Inför Damallsvenskan 2015: FC Rosengård


Det blir fullt fokus på Damallsvenskan den närmaste veckan nu inför seriestart och det är dags att presentera årets tips. Först ut den kanske mest givna placeringen…

tips151Förra säsongen: Med 18 segrar och  förluster tog man åter en klar serieseger 2014 på 54p och 12 poängs marginal ner till tvåan. Målskillnaden 62-17, man släppte in näst minst mål och gjorde klart flest. Publiksnittet landade på 1049.

Truppförändringar
IN: Sofia Hagman (Vara SK), Emma Berglund (Umeå IK), Malin Gunnarsson (Dösjöbro IF)
UT: Elin Björklund (LB07), Katrin Schmidt (Hammarby), Nicoline Sørensen (Brøndby), Elin Rubensson (K/Göteborg), Sarah Mellouk (Umeå IK)

Förväntningar för 2015: Regerande mästarinnorna är storfavoriter till ett nytt guld. Truppen är inte jättebred men startelvan den klart vassaste i serien. Jag tror det finns viss risk att det blir god marginal ner till tvåan även i år. 
Placeringstips: 1:a


fcrosengard2015bZecira Musovic (född -96) fick chansen i Champions League och tog den. Lugn, trygg, fina reflexer ochbra med fötterna. Jag tror och hoppas att hon blir ordinarie förstemålvakt i år. Tyska Kathrin Längert (-87) imponerade inte riktigt förra året men är ju en fantastisk andremålvakt.

Amanda Ilestedt (-93) har åter fått en ny mittbackskollega när klubben nu har värvat Emma Berglund (-88) från Umeå IK. Jag skulle vilja se att de båda utvecklar sitt passningsspel under säsongen och att döma av Champions League-matcherna kanske även huvudspelet. Line Røddik Hansen (-88) har inte visat stor form på senare tid men är ändå ett utmärkt alternativ i mittförsvaret eller till vänster i försvaret.

Snabba Ali Riley (-87) är given någonstans på en kant, troligtvis oftast som vänsterback. Snabbheten räddar henne i defensiven och gör henne till ett hot i offensiven.  l Rutinerade Lina Nilsson (-87) har varit högerback i klubben i många år nu och är i år lagkapten. Har sett riktigt vass ut det senaste året. Tryggare i defensiven och alltid stark i offensiven.

Engelska Anita Asante (-85) har fått flytta upp på mittfältet och ska fylla Katrin Schmidts skor. Stark bollvinnare men slarvar ibland bort en del onödiga bollar.  Sara Björk Gunnarsdóttir (-90) är en skicklig tvåvägsspelare med grym inställning. Stark och målfarlig och fyller gärna på i offensiven och är även ett alternativ som anfallare.

Ramona Bachmann (-90) kan avgöra matcher på egen hand och har en teknik som väldigt få i världen kan mäta sig med. Ligger bakom mycket i lagets anfallsspel. Det gör även Therese Sjögran (-77) som har en viktig roll i truppen med sin spelskicklighet och öppnande passningar. Starka holländskan Kirsten van de Ven (-85) kan förhoppningsvis får göra en hel säsong efter sin huvudskada och är då ett utmärkt alternativ på många positioner.

Marta (-86) har många gånger den senaste tiden visat att hon fortsatt har det lilla extra i de stora matcherna och kommer säkert att avgöra en del matcher på egen hand i år. Samspelet med övriga offensiven gåtr fortfarande att utveckla. Lagets andra stora matchvinnare är Anja Mittag (-85) som kan göra mål på alla möjliga sätt och är en het kandidat till en ny skytteligatitel.

På bänken finns i huvudsak unga spelare och anfallstalangen Nathalie Persson (-97) är antagligen den som kommer få mest speltid. Malin Gunnarsson (-95), Sofia Hagman (-97),  Ebba Wieder (-98) med flera får kanske göra enstaka inhopp men annars fokusera på spel med F19-laget.


2 svar till “Inför Damallsvenskan 2015: FC Rosengård”

  1. Kan ju bara hålla med om att Rosengård bör ses som ganska klara favoriter MEN jag är lite nyfiken på hur du ser på bredden hos laget ?

    Hat läst på ett antal ställen att LFC ses som främsta utmanaren men då med brasklappen att de inte får åka på för många skador, borde inte samma sak gälla för Rosengård som för mig ser extremt tunna ut och knappast har samma starka alternativ som LFC på bänken ?

  2. Som sagt ingen jättebredd i Rosengård men jag tycker ändå att man har råd med några skador och ändå ta guldet eftersom man trots allt har ett par landslagsspelare på bänken. Men det beror förstås lite på vilka som blir skadade. Skulle två i/eller hela trion Mittag, Marta, Bachmann bli långtidsskadad så skulle nog spelet börja hacka lite i offensiven.

    Jag tycker kanske att Linköping är mindre skadekänsliga och det är snarare ineffektiviteten och ojämna prestationer som gör att jag inte tror att man kan hota Rosengård över en hel säsong. Men får man igång någon riktig måltjuv i år så kan man ju utmana och det vore välkommet.