Truppen mot Danmark


6/10. Det blev fem nya namn i truppen mot Danmark (Gamla Ullevi 27/10 18:45) jämfört med truppen som mötte Polen och Moldavien. Stina Blackstenius får glädjande nog chansen att debutera. Chans till debut även för målvakten Emelie Lundberg. Kul och bra också att Petra Larsson får chansen till comeback. I övrigt är Kosovare Asllani och Lina Nilsson tillbaka.

Skadade Umeå-duon Lina Hurtig och Hanna Glas, deras klubbkollega Elin Landström samt Josefin Johansson och Fridolina Rolfö är de som fått lämna. Jag tycker att det är en ovanligt bra trupp och baserat på form är det egentligen bara Michelle de Jongh som jag verkligen saknar i den i dagsläget. Som jag skrev i mitt inlägg angående nya spelsystemet 4-3-3 hade hon varit mitt huvudalternativ till skadade Lina Hurtig.

25/10. Tisdagens EM-kval mot Danmark närmar sig. Det har hänt lite i den svenska truppen. Magdalena Ericsson (hjärnskakning), Malin Diaz (lårskada) och Amanda Ilestedt (fotskada) har fått lämna truppen. Av dem är det egentligen bara Ericsson som kändes som en trolig startspelare och lite synd att hon inte kan vara med nu när hon äntligen fått chansen. Josefin Johansson, Elin Landström och Freja Hellenberg ersätter.

Bilder från matchen mot GAIS P16-lag (0-1). Stina Blackstenius ser ut att ha tagit för sig &  hur är det med Elin Rubenssons positionsspel vid baklängesmålet?

Målvakter
Hilda Carlén, Piteå IF
Hedvig Lindahl, Chelsea
Emelie Lundberg, Eskilstuna United
Hedvig Lindahl och Hilda Carlén får den här gången sällskap av en tredjemålvakt. Den platsen gick till Emelie Lundberg. Jag hade personligen valt Jennifer Falk men Lundberg har haft en stabil säsong och har högst räddningsprocent i Damallsvenskan så uttagningen är helt klart motiverad.. 

Försvarare
Emma Berglund, FC Rosengård
Magdalena Ericsson, Linköpings FC
Nilla Fischer, VfL Wolfsburg
Freja Hellenberg, Avaldsnes IL
Amanda Ilestedt, FC Rosengård
Elin Landström, Umeå IK
Lina Nilsson, FC Rosengård
Elin Rubensson, Kopparbergs/Göteborg FC
Jessica Samuelsson, Linköpings FC
Linda Sembrant, Montpellier 
Hanna Glas åkte ju på en korsbandsskada efter förra uttagningen och rutinerade Lina Nilsson får komma tillbaka till landslaget istället för Elin Landström som ersatte Glas senast. I övrigt exakt samma försvarare som i förra truppen och inte så mycket att anmärka på där. Jag skulle tippa att vi får se Samuelsson, Fischer, Sembrant, Ericsson i backlinjen mot Danmark. 

Mittfältare/forwards
Emilia Appelqvist, Piteå IF
Kosovare Asllani, Paris Saint-Germain
Stina Blackstenius, Linköpings FC
Lisa Dahlkvist, Paris Saint-Germain
Malin Diaz Pettersson, Eskilstuna United
Pauline Hammarlund, Piteå IF
Jenny Hjohlman, Umeå IK
Sofia Jakobsson, Montpellier
Josefin Johansson, Piteå IF
Petra Larsson, Eskilstuna United
Lotta Schelin, Olympique Lyonnais
Olivia Schough, Eskilstuna United
Caroline Seger, Paris Saint-Germain 
Stina Blackstenius får chansen och hon petar klubbkompisen Fridolina Rolfö som hon ju faktiskt också hållit utanför startelvan i Linköping den senaste tiden. Jag tycker kanske att det finns plats för båda för även om Rolfö kanske inte har leverarat på topp så är hon ju en helt annan spelartyp än övriga anfallare i landslaget. 

Kosovare Asllani är tillbaka i truppen och kanske får chansen på skadade Lina Hurtigs offensiva mittfältsposition om man väljer att spela än mer offensivt. Det skulle vara intressant att se den uppställningen i alla fall men då skulle jag gärna se att man drar tillbaka kantanfallarna lite så att det blir mer 4-2-3-1 snarare än 4-3-3. 

Det andra alternativet som jag gärna ser är att man sätter in den andra comebacken, Petra Larsson, i startelvan och flyttar Lisa Dahlkvist till den offensivare mittfältspositionen. Hon var ju riktigt het i offensiven i Damallsvenskan innan flytten till Paris. Petra Larsson ersätter alltså Josefin Johansson i truppen. 

Vilka tre som ska starta i anfallet känns för mig väldigt öppet men jag skulle gärna se Pauline Hammarlund centralt från start eller möjligtvis rent av Stina Blackstenius direkt. Två ur trion Schough, Jakobsson och Schelin på kanterna. Jag tror dock att det blir trion Schough, Schelin, Jakobsson på topp precis som senast.


3 svar till “Truppen mot Danmark”

  1. Det spelar ju egentligen inte så stor roll mellan Blackstenius, Rolfö eller Schelin. Eller om Schough och Jakobsson kutar runt som galningar på kanterna. Sundhages 4-3-3 är det ju ändå ingen som har fattar, inte ens de som spelar i landslaget. Hon har tydligen försökt förklara allt för tränarna i damallsvenskan men ingen förstod det heller…
    Men det är ju ”sköj å spela fotböll…!”
    Sen dök det upp en tjej från Norge på 26 år som aldrig tagit en plats i ett svenskt landslag. Men det var tydligen ”sköj” att se henne i landslaget för att hon spelar 20 matcher om året i norska ligan. Vad som står i den svenska statistiken spelar Marina Pettersson, Mia Carlsson m fl 22 matcher per år och gör det jävligt bra! De spelar mot Mittag, Bachmann, Enganamouit m fl och stänger igen. Men det räknar liksom inte för Sundhage & co!
    I sitt sätt att ta ut landslaget har hon berättat för de svenska tränarna att dom inte fattar så mycket. Men att hon plockar ut spelare på platser som ingen annan förstår….

    Lyckan att plocka ut Fischer som c mf varade 6 månader. Hon ska givetvis spela centralt
    på mittfältet.

    Det är på den nivån det ligger…liksom…!

  2. Håller med lite angående Freja Hellenberg. Säkert en jätteduktig mittback, eftersom jag inte sett henne kan jag själv inte lägga nån värdering. Men jag hade absolut sett Marina istället. Hon togs in under VM när skadeläget i backlinjen var kritiskt, hon har oxå tagit plats i ett par enstaka trupper under åren. Verkar ha varit alternativ tillsammmans med Carlsson efter de nuvarande, men helt plötsligt kommer en ny tjej från norska ligan. Det är lite konstigt faktiskt. Med tanke på att Sundhages ledord jämt har varit ”kontinuitet”. Men, men hon kanske är nästa backklippa. Inget ont om varken henne eller norska ligan. Bara en ifrågasättning av landslagsledningen…..

  3. Jag är fortsatt positiv till 4-3-3 och det ska bli intressant att se hur mycket man har jobbat med defensiven nu när det väntar starkare motstånd.

    Jag har sett Hellenberg några gånger i år och tycker hon har gjort en bra säsong men även för mig skulle några andra mittbackar gå före. Marina Pettersson Engström tycks verkligen inte vara någon Sundhage-favorit tyvärr. Annars tycker jag ju som sagt det mesta är positivt med truppen denna gång så att hon vill se ett utlandsproffs på nära håll kan jag köpa.