UEFA presenterade idag startfältet i UEFA Women’s Champions League 2016/17. 59 lag deltar och nytt för i år är ju att hela tolv nationer får ställa upp med två lag. Se alla lag på UEFAs hemsida.
58 lag är klara och den 59:e platsen står mellan NÖSV Neulengbach och Sturm Graz som slåss om andraplatsen i Österrike.
Som vanligt får seedningsförfarandet lite tråkiga konsekvenser och flera tunga lag är oseedade redan i första utslagsrundan. För svensk del innebär det att Eskilstuna United blir oseedade. Även norska mästarna LSK Kvinner och engelska ligaledarna Manchester City finns bland de oseedade.
Även Chelsea löper stor risk att bli oseedat. Det blir man om Neulengbach säkrar andraplatsen i Österrike eller FC Zürich går vidare från gruppkvalet.
23 lag går direkt till 16-delsfinal och svensklagen behöver som vanligt inte delta i gruppkvalet som spelas 23:e till 28:e augusti. Gruppkvalet består av nio grupper med fyra lag i varje där gruppsegraren går till 16-delsfinal.
Även här kan bli en lite tråkig lottning då jämförelsevis starka lag som holländska Twente, norska Avaldsnes och isländska Breiðablik riskerar att hamna i samma grupp. Gruppkvalet lottas 24:e juni.
1:a september lottas 16-delsfinalerna (spelas i oktober) och för Eskilstuna United kommer det att finnas fyra riktiga nitlotter (eventuellt fem med Chelsea) i storlagen Lyon, PSG, Wolfsburg och Bayern München. storlagen. Mot övriga lag bör man ha ganska bra chanser.
För seedade FC Rosengård är det främst de engelska lagen som har kapacitet att sätta käppar i hjulen redan här, men man kan nog gärna undvika även de norska lagen, samt spanska mästarna Athletic Bilbao.
Återkommer i ämnet när lottningen närmar sig.
5 svar till “UWCL 2016/17: Eskilstuna oseedat”
Angående seedningsförfarandet är det svårt att uppnå absolut rättvisa. Det är ju inte möjligt att seeda lagen utgående från hur bra de är just NU och inte är det heller rimligt att automatiskt utgå från att ett lag från ett visst land är bättre än ett från ett annat land. Att seedningen inte stämmer helt överens med lagens styrkeförhållanden är ju klart, men det är ju en del av charmen också att det finns ett riskmoment I lottningen. Har du annars förslag på hur seedningen skulle göras mer rättvisande?
Jag kan hålla med om att det finns en viss tjusning i riskmomentet i lottningen men i en turnering med så relativt få riktigt bra lag så tycker jag inte det är bra om hälften av dem försvinner redan i första omgången. Absolut rättvisa går förstås inte uppnå men jag tycker man ganska enkelt kan göra det betydligt mer rättvist.
Med dagens seedningssystem har man ju gynnat ligor där man har ett dominerande lag medans ligor med bredare topp och olika vinnare från år till år har missgynnats. Anledningen är ju att koefficienten som följer klubbarna har alldeles för stor betydelse i seedningen. Det gör att de klubbar som vunnit sina ligor år efter år (exempelvis Glasgow City och tidigare även Neulengbach) byggt upp en hög koefficient utan att presterat särskilt bra i Champions League utan främst bara genom deltagandet och en och annan turlottning.
Jag tycker nationskoefficienten är det som i huvudsak ska ligga till grund för seedningen. Jag tycker det är rimligt att exempelvis de engelska mästarnas seedning i huvudsak beseras på hur tidigare engelska mästare har presterat i turneringen. Jag tycker inte att England ska straffas för att man inte har samma segrare i sin liga varje år. På samma sätt tycker jag att t.ex. Eskilstuna Uniteds seedning i huvudsak skulle kunna baseras på hur tidigare svenska tvåor presterat i turneringen.
Går Eskilstuna U och FC Rosengård in när det är 32 lag kvar? Hur spelas det då är det 8 grupper med 4 lag i varje. Eller två lottade lag möts hemma och borta och så går det vinnande laget vidare till nästa omg med 16 lag osv.
Ja, de går in när det är 32 lag kvar. Inget gruppspel. 16-delfinaler med hemma/borta-match mellan två lottade lag.
Håller med om att nationskoefficienten borde väga betydligt mer än vad den gör nu. När antalet lag från vissa ligor nu utökats så borde tvåan från vissa av dom länder som fått en plats extra placerats i kvalet istället för att gå rakt in i turneringen.