Startelvan mot Ryssland


ryss_sveSverige möter ikväll 19:30 Ryssland i matchen om 7:e plats i Algarve Cup. Jag måste säga att jag åter blir ganska besviken när jag får se startelvan. Eftersom Sverige ju missade att slåss om de främsta platserna i turneringen hade jag faktiskt trott på ganska stora förändringar till den match.

Så blev det inte, endast två byten jämfört med förra matchen. Jag tycker det är rent oansvarigt två dagar efter senaste matchen. Varför ska man dessutom ge Ryssland chansen att öva mot det som kommer vara nära den elva man ställer upp när lagen möts i EM? Känns ju ganska otaktiskt eller hoppas man på att skrämma ryskorna och få ett övertag?

Jag tycker det är otroligt onödigt att låta Lotta Schelin starta igen. När hon nu äntligen har hittat så fin form tycker jag man bör vara lite försiktigare. Hon är ju egentligen den enda anfallaren som har presterat i turneringen och här vill jag verkligen inte se några skadekänningar eller överansträngningsbekymmer.  Som jag skrev i förra inlägget så hade jag gärna sett Mimmi Larsson från start, hon har ju fått väldigt lite speltid och borde ju också kunna hitta ett fungerande samarbete med klubbkamraten Olivia Schough.

I backlinjen är det ju bra att Hanna Glas äntligen får byta av Jonna Andersson som matchats hårt. Jag tycker dock inte borde låta Jessica Samuelsson starta en fjärde raka match utan ge Hanne Gråhns chans till revanch. Som jag skrivit tidigare hade jag ju gärna sett Nilla Fischer och Magdalena Eriksson testas en halvlek från start. Men nu blir det nog inte mer spel tillsammans för dem alls då Fischer också är en spelare man sliter onödigt hårt på och hon borde nog vila lite i andra halvlek.

På mittfältet sliter man ju också väldigt hårt på trion Kosovare Asllani, Lisa Dahlkvist och Caroline Seger och det tycker jag inte heller känns helt klokt. Här tycker jag man har misslyckats i trupputtganingen med för många offensivt lagda spelare så att det saknas alternativ till Seger och Dahlkvist. I övrigt tycker jag igen att det hade varit ett ypperligt tillfälle att låta Zecira Musovic vakta målet.


Samtidigt som Sverige spelar så möts Spanien och Kanada i finalen. Spanien i final i sin första Algarve Cup alltså efter en fin seger mot Japan, en klar seger mot Norges B-lag och oavgjort med ett ungt lag mot Island. Kanada gick till final genom att besegra Danmark och Ryssland med uddamålet och spela oavgjort mot Portugal-


Sveriges F19-landslag spelade för övrigt 1-1 mot Holland i sin andra match i La Manga igår. Jag har bara sett delar av matchen men det var åter ett Sverige som har problem att skapa vassa målchanser.  Loreta Kullashi gjorde Sveriges mål och det känns som att det är hon som måste göra det i offensiven för det här laget som annars inte ger några vibbar om att en ny stor EM-framgång kan vara på gång.


9 svar till “Startelvan mot Ryssland”

  1. Fullständigt enig med dig. Förstår inte anledningen till detta hårda matchande av spelarna. Frågan är inte om utan när bakslagen kommer för spelarna.
    Kommer de redan till Champions League för de aktuella spelarna?
    När kommer Linköpings bakslag? Till hösten under CL eller under första eller andra halvan av Allsvenskan.
    Eller kommer det EM slutspelet? Många frågor som hade varit ickefrågor om matchandet hade varit normalt.

    Angående Sveriges F19-landslag så finner du många av svaren i Jack´s (FC Rosengårds tränare) facebookinlägg varför det ser ut som det gör.

  2. Ja, vad ska man säga? Det mesta är väl redan sagt. Jag borde inte vara förvånad över startelvan men blev det ändå. I en betydelselös match mot svagt motstånd borde dom spelare som fått lite speltid få chansen från start. Nu får istället nyckelspelarna spela fjärde matchen på åtta dagar!
    Håller med om att Zećira Mušović borde spela. Hoppas att det blir en halvlek åtminstone, men det lär inte hända. Hur motiverande är det i längden för spelare som blir uttagna i landslaget för att sedan sättas på bänken eller läktaren utan att få chansen? Förbundskaptenerna verkar ha bestämt sej på förhand för att satsa stenhårt på ett litet antal spelare som sedan får spela oavsett. Bara skador verkar kunna rucka på den ordningen. Men, men, man visste vad man fick redan från början. Eftersom Sundhage körde samma upplägg i USA trots det stora antalet världsklasspelare i landet kan man inte vänta att tillvägagångssättet skulle bli annorlunda som förbundskapten för Sverige.

