Inför Pepsi-deild kvenna 2016


Den isländska ligan drar igång på onsdagen och årets upplaga känns spännande och oviss. Jag tror inte att regerande mästarna Breiðablik får en lika lätt resa som förra året då man var det klart bästa laget. Flera lag har fått in fina nyförvärv och jag tror att det kan bli tronskifte igen men 3-4 lag kan förhoppningsvis bli inblandade i guldstriden.

Det känns ganska givet att en trio i botten gör upp om att slippa de två nedflyttningsplatserna. Som vanligt finns det gott om ganska okända utländska spelare i ligan som kan vara värt för klubbar i Sverige att hålla ett öga på.

Här kommer årets tips:

1. Valur (7:a förra året) – Valur har ett par misslyckade säsonger bakom sig men satsar rejält nu och har förstärkt klubben med en rad spelare som spelat i Damallsvenskan. Starkt mittfält med serbiska Vesna Smiljkovic och comebackande landslagsveteranen och tidigare Djurgården-spelaren Dóra María Lárusdóttir. Offensivt har man fått hem Islands främsta anfallare genom tiderna, Margrét Lára Viðarsdóttir.

I offensiven har man även en pålitliga målskyttar i landslagsanfallaren Elín Metta Jensen och rutinerade Kristín Ýr Bjarnadóttir.  I defensiven finns landslagsmeriterade Mist Edvardsdóttir och från Sverige har man hämtat Elísa Viðarsdóttir och Arna Sif Ásgrímsdóttir, den senare bröt dock foten under Algarve Cup. Målet vaktas av Sandra Sigurðardóttir, också hon med förflutet i Damallsvenskan.

 

2. Breiðablik (1:a förra året) – Väldigt stabila hela förra säsongen. Körde över allt motstånd tidigt på försäsongen och var men har inte övertygat i cupfinalerna den senaste tiden. Förra årets skyttedrottning Fanndís Friðriksdóttir är den absoluta nyckelspelaren i offensiven som känns tunnare då Aldís Kara Lúðvíksdóttir lämnat och näst bästa målskytten Telma Hjaltalín Þrastardóttir är skadad och missar hela säsongen. Inga egentliga ersättare har värvats.

Andrea Rán Hauksdóttir fick ett genombrott förra året och har slagit sig in i landslaget och blir viktig på mittfältet tillsammans med lagkaptenen Rakel Hönnudóttir. På väg in i landslaget är också Guðrún Arnardóttir som blir viktig i försvaret tillsammns med rutinerade Málfríður Erna Sigurðardóttir och Piteå-bekanta Hallbera Gísladóttir. Duktig målvakt i Sonný Lára Þráinsdóttir.

 

3. Stjarnan (2:a förra året) – Har tappat ganska många nyckelspelare de senaste åren men har fortsatt en stark startelva även om truppen känns lite tunn. Offensivt är Harpa Þorsteinsdóttir en garanti för mål och nyförvärven Katrín Ásbjörnsdóttir och jamaicanskan Donna Henry kommer också att stänka in en del bollar.

Kristianstad lyckades inte locka mittfältaren Ásgerður Stefanía Baldursdóttir till Sverige  Viktig på mittfälyttet tillsammns med Lára Kristín Pedersen. Frågan är om defensiven håller men nicaraguanska högerbacken Ana Cate är duktig. Vänstersläggan Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir har anslutit från Älta och ny i laget är också är brasilianskan Nágela Oliveira De Andrade.

 

4. ÍBV (5:a förra året)- Vann något oväntat nyligen ligacupen och känns som en liten outsider i guldstriden. Spännande trupp, som vanligt med gott om utländska inslag där norska mittfältaren Lisa-Marie Woods och mexikanska landslagsbacken Arianna Romero finns bland nyförvärven.

Lagets snabba jamaicanska målskytt Shaneka Gordon inleder säsongen skadad men ska göra målen tillsammans med kanadensiskan Cloe Lacasse. Kraftfulla mittfältaren Sigríður Lára Garðarsdóttir är också en av de absoluta nyckelspelarna liksom amerikanska försvararen Natasha Anasi.

 

5. Fylkir (6:a förra året) – Pålitliga måslkyttar i Berglind Björg Þorvaldsdóttir och Kristín Erna Sigurlásdóttir. På mittfältet finns duktiga taiwanesiskan Tseng Shu-o och hon får i år sällskap av landsmaninnan Lin Man-ting. Engelska Marta Bakowska-Mathews är också ny i klubben. Amerikanskan Audrey Baldwin vaktar målet.

6. Þór/KA (4:a förra året) – Stora truppförändringar där bl.a. främste målskytten Klara Lindberg och assistdrottningen Kayla Grimsley har lämnat. Tre mexikanska landslagsspelare har tillkommit i målvakten Cecilia Santiago samt Stephany Mayor och Natalia Gómez Junco. Pålitlig målskytt i Sandra María Jessen om närmast kommer från spel i Bayer Leverkusen under våren. F19-landslagsmittfältaren Lillý Rut Hlynsdóttir är också viktig för laget.

7. Selfoss (3:a förra året) – Har tappat sin mittfältsstjärna Dagný Brynjarsdóttir till amerikanska ligan och jamaicanska anfallaren Donna Henry till Stjarnan. Tränas nu av duktiga amerikanska försvararen Valorie O´Brien som dock inte ska spela. Amerikanskt i försvaret ändå med nyförvärvet Alyssa Telang.  I offensiven ska landslagsanfallaren Guðmunda Brynja Óladóttir göra målen tillsammans med nya kanadensiskan Lauren Hughes.

8. ÍA (nykomling)

9. KR (8:a förra året)

10.  FH (nykomling)


3 svar till “Inför Pepsi-deild kvenna 2016”

  1. Hur klassar du den isländska ligan i förhållande till den svenska. Kanske kan du rangordna Island, Sverige, Norge, Danmark, Finland ? Jag tror att damallsvenskan kommer klar etta och sedan följd av Danmark, Norge. Eller..?

    • Min bedömning är att de isländska topplagen skulle slåss i nedre regionerna av Damallsvenskan men ändå med viss chans att hänga kvar. Ligan är ojämn och de tre tippade bottenlagen skulle nog få det kämpigt i Elitettan. De många utländska inslagen gör ändå att lilla Island står sig ganska bra i en nordisk jämförelse och man har egentligen en imponerande bredd på klubbsidan.

      Damallsvenskan är helt klart Nordens bästa liga och nästan samtliga lag hade varit topplag i övriga ligor. På en klar andraplats skulle jag placera norska Toppserien där man har en stark topp och även hyfsad bredd även om det skiljer en hel del mellan toppen och botten. En del bra utländska spelare om än inte i samma omfattning som i Sverige.

      Danmark har två bra lag som ändå skulle få svårt att fixa mer än en mittenplacering i Damallsvenskan. Glappet till övriga lag är stort och väldigt stort till bottenlagen trots en liga med bara åtta lag. Det finns inte en tillstymmelse till satsning hos något lag utöver topplagen och några spelare utifrån av kvalitet har egentligen bara Fortuna Hjørring.

      I finska ligan tror jag bara det är mästarna PK-35 som hade haft chansen att hänga kvar i Damallsvenskan och jag tycker nog att ligan kvalitetsmässigt kan jämföras med Elitettan.

      Kanske skulle rangordna så här då:
      Sverige
      Norge
      Danmark
      Island
      Finland

  2. Kul att vi har en sån bra och stark damallsvenska. Men såg nu Mallbacken mot Rosengård 0 – 6. Lite stora siffror kanske. Tror också överlag på att alla lag har bra tränare.