Mer Europafotboll 29-30/10

England: Yeovil och Bristol City tar klivet upp i WSL 1 efter att med en omgång kvar säkrat de två översta platserna i WSL 2. Bara ett lag åker ut WSL 1 som ju uttökas till 10 lag nästa år. Det blir Doncaster, som förlorade sin 15:e raka match idag, som åker ur. Chelsea säkrade ikväll andraplatsen och gör Manchester City sällskap i Champions League även nästa säsong.

Frankrike: PSG tog en viktig seger med 1-0 hemma mot Montpellier idag. Lovande anfallaren Marie-Antoinette Katoto enda målskytt i matchen där både Sofia Jakobsson och Linda Sembrant startade för Montpellier.

Italien: Fiorentina tog en fin seger mot Verona med 3-1 i helgens italienska toppmatch. Ett par fina räddngingar av Stephanie Öhrström i Fiorentinas mål mot sitt tidigare lag i slutet av matchen.

Norge: LSK får vänta med sitt eventuella guldfirande ytterligare en vecka då dagens möte med Stabæk slutade 2-2. Serietvåan Avaldsnes vann sin match och är nu bara två poäng bakom LSK inför sista omgången.
Jennie Nordin dundrade en frispark upp i krysset när Vålerenga körde över nästjumbon Medkila med 6-1.

Ryssland: Zvezda vann idag den ryska cupfinalen genom att besegra Kubanochka med 5-2.

Spanien: Athletic Club lär få svårt att upprepa förra årets serieseger. Laget spelar inte som ett mästarlag hittills i år och föll idag i toppmatchen mot Atlético Madrid med 1-2.

Athletic har redan efter sju matcher förlorat lika många matcher (två) som uunder hela förra säsongen. Man har redan tappat rejäl mark på obesegrade kvartetten Barcelona, Atlético Madrid, Valencia och Levante.

Jag hade tänkt se toppmötet men hade så dålig bildkvalitet att jag istället tittade på mötet mellan Zaragoza och Santa Teresa som blev en riktigt underhållande 0-0 match. Jämn första halvlek men Zaragoza dominerade ganska klart i andra där man spelade fin teknisk fotboll men saknade killer-instinkten i straffområdet.

Matchens 3 främsta
1. Marta Cardona (Zaragoza) – Lysande första halvlek där hon gång på gång kom runt på sin högerkant.
2. Sara Monforte (Zaragoza) – Jag antar att Monforte hölls utanför startelvan p.g.a. skada. Hon kom in i andra halvlek och totaldominerade mittfältet. Med bollvinst efter bollvinst och den ena precisa djupledsbollen efter den andra såg hon till att laget fick ett kompakt tryck mort gästernas mål.
3. Emmeline Mainguy (Santa Teresa) – Lagets franska målvakt var illa ute ett par gånger men gör sammantaget en riktigt bra match med ett antal fina räddningar och utrusningar som räddade poäng. Stabil insats också av landslagsmerirterade nyförvärvet Maria-José Pons som gjorde debut i Zaragozas mål.

Tyskland: Wolfsburg är numera ganska klara favoriter när man möter Frankfurt men man fick bara 0-0 på hemmaplan idag. Efter fem raka segrar åkte också Turbine Potsdam på sin första förlust när man föll med 1-2 borta mot Freiburg.