Europafotbollen 18-20/12

Frankrike
Lotta Schelin spelade bara första halvlek men hann göra fyra mål när Lyon krossade nykomlingen Nimes med 10-0. Redan efter en halvtimme var ställningen 7-0 men Lyon måltempot drogs lyckligtvis ner därefter. Montpellier (2-1 mot Guingamp) och PSG (3-0 mot Soyaux) tog också nya segrar och följer tätt efter i tabellen. Ny uddamålsseger för Montpellier som nog saknar skadade Sofia Jakobsson.

Holland
Höstsäsongen i ligan avslutades på fredagen och har inte bjudit på några stora överraskningar. Som väntat så är det Ajax och Twente som gör upp om guldet och Ajax toppar med en poäng före Twente, dock med en match mer spelad. PSV hängde med bra inledningsvis men har tappat mark den senaste tiden och har sex poäng upp till Twente.

Tyskland
SGS Essen besegrade FFC Frankfurt med 3-2 på fredagen i en jämn och underhållande match. Rosengårds kvartsfinalmotståndare Frankfurt visar inte upp något skrämmande spel och det blirtr intressant att se om det händer något i truppen under vinterpausen.

SGS Essen visar upp en bra offensiv där man har många olika egenskaper hos sina spelare. Kraftfulla Charline Hartmann har redan gjort dubbelt så många mål som förra säsongen och toppar skytteligan. Man släpper dock in lika många mål som man gör och lagets lite mer darriga och slarviga defensiv hindrar dock laget för att utmana topplagen över en hel säsong. Man är nu fyra, tre poäng bakom trean Frankfurt.

Matchens 2 främsta
1. Lea Schüller (SGS Essen): Essens 18-åriga anfallstalang prickade stolpen redan efter en minut och var glödhet i första halvlek.  Mål och assist i första halvlek där hon hade ytterligare ett par bra mållägen.
2. Jaqueline Klasen (SGS Essen): Bolltrygga högerbacken var stabil matchen igenom. Läste spelet bra och hade fint passningsspel.

Jag hade tänkt ha tvåmålsskytten Mandy Islacker som nummer tre men hennes bedrövliga tackling som gav motståndarna straff och segermål i andra halvlek diskvalificerar henne från listan.

Målen: 0-1 Islacker 13′, 1-1 Schüller 21′ 1 – 1, 2-1 Hartmann 26′, 2-2 Islacker 33′, 3-2  Hartmann (straff) 77′

Ingen stor skräll ändå att SGS Essen lyckas besegra ett i år lite svagare Frankfurt på hemmaplan. Mer överraskande var det då att VfL Wolfsburg på lördagen lyckades förlora hemma mot USV Jena med 1-2. Det var Wolfsburgs fjärde förlust på tolv matcher och man har uppenbara problem att få ihop sitt stjärnspäckade lag till en segermaskin. När lagen möttes i premiäromgången i augusti vann Wolfsburg med hela 8-0 i Jena.

På söndagen spelades omgångens stormöte där Turbine Potsdam föll med 0-2 mot Bayern München efter två mål av Gina Lewandowski. Bayern München utökade därmed sin serieledning till hela tolv poäng och det är svårt att se att man ska lyckas tappa den under våren.