Vinterns 20 tyngsta spelarförluster


De flesta damallsvenska trupperna kommer troligtvis fortfarande att fyllas på med en och annan spelare men ytterligare några större spelarförluster lär de inte drabbas av fram till säsongsstart.

Men vilka spelarförluster är då tyngst för lagen? Det beror förstås lite på vad lagen hittar/har hittat för ersättare men ungefär så här tycker jag att förlusterna bör kännas för klubbarna:

1. Hedvig Lindahl (Kristianstad >> Chelsea)
Hedvig Lindahl har ett mycket starkt år bakom sig i Kristianstad och hade stor del i lagets defensiva stabilitet. Klubbens andra målvakter, Hanna Persson och Brett Marron, kommer inte att kunna ersätta henne fullt ut.

2. Emma Berglund (Umeå IK >> FC Rosengård)
Umeå IK har hittills varit den minst aktiva klubben under vintern och verkar inte inte ha några stora värvningsplaner trots tunga spelarförluster. Litar man så mycket på den trupp och de talanger man har eller är ekonomin så dålig? En rutinerad ledartyp som Berglund är förstås en tung förlust för ett så ungt lag.

3. Maren Mjelde (Kopparbergs/Göteborg FC >> Avaldsnes)
Klubben hade tänkt använda Mjelde som mittback i år och redan där hade man alltså tappat henne som den utmärkta defensiva mittfältare hon var under hösten. Klubben ska ha fått relativt bra betalt vid övergången och någon defensiv spelare väntas klubben värva innan seriestart. Jag tycker att man behöver både en defensiv mittfältare och en mittback av högsta kaliber om man har guldambitioner.

4. Minna Meriluoto (Vittsjö GIK >> HJK)
Valde lite oväntat att flytta till hem till finska HJK och det var ett tungt tapp för klubben. Jag är inte helt övertygad om att danska Cecilie Breil Kramer eller skotska Shannon Lynn kan fylla hennes målvaktshandskar, men den som lever får se…

5. Katrin Schmidt (FC Rosengård >> Hammarby)
Seriens mest underskattade spelare brukar hon ofta få heta och ett stort jobb i det tysta har hon verkligen gjort år efter år i sina klubbar. Tyngden av förlusten lättas avsevärt av att man har en spelare som Anita Asante som kan ta hennes plats.

6. Stephanie Labbé (KIF Örebro >> Kanadas landslag)
Hemma-VM kallar för Labbé som tillsammans med Hedvig Lindahl var seriens bästa målvakt förra säsongen. Att KIF Örebro nu har värvat Carola Söberg gör att förlusten ändå går att hantera. Återstår att se om Carola Söberg, precis som Stephanie Labbé, kan göra sina hittills bästa år i klubben.

7. Hanna Folkesson (Umeå IK >> KIF Örebro)
Umeås centrala mittfält med duon Folkesson-Chikwelu har varit väldigt viktig för laget. Supertalangen Sarah Mellouk är en hyperintressant ersättare men behöver förstås tid för att växa in i rollen. Johanna Nyman är en annan stor mittfältstalang som kanske kan blomma ut i år. Emmi Alanen och Lina Hurtig är ju också intressanta alternativ framför Chikwelu.

8. Allysha Chapman (Eskilstuna United >> Kanadas landslag/Houston Dash)
Var en av Eskilstuna Uniteds genomgående bästa spelare under 2014 och hennes energi och riviga spelstil blir inte lätt att ersätta på vänsterkanten. Blir kanske Olivia Schough som får den uppgiften?

9. Lucie Martinkóva (KIF Örebro >> Sparta Prag)
Hårdföra Lucie Martinkova har varit en profil de senaste säsongerna och har verkligen tagit lagets fysiska spelstil på allvar. Viktig för lagets offensiv. För tvillingsyrran Irena har KIF Örebro hämtat in ersättare för men inte för Lucie. Det öppnar upp för att exempelvis Julia Spetsmark ska få mer speltid vilket förstås vore kul ur svensk synvinkel.

