Sverige – Norge 1-0


Sverige fick en drömstart på OS-kvalet och matchen när Lisa Dahlkvist redan efter tre minuter satte 1-0 mot Norge vilket även blev segermålet. Sverige spelade med helt annan energi och annat självförtroende än i VM och jobbade för varandra matchen igenom. Härligt att se.

Matchen var dock väldigt jämn och båda lagen hade chanser att göra mål. Norge lyckades några gånger med fart ta sig igenom det svenska försvaret men hade svaga avslut eller Hedvig Lindahl i vägen. Sverige skapade sitt vid fasta situationer där det av och till blev rörigt i norskt straffområde.

Väldigt böljande spel i första halvlek men ett litet övertag för ett offensivt  Sverige som också efter målet fortsatte att pressa norskorna på egen planhalva. Det gjorde att Norges båda anfallsstjärnor Caroline Graham Hansen och Ada Hegerberg fick bollen väldigt sällan och det var en mycket lyckosam och smart taktik.

Sverige valde inte att lägga sig tillbaka och bevaka sin ledning i andra halvlek utan satte hård press på norskorna som hade problem att få upp bollen i offensiven. Sverige hade full kontroll första delen av andra halvlek medans det blev rejält nervöst under den andra halvan när Norge gick allt hårdare för kvittering.

Lite tankar om spelarna. Det blir mycket hyllningar nu för det var en härlig laginsats från svensk sida. Godkänt på alla fötter denna gång.

Hedvig Lindahl hade klart mer att göra än motståndarmålvakten men står för en mycket stabil insats bortsett en del svaga utsparkar. Flera bra räddningar och allmänt alert.

Linda Sembrant dominerade i luftrummet och gör en bra match. Även Nilla Fischer gör en bra match. Båda mittbackarna lyckades ofta bryta tidigt och satte sig i få löpdueller mot snabba norskor.

Även Magdalena Ericsson gör en riktigt bra match och slår ju inlägget till målet. Elin Rubensson var den som kändes svajigast i försvaret och gick bort sig några gånger och kunde ha varit lite mer följsam i sitt försvarsspel.

Lisa Dahlkvist behåller toppformen och gör en ny toppmatch. Åter en av de bästa i Sverige och stor matchvinnare med sitt mål. Även bolltrygga Caroline Seger gör en utmärkt match och lugnade ner spelet när det behövdes.

Emilia Appelqvist gör också en bra match och orkade jobba hårt både defensivt och offensivt matchen igenom. Ytterst nära att kontra in 2-0 i slutskedet.

Sofia Jakobsson sprang som vanligt mycket och hade många bra lägen att göra något i offensiven men hade åter problem med det sista avgörande momentet. Olivia Schough jobbade också som vanligt hårt men fick inte heller till det lilla sista.

Lotta Schelin gör en mycket bra match. Hon briljerade inte i offensiven, men oj som hon jobbade för laget hela matchen igenom. Höll sig dessutom hela tiden spelbar. Kul att se.

Pauline Hammarlund fick hoppa in men hade inte så stor påverkan på spelet denna gång. Emma Berglund kom in i slutet som extra mittback när Sverige skulle säkra segern.

Svårt att vara kritisk mot något när vi nu äntligen besegrar mardrömsmotståndaren Norge i en viktig match. Möjligtvis borde vi kunna komma till fler avslut på mål för Norges unga målvakt testades egentligen bara vid fasta situationer.

Holland besegrade Schweiz med 4-3 (Melis 29′ (straff), Miedema 56′, van den Berg 61′, van de Sanden 62′ – Humm 4′, Kiwic 74′, Bachmann 83′) i den andra matchen. Det är alltså ett Schweiz som behöver poäng mot Sverige i nästa match.


9 svar till “Sverige – Norge 1-0”

  1. Det bästa från den här matchen är att Damlandslaget spelade som ett svenskt landslag ska göra igen. Man vinner tillsammans och genom att jobba hårdare än motståndarna. Däremot har du helt rätt i att vi skapade alldeles för lite heta chanser och även om hon slet förtjänstfullt är det för dåligt av Appelqvist att inte göra mål på det läge hon fick mot slutet av matchen.

    Våra forwards gjorde ett bra jobb i pressen på offensiv planhalva men när de skulle ner och hjälpa till på egen planhalva var det mer blandad kvalité. Schelin hade några situationer där hennes hjälp höll på att ställa till det för framförallt Ericsson som dock gjorde det rätta och spelade enkelt när hon hamnade under press.

  2. Pinsamt av Sjögran att gå ut och kritisera Magda Ericsson som var väldigt bra och stod för endast en felpass på 90 minuter och dessutom spelade fram till målet, är hon bitter för att LFC-spelaren går före Rosengårds Lina Nilsson kanske ?

    Däremot har hon helt rätt i att det är tokigt att spela Rubensson som ytterback då hon inte håller defensivt. Alla hennes tränare i Sverige har insett detta men Pia fortsätter envisas vilket jag ser som ett misstag. Hoppas Jessica Samuelsson går in mot Schweiz och att Jonna Andersson får spela vänsterback. Tyvärr finns väl en risk att den långsammare (och defensivt svagare) Lina Nilsson startar men man kan ju alltid hoppas.

