Vinnarna på Fotbollsgalan 2014


Några korta kommentarer om vinnarna på Fotbollsgalan 2014.

Årets målvakt
Hilda Carlén (Piteå IF), Stephanie Labbé (KIF Örebro DFF), Hedvig Lindahl (Kristianstads DFF)
Kommentar: Stephanie Labbé och Hedvig Lindahl hade båda fantastiskt bra säsonger och båda hade varit värdiga vinnare.

Årets back
Nilla Fischer (VfL Wolfsburg), Lina Nilsson (FC Rosengård), Linda Sembrant (Tyresö FF/Montpellier Hérault SC)
Kommentar: Nilla Fischer var förstås ganska given som vinnare här efter att ha haft en ledande roll hos Champions League-vinnarna.

Årets mittfältare
Ramona Bachmann (FC Rosengård), Mariann Gajhede Knudsen (Linköpings FC), Caroline Seger (Tyresö FF/Paris Saint-Germain FC)
Kommentar: En mycket jämn kategori där alla tre hade varit värdiga vinnare. Caroline Seger har haft ett bra år både i landslaget och klubblagen.  

Årets forward
Manon Melis (Kopparbergs/Götebog FC), Anja Mittag (FC Rosengård), Lotta Schelin (Olympique Lyonnais)
Kommentar: Jag trodde nog att priset skulle gå till Anja Mittag, men Lotta Schelin slog ju målrekordet i år och det vägde nog tungt då hon ju annars hade lite av en mellansäsong (2013-14) på klubbsidan.

Damallsvenskans mest värdefulla spelare
Ramona Bachmann (FC Rosengård), Hedvig Lindahl (Kristianstads DFF), Anja Mittag (FC Rosengård)
Kommentar: Anja Mittag var bäst i Damallsvenskan 2014. Värdefullast är alltid svårt att bedöma men nog är hon värd priset.

Årets genombrott
Malin Diaz Pettersson (Tyresö FF/Eskilstuna United DFF), Magdalena Ericsson (Linköpings FC), Fridolina Rolfö (Linköpings FC)
Kommentar: Som jag var inne på i inlägget med nomineringarna så tycker jag inte att Malin Diaz har haft en bättre säsong än Fridolina Rolfö men ändå haft ett större genombrott och att hon vinner känns därför helt rätt.

Årets tränare
Viktor Eriksson (Eskilstuna United DFF), Rickard Nilsson (KIF Örebro DFF), Martin Sjögren (Linköpings FC)
Kommentar: Rickard Nilsson fick ut det mesta av KIF Örebro 2014 och kändes som den givna vinnaren.

Diamantbollen
Precis som förra året kändes det som att det stod mellan Lotta Schelin och Nilla Fischer, båda nominerade bland världens 10 främsta av FIFA. Jag trodde och tyckte att Nilla Fischer skulle vinna den här gången. Lotta Schelins målrekord i landslaget vägde dock tydligen över till hennes fördel även här för på klubbsidan hade hon som sagt lite av en mellansäsong medans Nilla Fischer ju var tongivande hos Champions League-vinnarna.


4 svar till “Vinnarna på Fotbollsgalan 2014”

  1. Det är som det är med omröstningar.
    Men man borde ändra juryn. Där ska sitta oberoende människor i största möjliga grad. Inte förbundskaptener som ju promotar sina egna landslagsspelare.
    På något annat sätt kan inte förklaras att Hedvig Lindahl blev årets målvakt i stället för Stephanie Labbé! De hade rätt så jämn statistik med ett litet plus för Labbé men….Örebro hade 42 poäng och Kristianstad 31. Örebro blev tvåa och Kristianstad femma.
    Håller helt med om Rolfö vs Diaz. Klasskillnad.
    Nilla Fischer skulle ha fått Diamantbollen. Tysk mästare, CL-mästare, dominant i landslaget. Hur ska Fischer någonsin få Diamantbollen?
    Som sagt, det är som det är med omröstningar….

    • Jag tycker nog att Hedvig Lindahl förtjänar utmärkelsen även om också jag hade Labbé som favorit. Statistiskt var det som du säger i stort sätt dött lopp och jag tycker nog inte Lindahl ska lastas för att laget tog färre poäng än Örebro då Örebro som lag i övrigt var starkare, framförallt offensivt. Man kan ju också vända på det och tycka att det är mer imponerande att nå den statistiken för ett mittenlag snarare än ett topplag.

  2. Vi får nog uppleva detta många år framöver – att Zlatan kniper Guldbollen och L8 från Götet tar Diamantbollen (som f ö är en konstig slags glasobelisk). Så länge de båda orkar krypa in på en fotbollsplan väntar utmärkelserna på dem – ett gott rykte varar länge!

  3. När det gäller diamantbollen så borde givetvis Fischer fått den då hon helt enkelt varit i en klass för sig i år. Jag tror emellertid tyvärr att svensk damfotboll förtvivlat gärna vill ha en stjärna av samma dignitet som herrarnas Zlatan och därför alltid kommer premiera L8 framför andra spelare. Att hon slog målrekordet är ju förvisso imponerande men att det skedde just i år är ju en konsekvens av att hon spelat tillräckligt många matcher för att få in tillräckligt många mål och inte att hon varit bättre i år än tidigare.

    Annars är jag helt inne på Svenneberkas analys av juryns sammansättning där förbundsfolk fått en allt för dominerande roll vilket gör att insatser i Damlandslaget ges en allt för stor betydelse och särskilt då i år när det inte ens varit ett mästerskap.

    Vad gäller målvaktspriset så föredrar jag Labbé då hon är en bättre målvakt i mina ögon men sett till statistiken så är det ju inte fel att Hedvig får det och hon spelade ju också i ett betydligt sämre lag, låt vara väldigt defensivt fokuserat, vilket gör hennes insats än mer imponerande.

    Årets Genombrott är ju bara fel rakt igenom då samtliga kandidater slagit igenom tidigare än i år men där Diaz relativa framgång i Landslaget ger henne vinsten trots att hennes spel i klubblagen inte varit allt för märkvärdigt. Personligen skulle jag hellre se att Årets Genombrott precis som herrarnas motsvarighet ges till en talang som slagit igenom under året och inte som nu en etablerad spelare. Mitt val i år skulle nog varit Nathalie Persson i Rosengård som i svår konkurrens lyckades få rejält med speltid och samtidigt producerade en hel del poäng. Samma sak ifjol när den i klubblagssammanhang etablerade Jessica Samuelsson fick priset för sitt genombrott i Landslaget när samtidigt klubbkamraten Stina Blackstenius tog steget från div 3 till Damallsvenskan och där gjorde 8 mål på 11 matcher från start vilket för mig var ett betydligt större genombrott.

    Slutligen måste man ju ge en känga till SvFF/TV 4 för att de låter marknadsvärdet styra och återigen pissar på våra damspelare där framförallt den borttagna hyllningen till Therese Sjögran är direkt skamlig och då särskilt med tanke på vad som hände ifjol.