10. Marie-Éve Nault (KIF Örebro >> Kanadas landslag)
Spelade samtliga matcher 2014 och gjorde det riktigt bra, inte minst när hon fick kliva in som mittback där hon kompletterade Marina Pettersson Engström alldeles utmärkt. Återvänder efter sommaren? Maria Synnerdahl är troligt förstealternativ att ersätta henne i dagsläget.

11. Mandy van den Berg (Vittsjö GIK >> LSK Kvinner)
Den holländska landslagsmittbacken har växt rejält som spelare det senaste året och blir förstås en tung förlust, inte minst på fasra situationer med sin fina vänsterfot. Vittsjö har dock flera spelare (Alexandra Benediktsson, Sanna Svensson, Zhelina Zadorsky) som behärskar mittbackspositionen.

12. Emmelie Konradsson (Umeå IK >> slutar)
Ytterligare ett blytungt tapp för den forna storklubben. Konradsson har blandat och gett i prestationerna men i sina bästa stunder håller hon definitvit landslagsklass.

13. Sabrina Viguier (Kopparbergs/Göteborg FC >> Saint-Étienne)
Växte in i laget och imponerade stundtals. Med Mjelde och Viguier i laget tycker jag att Göteborgs defensiv kändes ganska komplett i höstas. En ersättare i mittförsvaret kommer dock troligtvis att värvas och man har ju även trion Katleen Fernström, Catrine Johansson och Beata Kollmats som alla har vana från positionen. Jackpot för Saint-Étienne som bara släppt in två mål (ett vardera mot starka Juvisy och Montpellier) på de tre matcher hon spelat för sin nya klubb. Under dagen kom uppgiften fram att klubben testar isländska landslagsmittbacken Arna Sif Ásgríms­dótt­ir.

14. Therese Björck (Kristianstads DFF >> slutar)
I Kristianstads försvar och anfall finns det både rutin och spets. Hur man ska få ihop det på mittfältet utan Therese Björck och utan inlånade Rebecca Edwards är en svårare nöt att knäcka. Att flytta upp någon av höstens mittbackar Alice Nilsson och Mia Carlsson är förstås ett alternativ för att komplettera mer offensivt inriktade Olivia Welin på det centrala mittfältet.

15. Madeleine Tegström (AIK >> Hammarby)
Madeleine Tegström har stått för mycket av rutinen på AIKs mittfält och av den anledningen är det en mycket tung förlust för den annars, till stora delar, unga truppen. Gjorde dessutom en del riktigt vassa insatser förra året, inte minst när laget snodde poäng av Linköping i höstas.

16. Irena Martinkóva (KIF Örebro >> Sparta Prag)
blev jag så imponerad av förra året att hon kom med i mitt all-star-lag men saknaden av henne kommer dock kanske ändå inte bli enorm då Örebro har värvat både Lisa Dahlkvist och Hanna Folkesson som är utmärkta ersättare centralt på mittfältet.

17. Elin Rubensson (FC Rosengård >> Kopparbergs/Göteborg FC)
Elin Rubensson blev hos FC Rosengård lite av en superinhoppare och ”hjälpgumma” på diverse positioner och för Rosengård har hon förstås på så sätt varit ett viktigt kompliment till laget. En lite otacksam uppgift när man jagar en ordinarie plats i landslaget förstås.

18. Sofie Andersson (Vittsjö GIK >> slutar)
Sofie Andersson har riktigt lyckats följa upp succén från klubbens debutsäsong men är ändå viktig för laget. Man tappar även snabba Elin Nilsen och hårt arbetande Emma Sjödahl som också haft sina ljusa stunder i lagets offensiv de senaste åren. Håller snabba, men ack så skadedrabbade Linda Sällström, så blir förlusterna inte lika tunga men i dagsläget har man klart färre alternativ i de främre leden.

