Sista pusselbitarna 2017


Seriestarten närmar sig med stormsteg och om en dryg månad stänger transferfönstret. Det är dags för en sista genomgång om läget i lagen och vad jag tycker saknas i trupperna hos lagen i Damallsvenskan.

De flesta lagen har så gott som värvat färdigt och det är ovanligt tidigt jämfört med hur det brukar se ut. Fick jag drömma hade jag för seriens skull gärna sett ytterligare en riktig toppspelare till per lag, men den ekonomin finns tyvärr inte.

Djurgårdens trupp känns inte jättebred, särskilt med Emilia Appelqvist skadad. Startelvan känns ändå stark med riktiga matchvinnare i alla lagdelar. Möjligtvis saknar man en riktigt nickstark spelare som kan möta fina inlägg från Hallbera Gísladóttir.

Ska man hitta något som saknas hos Eskilstuna United så är det väl också där en nickstark anfallare, annars känns det som att man har ganska bra konkurrrens i truppen på de flesta positionerna. FC Rosengårds trupp känns mest komplett och här tycker jag inte det behövs fler värvningar, bara man kan hålla sig undan fler skador.

I dagsläget tycker jag att Hammarby känns lite som AIK 2015 med mycket talang, ganska bra spel men med för lite spets i truppen. Jag har svårt att se de riktigt stora matchvinnarna vare sig i anfallet eller försvaret. En mittbacksklippa och en måltjuv skulle jag satsa på att få in. Annars är det bara att hoppas att några av de många talangerna tar rejäla kliva framåt.

Jag tycker kanske att LB07 har lite mer spets men man är annars i en lite liknande sits. Fortfarande känns målvaktsposten som den mest osäkra positionen för klubben men jag har inte sett lagets burväktare i aktion mot riktigt starkt motstånd ännu.

KIF Örebro har en väldigt spännande trupp om än kanske något obalanserad. Jag tycker väldigt många i truppen gör sig bäst som mittfältare. Som jag varit inne på tidigare hade jag satsat på att få in en vänsterback. Jag räknar med att Jenny Hjohlman får fart på målskyttet igen i år men det behöver nog också någon annan i offensiven få.

Som det visat sig under försäsongen så har man brist på mittbackar i Kopparbergs/Göteborg FC. Även på det centrala mittfältet saknas bredd men det har det ju gjort i flera år nu. Laget skulle behöva minst en klasspelare som är bekväm både som central mittfältare och mittback. I övrigt känns det som att väldigt mycket hänger på att Elin Rubensson, Pauline Hammarlund och Jennifer Falk fortsätter att leverera om inte flera av talangerna börjar ta för sig mer.

Ekonomin hos Kristianstads DFF lär ju inte tillåta mycket mer i värvningsväg men i dagsläget känns truppen kanske lite tunn. Försvar och mittfält ser stabilt ut men målvaktsposten är ju en position där det kan bli kris när man börjar året med tre skadade målvakter. Någon given stor målskytt har man väl egentligen inte heller.

Kvarnsvedens IK är kanske den största förloraren under vinterns Silly Season. Jag är mest osäker på hur man ska få till det på vänsterbacksplats utan Michaela Hermansson och om man håller på det centrala mittfältet. Jag kan tänka mig att mittbacken Melisa Hasanbegović också skulle vara utmärkt som defensiv mittfältare om man skulle bli överkörda där.

Silly Seasons andra förlorare, Linköpings FC, har öppnat för att värva en ersättare för skadade Johanna Rasmussen. Annars känns truppen bra och det känns som att flera spelare som kan ta ett kliv till i år. Samma spets som förra året har man väl dock kanske inte riktigt men det är nog bara att acceptera.

Piteå IF har en väldigt bra trupp för det slags spel man vill spela och ganska bra konkurrens på de flesta positionerna också. Förhoppningsvis ökar den ytterligare om Hanna Pettersson kommer tillbaka i form efter skadan.

Vittsjö GIKs trupp känns kanske aningen tunnare än förra året. Startelvan känns dock bra och där finns även i år ganska många olika spelartyper. Man måste dock snarast får tillbaka alla sina skadade spelare så man kan få ihop laget. Att få ihop laget är ett återkommande problem för klubben, tidigare dock oftast p.g.a. stor spelaromsättning.


Se lagens trupper på Silly Season-sidan.