  3. Eller blir du purken för att en LFC spelare får kritik…….Jag tyckte Magda E klarade sig riktigt bra men hon slog i princip bort alla bollar med högerfoten. Var ganska ofta fastspelad av lagkamrater ska dock sägas till hennes försvar.
    Chansen som Emilia Appelqvist SKAPADE (inte fick) var högklassig men inte var det väl ”för dåligt” att missa. Jag antar att du tror att alla LFC-are som inte fick speltid hade ”satt den”.
    Själv hoppas jag vi slipper Jessica S snedsparkar även mot Schweiz. Hoppas däremot på speltid för Stina B. Tidigare hade jag tyckt att hon skulle ersätta Lotta S, men hon gjorde sin bästa landskamp på länge igår.

    • Jag tror alla inklusive Jessica Samuelsson själv vet att passningsspelet är hennes akilleshäl men då hon är starkare defensivt än övriga högerbackar tycker jag ändå hon bör gå före t ex Lina Nilsson som väl är det troliga alternativet annars. Rubensson är oavsett det svagaste kortet som ytterback då hon inte klarar varken positionsspelet eller närkampsspelet och dessutom inte har vanan inne då hon ju som bekant är yttermittfältare i klubblaget.

      Att jag skulle bli irriterad över kritik mot LFC-spelare generellt är fel, jag är nog själv en av de mest kritiska då jag ju ser dom rätt ofta och vet vad man kan begära. Det jag störde mig på här att Sjögran går ut och kritiserar ett konkurrerande lags spelare när denne just gjort en stark insats och kritiken därmed känns osaklig. Ska man vara tv-expert får man allt vara mindre hejaklack för sitt eget lags spelare och mer opartisk (vilket också är varför jag själv skulle vara bedrövlig i den rollen).

      Kan medge att jag var något hård mot Appelqvist och jag tror nog hon hade satt läget Segers fina passning skapade om hon inte varit så trött. Tycker annars hon gjorde en riktigt bra landskamp tillsammans med Dahlqvist och Seger på mittfältet, det såg verkligen stabilt ut där vilket va kul att se.

      Ska bli spännande att se vad Pia väljer att göra till nästa match, hon talade ju inför playoffen om att rotera truppen och många av våra profilstarkaste spelare gick på knäna i slutet av matchen. Ska 4-3-3 spelet fungera bra måste det vara fräscha ben (och huvuden) överallt och särskilt bland forwards och mittfältare om presspelet ska ge resultat.

  4. Troligtvis kommer sundhage med någon briljant idé som gör att dom klantar till det igen, nu har hon nästan förstört hela damfotbollen i Sverige, 4 år och inte en enda framgång, jag förutspådde att hon skulle ta oss till samma placering på rankingen som herrarna, ja det kan man ju kalla en framgång, för hon kommer väl bara till en 9-10 plats, Samuelsson Fischer Nilsson Dahlqvist seger scheman Jakobsson lindahls, alla var med i hennes första uttagning, BUUU. Avgå.

  5. Beträffande Magdalena Ericsson så spelar hon på mittbacksposition i sitt hemmalag. Det känns som om det passar henne bättre, även om hon faller allt bättre in i rollen som vänsterkantslöpare, inte minst p g a sin ”vänsterfot”. För övrigt tycks backlinjen bli en bestående huvudvärk för Duo Pia & Lilie, inte minst för den uppenbara säkerhetsrisken med lätt förbisprungna ”mittbackssniglar” som sista utpost.

  6. Förändringarna till matchen mot Schweiz ser ut att bli:
    Fischer ut, Berglund in
    Rubensson ut, Samuelsson in
    Appelqvist ut, Johansson in

    Fischer behöver vila antagligen, lite snabbare mittback in. Samuelsson redo för spel och blir en förstärkning om formen finns kvar. Spännande att se Josefin Johansson i ett rejält test på landslagsnivå.

    • Hade nog förväntat mig fler förändringar … trodde t ex att Magda skulle få vila men uppenbarligen har Pia inte samma förtroende för varken Lina Nilsson eller Jonna Andersson.

      Annars trist (men väntat) att ingen av våra bänkade forwards får chansen … vore ju kul om Rolfö och Blackstenius kunde få chansen att visa att de också kan för av försäsongsmatcherna att döma är de båda i grym form.

      Annars håller jag med Uffe ovan om att Magda känns bättre som mittback och att jag skulle nog säga att hennes vänsterfotade lagkamrat Jonna Andersson nog faktiskt är bättre som vänsterback då hon är lite snabbare.

  7. Ja du, Martin… De här andra tre spelarna från Linköpings FC (vårt favvolag) är förstås med som inhoppare, eller reserver, om någon ordinarie blir indisponibel. Vill man vara lite elak – och det vill man ju – så handlar det mest om ”leka-se-lära” för påläggskalvarna i landslaget. 😉