Damallsvenskan 2015: Omgång 19

Det blir bara tid till lite korta funderingar kringa matcherna numera.

2015-09-26 15:00 AIK – KIF Örebro  1-2
(58’ Julia Zigiotti Olme  – 37’ Elin Magnusson , 86’ Ogonna Chukwudi)
Segern satt ganska långt inne men KIF Örebro kubde till slut omvandla sitt stora spelövertag till sger. Kul att se att formkurvan fortsätter att peka uppåt för Julia Spetsmark som stundtals hade lekstuga med AIK-försvaret. AIK har nu inte längre någon teoretisk chans att fixa nytt kontrakt. En som sannolikt inte följer med ner i Elitettan är försvarstalangen Nathalie Björn som kopplats till både Linköping och Rosengård på senare tid.

2015-09-27 13:00 Hammarby IF – FC Rosengård  0-1
(86’ Ali Riley)
Hammarby kämpade väl men Rosengård tog till slut en mycket rättvis seger då man var det bättre laget under stora delar av matchen. Hammarby spelade annars bra i inledningen av de båda halvlekarna men orkade inte hålla spelet uppe och skapade ganska lite framåt.

2015-09-27 14:00 Mallbackens IF Sunne – Vittsjö GIK  2-1
(7’ Mimmi Larsson, 53’ Eilish McSorley – 40’ Linnea Jonasson)
Mallbacken tog ett stort kliv mot nytt kontrakt när Vittsjö besegrades och man skapade ett försprång på fyra poäng ner till Hammarby under strecket.

2015-09-27 14:00 Umeå IK  – Kristianstads DFF  4-3
(33’ Jenny Hjohlman, 50’ Rita Chikwelu, 82’ Elin Landström, 90’ Lina Hurtig  – 31’ Margrét Lára Viðarsdóttir, 39’ Ida Guehai, 65’ Amanda Edgren)
Jag har sett väldigt lite av dagens svängiga målfest då matchen är en av få ganska betydelselösa matcher nu i slutskedet av serien. Lagen ser ut att få slåss inbördes om plats 7 och 8. Lina Hurtig avgjorde i slutminuterna. Lina Hurtig som för övrigt har flera intresserade klubbars ögon på sig, bl.a. Linköpings, och mycket väl kan få ny klubbadress till nästa säsong.

2015-09-27 17:00 Piteå IF – Eskilstuna United  1-0
Piteå käpade till sig segern och behåller därmed en gnutta hop om att nå topp 2. Det var annars serieledarna Eskilstuna som hade ett spelövertag under större delen av matchen. June Pedersen haar äntligen fått debutera i norska landslaget där hon i första tävlingsmatchen mot Kazakstan redan fick förtroendet att ta hand om så gott som alla fasta situationer. Det var även en av hennes hörnor som gav utdelning idag. Jag satt och tänkte att Josefin Johansson stod för en ovanligt svag insats denna dag men i slutskedet av matchen klev hon fram och visade rejäl kämpaglöd och drog med sig hela laget. Det var också hon som nickade tillbaka hörnan till Emelie Lövgren som satte segermålet 1-0.
Matchens främsta
En spelare höjde sig klart över mängden.
1. Faith Ikidi (Piteå IF) – Hon har gjort ett antal supermatcher i år och visade idag hur man stoppar Gaëlle Enganamouit som hon plockade ner på jorden i duell efter duell. Båda backlinjerna var för övrigt överlag mycket bra i matchen.

2015-09-28 19:00 Linköpings FC – Kopparbergs/Göteborg FC  4-0
(3’ Stina Blackstenius, 29’ Pernille Harder, 40’ Harder, 79’ Harder)
Linköping tog en mycket klar och säker seger och hakar på i toppen. Man har fortsatt avgörandet i sina egna händer då man ju möter både Eskilstuna och Rosengård innan säsongen är slut. Man förbättrade nu också målskillnaden och matchens lirare Pernille Harder gick upp på andra plats i skytteligan på 15 mål, ett bakom Enganamouit. Stina Blackstenius visade åter att hon bör få chansen i A-landslaget och försvarspelet var som vanligt mycket stabilt för hemmalaget.

3-0 i halvtid var kanske lite i överkant då Göteborg var väl så bra i spelet mellan de båda straffområdena. I och runt både eget och offensivt straffområde var Göteborg däremot inte bra. Framåt skapade man väldigt få heta chanser och jag har lite svårt att förstå varför man envisas med att skicka in höjdbollar i straffområdet när man knappt har en enda nickstark spelare i laget. Försvaret hade svårt att hänga med i svängarna och Fanny Lund i målet slarvade in två bollar. I andra halvlek kunde LFC ganske enkelt kontrollera hem tre poäng.

4 svar till “Damallsvenskan 2015: Omgång 19”

1. Du tyckte inte Hammarby blev rånade på en straff då ? Verkar vara en rätt vanlig åsikt annars (själv har jag inte sett situationen).

2. Om det är Sara Björk Gunnarsdottirs tackling på Moa Hedell som diskuterades i paus man syftar på så tycker jag det var en svår situation. En tuff tackling men jag tyckte hon var på bollen först och tycker inte det var någon klockren straff.

3. Håller med helt om att 3-0 var i överkant efter 1:a halvlek där faktiskt inte LFC gör en särskilt bra insats, däremot var 1-0 under andra halvlek i underkant så totalt var ändå resultatet relativt rättvisande. Trist med skada på oerhört viktiga Gajhede som sannolikt inte spelar någon mer match för LFC (i år i alla fall) men däremot glädjande att Slegers gjorde 80 bra minuter som ersättare.

Ska bli intressant att se om Sjögren väljer ett mer rakt byte med Arnth på Gajhedes plats de sista matcherna, även när man ställs mot fysiska spelare som Petra Larsson och Sara Björk, eller om han vågar spela de lite ’lättare’ Slegers och Neto istället för att satsa på att rulla ut motståndarna istället.