19. Sarah Mellouk (FC Rosengård >> Umeå IK)
Ur ett sportsligt perspektiv så är det här inte en förlust som skadar Rosengård nämnvärt i dagsläget men att bli av med en av Sveriges hetaste mittfältstalanger svider kanske lite ändå.

20. Johanna Almgren (Kopparbergs/Göteborg FC >> slutar/tränare Kungsbacka DFF)
En förlust som inte kommer kännas alls sportsligt jämfört med 2014 eftersom hon inte spelade alls. Johanna Almgren har dock varit något av klubbens affischnamn under många år och klubben blir helt klart en stark profil fattigare.

,

8 svar till “Vinterns 20 tyngsta spelarförluster”

  1. Spelar dom kanadensiska spelarna i den amerikanska ligan under våren? Det känns konstigt om det är så att spelarna i Kanadas landslag inte spelar några tävlingsmatcher alls under våren utan istället är på en halvår lång landslagssamling. I herrfotbollen är något sådant otänkbart och jag tycker inte att det skulle vara en bra uppladdning heller. Nån som vet hur det ligger till?

  2. Kul lista. Fyra på topplistan lämnar alltså Örebro. De har värvat bra men det är inte helt givet att slutresultatet blir lika bra. Fjolårets lagbygge var grymt effektivt. Äckliga att möta, som en tidigare känd idrottsledare myntade för länge sedan.
    Tre spelare på listan lämnar Umeå IK. Som ersätter med en 17-åring..!
    Låt vara att Mellouk är lovande men SÅ bra är hon inte och ännu långt, långt ifrån att bli en fullgod ersättare för t ex Konradsson, än mindre Folkesson. Lägg ingen press på Mellouks späda axlar, hon behöver två säsonger till för att bli en allsvensk spelare. Förstår egentligen inte värvningen när föreningen har ett av landets bästa 17- och 19-årslag. Klubben har sin policy, visst, men känns väldans naivt av Umeå att tro att deras unga lag kommer att räcka till.
    Kanada har tydligen VM-camp i Vancouver under våren. Allt enligt spelarnas önskemål. Och ledarnas förstås. Förbundet satsar enorma pengar på att deras landslag ska lyckas i sommar. Men att ligga på ett sex månader långt läger kan väl inte vara nyttigt?
    Passar bara Nordamerikaner…

  3. Håller i stort med om de spelare som listats och som LFC-supporter kan man ju konstatera att både Rosengård, Örebro och Göteborg har haft ’tunga tapp’ medan Linköping alltså inte råkat ut för detta. Känns som det kan bli en intressant säsong.

  4. Välkommen till en spännande säsong LFC-Martin! Läste nånstans att du ansåg Rohlin given tillsammans med Fischer i mittförsvaret, Jessica Samuelsson till höger och Magda Ericsson till vänster i landslaget. Sen Rolfö i anfallet…eller?
    Kul att du är på tårna LFC-Martin. Man ska hålla på sitt lag – i alla väder! Gillar det. Tror att du får en väldans bra säsong. Mycket att glädjas åt.
    Kvarten fixar ni lätt i CL. Sen finns chansen mot Frankfurt – absolut!
    Om LFC inte dippar i så många matcher kan de hota Rosengård om guldet. På sitt bästa är laget väldigt, väldigt bra. Möjligen saknas lite fysik/muskler. Som mot Örebro i fjol. Men The Martinkovas är ju inte med i år…

    • Tycker de 3 försvarsspelarna du nämnde borde vara med i Landslagstruppen ja. Om de ska starta är en annan fråga och där kan ju inte jag uttala mig lika tvärsäkert då jag inte har lika bra koll på övriga lag.

      Anledningen till att jag förordar Rohlin är att hon fungerar bra tillsammans med Fischer (som väl är given) och att det inte sett stabilt ut när man testat andra spelare där de matcher jag sett.

      Rolfö känns inte lika ’given’ men jag vill påstå att hon skulle kunna få en roll som inhoppare för att kunna förändra en matchbild då hon är en annan spelartyp än övriga forwards vi har i landslagstruppen.