Verona – Firenze 2-2

Det bjöds på underhållande anfallsfotboll när serietvåan Verona idag mötte serietrean Firenze i ett stundtals fartfyllt italienskt toppmöte.

Det var stundtals svängdörrar hos båda försvaren i första halvlek där båda lagen visade stor anfallslust och där matchen bäljande fram och tillbaka. Hemmalaget Verona hade dock hela tiden ett visst övertag och det blev ofta väldigt rörigt i bortaförsvaret när man anföll från alla håll och kanter.

Tatiana Bonetti nickade tidigt in 1-0 (9′) på Lila Sipos hörna. Måltjuven Patrizia Panico satte 2-0 (40′) efter en svag målvaktsretur och känslan var att Firenze kanske skulle falla ihop. Det gjorde man dock inte och Alia Guagni reducerade till 2-1 (43′) i slutet av halvleken och fick revanch på Stephanie Öhrström som tidigare räddat hennes friläge.

I andra halvlek sjönk underhållningsvärdet och tempot avsevärt. Verona hade fortsatt ett visst övertag men 17-åriga Alice Tortelli skickade in kvitteringen till 2-2 (75′) med kvarten kvar att spela. Jag förväntade mig en kraftig Verona-anstormning för att få in ett segermål men den uteblev och i stället fick Firenze ganska god kontroll på matchen och gick i stället de för seger.

Domaren hamnade i fokus i slutminuterna. Reprisen visar tydligt hur domaren pekar på straffpunkten och visar gult kort till Verona-försvararen Federica di Criscio efter att hon fällt inhopparen Costanza Rizzolini i straffområdet. Någon straff följde dock inte och möjligtvis tyckte linjedomaren att Rizzolini spelade över en del i fallet, vilket inte är svårt att hålla med om. Firenze firade dock ändå poängen som en seger efter matchen.

Matchens 5 främsta
Alia Guagni (Firenze) – Mycket aktiv både defensivt och offensivt på sin högerkant. Kraftfull och svårstoppad. Satte den psykologiskt viktiga kvitteringen strax före halvtid.
Miku Matsubayashi (Firenze) – Höll siffrorna nere i första halvlek med en del riktigt vassa räddningar men returen vid ett av målen var svag. Stephanie Öhrström i motståndarmålet gjorde för övrigt också en stabil insats och kan inte lastas för målen.
Lila Sipos (Verona) – Ungerska yttermittfältaren bjöd gång på gång på fina inlägg från sin vänsterkant. Byttes av någon anledning ut tidigt i andra halvlek och lagets offensiv försvagades.
Melania Gabbiadini (Verona) – Ingen supermatch av Gabbiadini men hon var ändå inblandad i väldigt mycket i lagets offensiv.
Evelyn Vicchiarelli (Firenze) – Spelmotorn och hjärnan i lagets anfallsspel där hon från mittfältet levererade fina bollar till anfallarna.

I tabellen tog regerande mästarna Brescia nu över serieledningen och toppar på 35p före Verona 34p, Mozzanica 29p, Firenze 29p och Torres 26p.