,

11 svar till “Sista pusselbitarna 2017”

  1. Anser inte att Djurgårdens trupp är speciellt tunn, om man ska gå efter startelvan som varit i träningsmatcherna så lär bänken endå ha: Höglund som är en allround spelare med mycket kvaliteer, tekniska yttern Wörner, extremt snabba yttern/forwarden Lundqvist och sen håller även backarna Sundlöv och Lindkvist bra allsvensk nivå. Talangen Jerzak skrattar man inte heller bort.

  2. Dom som kommer kämpa i botten tror jag är Hammarby, LB07,
    Kvarnsveden och Kristianstad

  3. Kanske litet tidigt att spekulera om toppen och botten, de flesta verkar trängas i mitten av blivande tabell utifrån Spelare 12 redovisning. Enda laget som har ett tydlig övertag på alla de andra är – som så ofta – FCR. Tveksamt ändå om de drar ifrån med så många poäng som LFC (och delvis FCR) gjorde till trean 2016. Utmanare? Kanske ingen tydlig – annars ligger väl Piteå, Eskilstuna och Linköping bäst till, men de får nog fajtas om CL-platsen (vad det nu ska vara bra för…).

    Botten verkar bli mer spännande än toppen 2017, vilket liknar 2016. DA 2017 totalt sett ett snäpp ner vad gäller kvalitet? Ska vi gissa att det ännu kan dyka upp någon Australisk eller Kanadensisk spelare?

    • Finns nog inte så många internationella stjärnor som går och dräller i väntan på att någon från Damallsvenskan ska ringa… Nu tycks det iallafall som att Linköpings FC gjort en 180-graders snabbsväng beträffande ersättare för skadade Rasmussen. Spännande i så fall att se vad finkamningen av världsmarknaden ger för resultat.

  4. Då jag inte tror det kommer några större värvningsöveraskningar så sticker jag ut hakan med ett tidigt försäsongstips:

    1. FC Rosengård
    2. Linköpings FC
    3. Piteå IF DFF
    4. Djurgårdens IF DFF
    5. Eskilstuna United DFF
    6. Kopparbergs/Göteborg FC
    7. KIF Örebro DFF
    8. Kristianstads DFF
    9. Vittsjö GIK
    10. IF LB07
    11. Kvarnsvedens IK
    12. Hammarby IF FF

    och Elitettan…

    1. Växjö DFF
    2. Mallbackens IF Sunne
    3. IK Uppsala Fotboll
    4. Kungsbacka DFF
    5. Umeå IK FF
    6. Holmalunds IF Alingsås
    7. IFK Kalmar
    8. AIK
    9. Hovås Billdal IF
    10. Sundsvalls DFF
    11. Västerås BK 30
    12. Assi IF
    13. IF Böljan
    14. Östersunds DFF

  5. Mitt tips inför säsongen ser ut som följer:

    1. FC Rosengård
    2. DFF Linköping FC
    3. Piteå IF
    4. KIF Örebro DFF
    5 Eskilstuna United DFF
    6. Kopparbergs/Göteborg FC
    7. Djurgårdens IF DFF
    8. Kristianstads DFF
    9. Kvarnsvedens IK
    10. Vittsjö GIK
    11. IF LB07
    12. Hammarby IF DFF

    • Intressanta och som det tycks väl genomtänkta tips, ”Anonym”! Vad beträffar stavningen av klubbnamnet Linköpings FC så behövs det inga onödiga ”akronymiteter” i titeln. Stryk ”DFF”, alltså!

  6. 1. Rosengård
    2. Linköping
    3. Piteå
    4. Eskilstuna United
    5. Djurgården
    6. Kopparbergs/Göteborg
    7. KIF Örebro
    8. Vittsjö
    9. Kristianstad
    10. Kvarnsveden
    11. LB07
    12. Hammarby

    Skytteligan Topp 7
    1. Schelin
    2. Chawinga
    3. Banusic
    4. Hammarlund
    5. Marta
    6. Masar McLeod
    7. Stegius

  7. Jag hoppas fortfarande att LFC har is i magen. Har man värvat ihop en rekordstor trupp på 19 spelare (20 om man räknar med Rasmussen) så skickar det inga bra signaler om man direkt ska värva nytt bara för att en spelare blivit skadad. Man har massor av alternativ på mittfältet och jag skulle gärna se att en spelare som Emma Lennartsson, sannolikt en av seriens mest underskattade spelare, får ta en större roll i år.

    Får man napp på en billig och etablerad spelare så kan det förstås vara rätt att hugga direkt men det ska vara en spelare som är klart bättre än några av de alternativ man redan har i såna fall. Om inte riskerar man att sabba lite av den enligt uppgift fantastiska stämning man har i laget även i årets trupp.