Linköping – Eskilstuna 0-0

Linköpings FC försämrade sina chanser att nå andraplatsen i Damallsvenskan när man idag bara fick 0-0 mot Eskilstuna United inför 1062 åskådare. Linköping hade ett visst övertag större delen av matchen men lyckades inte få in bollen.

Linköping hade annars gott om lägen att avgöra matchen i första halvlek när ett ganska offensivt Eskilstuna United bjöd på en hel del ytor för sina motståndare. Tack vare bristande effektivitet hos hemmalaget blev det dock inga mål.

I andra halvlek spelade Eskilstuna United ett mycket bra och uppoffrande försvarsspel och Linköping hade svårt att få fram de riktigt heta lägena. Spelet böljade också en del fram och tillbaka inte minst i slutet av matchen då Linköping tvingades chansa framåt.

En tråkig situation i andra halvlek var kollisionen mellan Gaëlle Enganamuit och LFC-målvakten Katlyn Fraine som slutade med att båda fick kliva av planen. Enganamuit var mycket nyttig i matchen inte minst till att låsa fast bollen som targetspelare för sitt lag. Hon borde i skadesituationen  fått en straff men borde å andra sidan också fått en frispark dömd emot sig i situationen just innan.

Fraine befaras ha fått en fraktur (uppdatering: Det var ingen fraktur) och i så fall kommer hon  missa resten av säsongen inklusive de viktiga Champions League-matcherna. Motståndaren där, Liverpool, spelade idag också för övrigt oavgjort (3-3 borta mot Arsenal) och tappade också greppet om andraplatsen och är trea med en omgång kvar med Chelsea och Birmingham tre respektive en poäng framför sig..

I övrigt från den damallsvenska matchen kan noteras att hela Eskilstunas backlinje gör ett riktigt bra jobb matchen igenom. Även Malin Diaz börjar hitta sin roll i laget dagens formation 4-3-3 passar utmärkt för henne då hon kan få spelfördelarrollen centralt på offensivt mittfält. I Linköpingtycker jag främst att Mariann Gajhede gör en riktigt bra match och även Charlotte Rohlin börjar närma sig gammal god form. I övrigt slarvades det aningen för mycket i passningsspel och i avgörande lägen hos många spelare i hemmalaget.

För Linköping kan de förlorade poängen förstås bli mycket kostsamma när man nu är två poäng bakom Göteborg och Örebro i tabellen. Örebro ska dock också möta just Eskilstuna United och Göteborg ska ju ner till naturgräset i Kristianstad så mycket kan fortfarande hända.

Övriga resultat idag:

Piteå IF – AIK  1-2
90’ June Pedersen (straff) – 7’ Emma Lund h, 90+3’ Sarah Storck – Publik: 872

Jitex BK Mölndal – Vittsjö GIK  0-2
62’ Jane Ross , 87’ Hayley Lauder – Publik: 211

Umeå IK – Kristianstads DFF  1-0
37’ Jenny Hjohlman – Publik: 572