  3. Jack Majgaards Jensens kloka och träffsäkra ord om talangutveckling i Sverige:

    Og hvad der gälder talentudvikling så er det jo der at fundamentet ligges til den fremtidige fodbold. Og her har pigerne de samme forudsätninger som drenge – her tänker jeg på antalet af tränings timer i klubberne og skolerne – dog kan kvaliteten af den träning altid diskuteres. Men de unge piger er bedre teknisk og taktisk – og derfor er det endnu mere synd at et land som Sverige har et talentudviklings filosofi som bygger mere på at väre destruktiv end konstruktiv fordi man har ansat personer som desvärre ikke har fuldt med tiden.
    Så hvis kvindefodbolden vil findes der mange ting som man kan kämpe for men nogle af de kamp kan man vinde meget nemt om man vil til stor gavn for kvindefodbolden – ikke mindst for spillerne som hver dag kämper et hård kamp for at få den anerkendelse som de virkelig er värd.

  4. Håller helt med bloggaren till 100%. Att inte Zecira M får stå är nästan bud på tjänstefel. Vad tror Pia att hon skall släppa in alla skott på mål. Bra att Hanna Glas får chansen. Hade gärna sett Ericsson och Berglund i mittförsvaret. Sen får mittfältet chansen igen att försöka föra spelet även offensivt och skapa mål chanser. Bud på 0-0 igen eller…?

  5. Bra att Glas kommer in. Tänk om Sundhage haft exempelvis Lina Nilsson på högerbacken för att avlasta/lösa av Samuelsson? Gissar att Nilsson fortfarande är sur för att Sundhage inte en gjorde henne till reserv i OS. Mittfältet är segt och underbemannat (få bra startalternativ, Folkesson ljuspunkt). Asllani syns mest defensivt och mer sällan i den roll hon är tänkt att ha offensivt – det säger en del om Sveriges brister i anfallsspelet. Och varför inte Mimmi Larsson på topp? Den enda som fått bra med speltid av anfallare är Schelin och att hon kan i sina bästa stunder vet vi redan. Rolfö, Blackstenius, Hammarlund och Schough – ingen har fått mycket speltid eller övertygat. Och såklart borde Musovic i mål, men Lindahl bestämmer kanske själv när/att hon ska stå?

  6. Fullständigt uselt och onödigt. Man får ändå säga att många spelare fått chansen, men de får inte chansen när de ska ha den och avlastas/testas utan med 10-20 min kvar mot Australien efter 6 byten gjorda…
    nej elvan skulle ha varit Musovic- Gråhns-Eriksson-Fischer-Glas: Folkesson- Seger- Hurtig: Larsson-Rolfö-Schough.

    Där hade Hammarlund, Blackstenius och Berglund kunna få hoppa in!

  7. Peter G kanske är lite klokare när det gäller att ta ut lag till betydelselösa matcher? Fast man ska väl inte hoppas för mycket. Algarve cup är en jävla skitturnering. Varför ska de bästa damspelarna i bl.a. Sverige åka på en träningsturnering innan den inhemska serien startat? Varför åker inte de bästa spelarna på herrsidan i Sverige på en liknande turnering precis vid samma tid på året? Det skulle väl vara härligt för t.ex. IFK Norrköping, Malmö FF eller en klubb i Premier League att få hem en massa slitna spelare som åker på korsbandsskador eller liknande precis efter avslutad turnering? Eller varför inte en korsbandsskada på den bästa försvararen eller anfallaren redan under premiärmatchen i en sådan turnering? Emil Forsberg korsbandsskadad i Algarve cup! Det vore väl något för hans tyska klubb att få veta mitt i seriens uppehåll för en träningsturnering. Tongångarna i media efteråt från berörda klubbar som får hem skadade spelare blir precis som inom damfotbollen, ett litet försiktigt ”det var synd” eller ”det var tråkigt” från tränare eller ordförande? Sedan glömmer vi detta och gör precis likadant nästa år vid samma tidpunkt. Vi gör ett tre veckor långt uppehåll en dryg månad innan seriestart i Sverige. ”Vi vill ju inte vara osams med förbundet”. Damklubbarna verkar inte ha någon makt eller pondus överhuvudtaget och bara accepterar att deras bästa spelare slits ner ordentligt vid samma tid varje år. Skitsnacket att damlandslagets matcher och dess utrymme i media ger mer publik och uppmärksamhet till damallsvenskan hoppas jag ingen går på längre.

  8. Fast problemet är ju inte Algarve utan att Sundhage inte förstått att det är en Träningsturnering. Det är lätt att slå sig för bröstet över att vi placerar oss bättre än t ex Norge men sanningen är ju att Martin Sjögren förmodligen fått ut mer av turneringen än Sundhage har fått och att det därför mycket väl kan vara Norge som går stärkta ur den. Vi får fortsatt hoppas att ingen av våra 14 nyckelspelare går sönder (jag bedömer att det är ungefär 14 spelare som Sundhage ser som realistiska EM-spelare) för om så sker står vi med NOLL alternativ utan att det blir en STOR försämring spelmässigt (inte p g a av ersättarna är sämre utan p g a att de aldrig spelat internationellt i skarpt läge). Sjögren har å andra sidan efter vad jag förstått gett samtliga spelare i truppen rejält med speltid och har därmed kunnat bilda sig en bättre uppfattning om hur de klarar av internationellt spel. Han har dessutom en mycket större grupp av potentiella EM-spelare att välja från då han ju till skillnad mot Sundhage vet vad de går för och inte behöver gissa vem som har DET.