Nominerade till Fotbollsgalan 2016


Idag presenterades de nominerade till Fotbollsgalan 2016. Det svenska OS-silvret gör att de utländska spelarna i Damallsvenskan haft svårt att hävda sig i år. Galan hålls 21:a november.


Årets målvakt
Hilda Carlén (Piteå IF), Jennifer Falk (Kopparbergs/Göteborgs FC), Hedvig Lindahl (Chelsea Ladies FC).

Kommentar: Personligen hade jag bytt ut Hilda Carlén mot Guðbjörg Gunnarsdóttir här men det spelar nog mindre roll då priset garanterat går till Hedvig Lindahl efter de avgörande straffräddningarna i OS.


Årets back
Nilla Fischer (VfL Wolfsburg), Jessica Samuelsson (Linköpings FC), Linda Sembrant (Montpellier Hérault SC)

Kommentar: OS väger tungt även här och all tre var alldeles utmärkta i OS-turneringen. Nilla Fischer gjorde en fin Champions League-final och Linda Sembrant en stark säsong i Montpellier. Trots SM-guld så tycker jag att Samuelsson varit ovanligt anonym i Linköping men ändå en bra säsong. Det här känns helt öppet och jag har ingen direkt favorit själv heller. 


Årets mittfältare
Lisa Dahlkvist (Paris Saint-Germain FC/KIF Örebro DFF), Caroline Seger (Paris Saint-Germain FC/Olympique Lyonnais), Marta Vieira Da Silva (FC Rosengård).

Kommentar: Den jag skulle vilja ha med här är Claudia Neto men här väger åter OS-insatserna mycket tungt och Dahlkvists avgörande straffar tar henne in i diskussionen. Jag tycker dock att Marta varit väldigt bra i år och tycker hon förtjänar priset. 


Årets forward

Stina Blackstenius (Linköpings FC), Tabitha Chawinga (Kvarnsvedens IK), Pernille Harder (Linköpings FC)

Kommentar: Pernille Harder har haft en fantastisk säsong och får bära favoritskapet här. Välförtjänta nomineringar också för Stina Blackstenius och Tabitha Chawinga. 


Damallsvenskans mest värdefulla spelare
Tabitha Chawinga (Kvarnsvedens IK), Pernille Harder (Linköpings FC), Marta Viera Da Silva (FC Rosengård).

Kommentar: Rimligtvis går priset till mästarlagets poängdrottning Pernille Harder även om både Marta och Tabitha Chawinga varit oerhört viktiga för sina lag.


Årets genombrott
Cajsa Andersson (Linköpings FC), Ellen Löfkvist (Piteå IF), Johanna Rytting Kaneryd (Djurgårdens IF)

Kommentar: För mig känns det ganska givet att det här priset ska gå till Johanna Rytting Kaneryd som jag tycker har varit bra hela säsongen och en viktig del i Djurgårdens starka comeback-säsong.


Årets tränare
Stellan Carlsson (Piteå IF), Yvonne Ekroth (Djurgårdens IF), Martin Sjögren (Linköpings FC)

Kommentar: Tre bra kandidater. Guldtränare ligger alltid bra till här och Martin Sjögren har fått sitt lag att spela både en effektiv och underhållande fotboll. Personligen är jag kanske ändå mest imponerad över att Stellan Carlsson åter lyckades föra Piteå till en topplacering. Yvonne Ekroth fick imponerande snabbt ihop Djurgården till ett spelskickligt och underhållande lag trots många nyförvärv. Kvarnsvedens Jonas Björkgren hade också varit en bra kandidat.


I Juryn sitter: Pia Sundhage, SvFF; Lilie Persson, SvFF; Anneli Andersén, SvFF; Calle Barrling, SvFF; Victoria Sandell Svensson, EFD; Johanna Frisk, Sveriges Radio; Malin Swedberg, TV4-gruppen och C More; Frida Östberg, SVT; Pontus Kåmark, Viasat.


