Europa runt 30/4-3/5


England: På torsdagskvällen spelades en tidig seriefinal i engelska WSL när Chelsea tog emot Arsenal i ett London-derby inför 1407 åskådare. Som så ofta i serien blev det jämnt och målsnålt, 0-0 och båda lagen är fortsatt obesegrade. Hedvig Lindahl har nu hållit nollan i fyra av fem matcher i serien. Marija Banusic startade också matchen men blev utbytt tidigt i andra halvlek och har hittills inte hittat målet.

Frankrike: För andra söndagen i rad lyckades Montpellier besegra Juvisy med 3-1, denna gång på bortaplan. Sofia Jakobsson gjorde ett av målen. Lotta Schelin gjorde fyra av målen när Lyon körde över jumbon Arras med 14-0.

Island: Breiðablik vann alla gruppmatcher och tog sig lätt till final i Ligacupen. Lagom till att det skulle delas ut en titel vaknade dock regerande seriemästarna Stjarnan till liv och resultatet i torsdagens final blev klara 0-3. I en spelmässigt mycket jämn match var det Stjarnan som var det klart effektivare laget. Jag var tämligen övertygad om att det skulle bli tronskifte i sommar när serien drar igång men då måste nog Breiðablik bli effektivare i offensiven och stabilare i defensiven.

Italien: I den näst sista serieomgången vann Verona med 1-0 i den tuffa matchen mot serietrean Mozzanica. Landslagsbacken Federica di Criscio segerskytt men också utvisad i slutminuterna. Därmed behåller man serieledningen en poäng före Brescia och bör kunna säkra titeln med seger i matchen mot Zaccaria i sista omgången.

Norge: Avaldsnes lyckades inte ta poäng av LSK Kvinner idag ser inte ut att kunna utmana om guldet i år heller. Man föll med 0-1 och både Avaldsnes och Stabæk, de båda tänkta utmanarna om guldet, är nu redan hela åtta poäng bakom de regerande mästarna LSK som to femte raka segern utan insläppt mål. Enda laget som hänger med LSK i tabellen är överraskande nog Klepp IL som idag besegrade Stabæk med 2-1 och bara är två poäng bakom LSK.

Spanien: Den spanska ligan avslutades idag och den stora förloraren blev Sant Gabriel som åkte ner under strecket efter förlust idag samtidigt som Transportes Alcaine vann och tog sig över strecket. Sant Gabriel gör därmed Sevilla sällskap ned en division. För de åtta främsta lagen väntar nu Copa de la Reina.

Tjeckien: Slavia Prag besegrade i helgen Sparta Prag med 5-4 i den andra omgången av mästerskapsserien som består av fyra lag. Man kom tillbaka från 0-2 tidigt i första halvlek till seger. Slavia har två segrar och Sparta en oavgjord och en förlust hittills. Som jag varit inne på tidigare så är det viktigt för KIF Örebros seedningschanser i Champions League att Slavia Prag vinner ligan i år och det ser alltså lovande ut.

Tyskland: VfL Wolfsburg besegrade på fredagen Turbine Potsdam med 3-0 i den tyska cupfinalen i Köln inför över 19000 åskådare. Matchens lirare var utan tvekan klubbens stora hjältinna Martina Müller som med två mål och en assist avgjorde i sitt näst sista framträdande för klubben innan karriären är över. Bra match också av Nilla Fischer i Wolfsburg-försvaret, jag tycker hon ser väldigt mycket säkrare ut i klubblaget än i landslaget för tillfället.