Sverige – Norge 3-2

Det såg ut att bli en riktigt tråkig start på 2015 för landslagets del men Sverige vände 0-2 till 3-2 och seger över Norge. Det var en match där Sverige hade det mesta av spelet men där Norge skapade aningen fler målchanser. Skönt med seger i första matchen men det finns ändå en hel del att slipa på för laget, både offensivt och defensivt.

Redan före start tvingades Caroline Seger kasta in handduken p.g.a. en känning i låret. Det gjorde att Linda Sembrant kom in på hennes position. Sverige började ganska piggt utan att för den del direkt skapa särskilt många heta chanser.

Sedan kontrade Isabell Herlovsen in två mål efter svaga ingripanden av Emma Berglund vid 0-1 (26′) och Nilla Fischer vid 0-2 (33′). Hon sprang ifrån dem båda två och lobbade över en felplacerad Carola Söberg två gånger om.

Sverige kom ut starkare i andra halvlek och spelade stundtals ut Norge som bara hade kontringar att komma med. Therese Sjögran hittade Kosovare Asllani i djupetoch hon reducerade säkert till 1-2 (47′). Asllani petade sedan in 2-2 (60′) efter slarv i Norges försvar. Efter kvitteringen tappade Sverige initiativet och spelet och matchbilden jämnades ut.

Segermålet 3-2 (78′) var klart snyggast där bollen snabbt gick Dahlkvist-Diaz-Asllani-Lotta Schelin-Mål. Utöver målen så skapar vi åter få chanser så det var ju bra att effektiviteten fanns där idag. Norge tryckte på för kvittering i slutet av matchen utan resultat.

Så några ord om spelarna, men första matchen för året ska man dock kanske inte lägga alldeles för stor vikt på. Mycket kommer förhoppningsvis hända med spelarnas form fram mot VM.  Carola Söberg stärkte nog inte sina chanser att bli förstemålvakt i VM även om ju nu även Hedvig Lindahl också är välbekant med det här att bli lobbad. Ändå en stabil andra halvlek av Söberg som var bra vid de fasta situationerna.

Defensivt sett så var det ingen av försvararna som direkt imponerade. Nilla Fischer gör en ganska svag första halvlek och missbedömde helt bollbanan vid ett av målen. Spelar upp sig i andra halvlek med en del riktigt vassa ingripanden. Emma Berglund kompletterade för dagen inte alls Nilla Fischer så bra som jag hade hoppats och hängde inte med vid det första målet. Utbytt i halvtid men formen kommer förhoppningsvis snart.

Linda Sembrant gör en hyfsat stabil insats på mittfältet (fick starta i stället för Caroline Seger som hade en känning i låret) i första halvlek och som mittback i andra halvlek utan att brilljera. Framför allt bra att få in en nickstark spelare på mittfältet, något som vi ganska ofta saknar numera. Är ju dock inte alls den spelande mittfältaren som Caroline Seger är och relativt ovan på positionen. Lisa Dahlkvist kom in i andra halvlek och gör det bra som bollvinnare på mittfältet.

Elin Rubensson var kanske bäst i Sverige i första halvlek och hittar allt mer sin roll som ytterback  och var mer delaktig offensivt idag. Snurrades dock upp ett par gånger av Emilie Haavi i andra halvlek där hon inte var lika framträdande men delaktig i ett av målen.

Jag gillar Mia Carlssons spelstil och inställning men jag tror inte hon bli vår nya vänsterback, hon saknar kvickheten och det offensiva spelet och det lär hon inte få fram före VM. Hon är en spelare som ska spela centralt för det är där hon kan göra sig själv rättvisa. Otacksamt att få göra sina första landskamper på en så ovan position. Sara Thunebro kom in med offensiv energi i stället för Carlsson i andra halvlek och är helt klart trygg i sin landslagsroll. Defensivt ser dock fortsatt inte tillräckligt bra ut.