4 svar till “Nominerade till Fotbollsgalan 2016”

  1. Årets mv bör bli Hedvig. Varken Hilda eller Jennifer har ju släppts fram i rampljuset så det blir att välja på ett alternativ.
    Årets back väljer jag: Sembrant med Fischer tätt bakom
    Årets mittfältare: Sv arkilleshäl finns ingen som gjort något utmärkande, passar.
    Årets anfallare: Chawinga tycker jag. Klarar att göra mål på egen hand
    Värdefullast spelare: Pernilla Harder enl alla medier.
    Årets tränare: Martin Sjögren för det allsvenska guldet.

  2. Gäääääässpppp…….zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz……….

    Kan Sundhage sova i natt – ingen Schelin?!

    Målvakt – Ja, Lindahl är väl enda rimliga valet (Gäääääääääsppppp)

    Back – Klar fördel Samuelsson (nivån i OS + SM-guld)

    Mittfältare – What???!!! – varken en sådan som Martens eller Neto nominerade. Av tre gäspningar Marta ändå det klara valet.

    Anfallare – Chawinga och Harder bär sina lag. Blackstenius flest spelmål avgörande?

    MVP – Jämnt mellan Marta och Harder…..

    Genombrott – Andersson nähä, Löfqvist njae, Rytting Kaneryd OK. Knivig kategori. Vinnaren brukar få priset för sent eller för tidigt. Ingen som slagit igenom med dunder och brak precis.

    Tränare – Sjögren och Carlsson båda bra att utveckla talanger. Ekroth imponerar med DIF. Egentligen lite tråkigt att det nästan alltid är guldtränaren som får priset, även om det är välförtjänt i år.

    Om juryn: Saknar Anette Börjesson förstås. Kåmark och Östberg får gärna ställa sina platser till förfogande.

    Tror galan skulle vinna på fyra eller fem istället för tre nominerade per kategori, men det blir väl för jobbigt och så ska man ju peta in reklam och ett gäng halvkassa ”artister” också……..gääääääääsp och natinatti………..zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz………….

  3. Mina kandidater (av de nominerade):

    Målvakt: Lindahl – helt given och utan konkurrens. Hade gärna sett Gunnarsdottír i kategorin.

    Back: Samuelsson – bäst av alla i OS (borta en match och då släpper vi in 5 mål). Att hon känts anonym i LFC är positivt då hon gör sitt bästa jobb i det tysta.

    Mittfältare: Av de nominerade tveklöst Marta. Ser det dock som skandalöst att Neto inte är nominerad då hon utöver att vara Damallsvenskans bästa mittfältare och LFC:s MVP dessutom nästan på egen hand tog sitt Portugal till EM. För mig borde Neto ha varit nominerad och vunnit kategorin.

    Forward: Harder vinner på knockout. Även om Chawinga gjort det riktigt bra så har hon långt kvar till Harders nivå men som Sjögren så efter bortamötet mot dom så kan hon göra hur mycket mål som helst när hon fått bättre ordning på avsluten. Hade utländska spelare kunnat nomineras till Årets Genombrott hade hon varit given där.

    MVP: Blir Harder som vinner trots att hon INTE ens varit LFC:s viktigaste spelare under säsongen. Ser jag till LFC som är det enda lag jag sett tillräckligt för att kunna bedöma just denna kategori så hade både Neto och Minde varit bättre val i denna kategori.

    Tränare: Sjögren eller Ekroth och även om jag tycker Sjögren borde vinna för det propagandaspel man bjudit på så tror jag Ekroth ligger bra till med tanke på hur många gamla kollegor som sitter i juryn. Notera alltså att det inte vore oförtjänt om hon vinner men att jag tror Sjögrens rätt fräna kritik mot Landslagsledningen samt Ekroths förbundskontakter kan få större betydelse för utgången än det borde ha.