spelare i de franska topplagen.

      Det verkar dock som att vad man visar på träning betyder betydligt mer än vad man visar under matcher i landslaget just nu.

  2. Jag förstår precis din och många andras åsikt om Banusic (även min!). Men det spelar ju ingen roll hur duktig man är med bollen när man inte orkar springa. Och ändå använder hon sig bara av halva planen eftersom hon sällan hamnar på egen planhalva. Det är det jag menar med orättvist mot de andra, eftersom de har betydligt högre fysiska krav på sig. Och i ett landslag måste man väl vara stark och vältränad.
    Ja, det här med ”bra eller bäst på träning” är intressant. Jag tror helt enkelt att förbundskaptenerna inte ser spelarna tillräckligt ofta i matcher för att bedöma deras form, det märks ju också i vissa uttagningar (det är flera som haft lekstuga med Thunebro i år och Emma Lundh har lyckats peta in en enda boll i år..!). Därför är det träningarna som till stor del avgör.
    Rolfö ska givetvis vara med! Hon var med en gång, men det blev ju läktar’n och en petning som motivationshöjare. Hon verkar dock ha starkt psyke.

  3. Att Rolfö inte är med är inget annat än skandal, hon är dels i kanonform och gör både mål samt spelar bra i övrigt men dessutom så skulle hon kunna bli den targetspelare vi saknar i Damlandslaget. I LFC är hon otroligt viktig både offensivt och faktiskt också defensivt då det är ett säkert val att lyfta boll på henne om man snabbt vill ha upp den i anfall eller behöver få lite lugn och ro i försvaret.

    Vad gäller Thunebro håller jag med Svenneberka om att hon tyvärr inte håller defensivt längre, hon har aldrig varit nån klippa i försvaret men nu börjar hon dessutom bli för långsam vilket gör oss onödigt sårbara defensivt på hennes kant. Visst är hon rätt bra offensivt men det finns det flera backar som är i Damallsvenskan. Själv håller jag gärna fram både Magdalena Ericsson och även Jessica Samuelsson som även om hon är bättre på högerkanten också slår Thunebro som vänsterback.