Sofia Jakobsson jobbar som alltid hårt och springer på allt och kombinerat med sin snabbhet blir hon därför jobbig för motståndarna att möte. Som ganska ofta i landslaget på senare tid saknas dock det där lilla sista i de avgörande momenten. Malin Diaz ersatte henne på kanten en bit in i andra halvlek och hann vid ett par tillfällen visa  upp sina kvicka fötter. Har dock fortsatt svårt att se henne som en kantspelare i VM p.g.a. av bristen på snabbhet och styrka.

Hanna Folkesson var kanske stabilast i Sverige sett över hela matchen och definitv en av de bättre i första halvlek där hon var en av få som visade rätt inställning. Hårt jobba matchen igenom. Therese Sjögran hade en lite ojämn match men var riktigt bra i andra halvlek där hon såg till att Sverige fick behålla bollen i offensiven. Fin pass till reduceringsmålet.

Lotta Schelin gör en bra landskamp och har helt klart tempot uppe.Jobbade som vanligt hårt samtidigt som hon ofta lyckades göra något vettigt med bollen. Kunde med lite flyt ha gjort något mer mål och borde kanske haft straff i första halvlek. Kosovare Asllani var ganska anonym i första halvlek men desto hetare i andra. Gjorde de båda första målen och spelade fram till det tredje.

5 svar till “Sverige – Norge 3-2”

1. Svårt att säga så mycket om den här matchen, Sverige tabbade sig 2 ggr (minst) under 1a halvlek , Norge gjorde likadant i 2a halvlek, Rubensson var klart bäst i det svenska laget, asslani 2 mål får även hon godkänt, själva matchen bestod av enkla felpass svåra felpass och jag har sett bättre allsvenska matcher, Är det bara jag som undrar varför Sembrant fick spela mittfält, Dahlqvist eller Diaz borde väl ha fått chansen, det var ju en träningsmatch och Sembrant är mittback, Rubensson vann skytteligan i F19 EM för två år sedan varför skolar dom om henne till back, Och fortfarande är det så att halvskadade spelare får följa med på alla resor, igår 4 avbytare ??

• Jag tillhör den lilla skara som tycker Linda Sembrant är ett intressant alternativ på mittfältet. Inte i någon Seger-roll då utan mer en mittfälts-Fischer-roll som bollvinnare, något som jag tror vi kommer behöva mot starkare motstånd.

Ovanan på positionen syntes dock igår och det börjar ju bli ont om tid till VM att spela in spelare på nya positioner nu. Men det var nog bara ett tillfälligt inhopp som mittfältare misstänker jag.

Jag tycker att Rubenssons omskolning till ytterback har blivit succé, så jag tycker det är lite synd att hon vill spela högre upp på planen och antagligen kommer göra det större delen av våren i Göteborg. Å andra sidan vet man ju inte hur bra hon kan bli som anfallare heller när hon inte riktigt fått chansen att utvecklas där.

2. I min fotbollsvärld har inte Sempan någon som helst möjlighet att göra sig gällande i ett svenskt landslag.. Hon var klart bra mot Norge i andra halvlek. Tyvärr var inte Fischer lika bra men jag har haft eftersökt Nilla som mittfältare men det lär väl aldrig gå?
    Det känns väldigt knepigt att Rubensson fortfarande spelar ytterback. Jag kan inte se hennes defensiva kvalitetera, men det är väl som vänsterbacken Mia Carlsson att se Pia & Persson något som ingen annan svensk fotbollstränare ser
    .

3. det tråkiga är att pia börjar bli lika tråkig som de gamla förbundskaptenerna
    hur lotta å aslani spelar borde man väl veta låt andra komma in i andra, inte 7-8 minuter låt hilda stå en halvlek elin bäst

4. Vad gäller backlinjen så hoppas jag Pia väljer att ta med Rohlin till VM för även om hon börjar bli ’till åren’ så är hon fortfarande det bästa alternativet bredvid Fischer då de kompletterar varandra perfekt. Jag hoppas också att Magda Ericsson får chansen igen att visa att hon ska med till VM samt att Jessica Samuelsson blivit fri från skadeproblemen hon hade ifjol.

Skulle förstås gärna se att fler alternativ testas offensivt men där har vi ju ändå två spelare av hög internationell klass så det är i backlinjen och på målvaktssidan jag känner mig mest osäker i dagsläget.