Sverige – Kanada 0-1

Sverige förlorade med 0-1 mot ett starkt Kanada i dagens träningsmatch. Det var en match där lagen ägde varsin halvlek men där Kanada skapade bästa chanser och ändå ganska rättvist vinner. Kanada imponerade i offensiven i första halvlek och i defensiven genom egentligen hela matchen.

Sverige började annars första halvlek piggt och ägde boll i 5-10 minuter. Sedan blev det mer och mer Kanada och till slut bara Kanada. Det var ett mer beslutsamt, mer passningsskickligt och aggressivare Kanada som också spelade sig till en del bra lägen. Man tog också rättvist ledningen när Janine Beckie satte 0-1. Riktigt svag först halvlek av Sverige.

Sverige inledde starkt också i andra halvlek men den här gången släppte man inte initiativet ifrån sig. Man började med ett betydligt mer aggresivt spel att vinna en hel del boll, löpte mer och smartare och tryckte tillbaka motståndarna. Dessvärre hade man åter problem att skapa de riktigt heta lägena och det blev sällan mer än bara nästan farligt i Kanadas straffområde.

Lite tankar om spelarna.

Hedvig Lindahl stod för en ny stabil insats i målet utan minsta tendens till misstag. Kunde inte göra något åt baklängesmålet.

Nilla Fischer stod för ovanlighetens skulle för ett par svaga beslutning med ett par farliga passningar. Samarbetet med Linda Sembrant vid målet kan diskuteras men det var ett bra kanadensiskt anfall. Sembrant gör annars en stabil match men lite svaga uppspel.

Fischer klev av i andra halvlek och Magdalena Eriksson kom in. Ett par svaga passningar men annars aggressivt och bra försvarsspel och Eriksson visade också mycket vilja.

Jessica Samuelsson var den enda som visade löpvilja i i första halvlek där hon var Sveriges enda anfallshot. Tyvärr var hennes avgörande passningar inte av någon hög klass.

Jonna Andersson gör en ganska svag första halvlek med ett och annat misstag defensivt men hon hade också tufft motstånd mot sig då Kanada hela tiden anföll på hennes kant. Inte med alls i offensiven då men klart bättre i andra halvlek  liksom hela laget. Byttes ut mot Hanna Glas i andra halvlek och Glas gör ett piggt inhopp.

Lisa Dahlkvist tycker jag gör en ovanligt svag första halvlek där hon ofta var tvåa på bollen, bättre i andra. Kosovare Asllani var något oväntat kanske bäst av mittfältarna i defensiven i första halvlek där hon var närmast osynlig offensivt. Kom med betydligt mer offensivt i andra och gör en del bra saker.

Caroline Seger gör en svag första halvlek men var planens gigant i andra halvlek där hon långa stunder briljerade både offensivt och defensivt. Så vill vi se Seger i EM.

Josefin Johansson spelade första halvlek och kämpade ganska bra i defensiven och var inte sämre än någon annan av mittfältarna. Elin Rubensson bytte av henne och då fick in en mittfältare som kom in i straffområdet. Viktigt med det djupledshotet även om hon inte kom till några farligheter själv.

Olivia Schough och Lina Hurtig fick chansen från start i anfallet men ingen av dem lyckades egentligen uträtta särskilt. Inget bra samspel med varandra och inte tillräckligt heta för att göra något på egen hand. Deras chanser att få starta i EM krympte nog drastiskt.

Stina Blackstenius byttes in istället för Hurting i andra halvlek och Lotta Schelin istället för Schough med halvtimmen kvar. Det gjorde Sveriges offensiv betydligt vassare. Kul att se Stina Blackstenius i lite bättre form än hon visade i Algarve. Även om Sverige hotade mer och lyckades behålla bollen bättre med Blackstenius och Schelin så kom inte heller till några direkt farligheter.

11 svar till “Sverige – Kanada 0-1”

1. Kan likaväl bryta kontraktet med Pia redan nu, varför ta med spelare som ändå aldrig får chansen? Hade varit något irriterad om jag var Mimmi Larsson

2. Synd att Hurtig inte fick chansen på riktigt, hade varit kul att se henne tillsammans med Mimmi Larsson eller Stina Blackstenius istället. Schough har inte hittat ett fungerande samarbete med någon forward i Landslaget och borde förstås inte få speltid annat än möjligen som mittfältare. Annars oroväckande om backlinjens passningsspel inte höll måttet, det känns ju annars som något som borde vara en spetskompetens i ett i övrigt rätt grått lag.

3. orolig hur ett ålderstiget,skadebenäget lag skall orka göra ett hyggligt em, tex lisa dahlkvist en av många som är med på gamla meriter och skall kötta” o vinna boll, men hon hinner ju inte in i närkamperna, men lillie,pia o domanski taktiken är goa tjejer kan kötta sig fram, nä tyvärr inte på denna nivå längre

• Tycker dock att Dahlkvist är den enda riktigt defensiva mittfältaren i laget och i OS- finalen var hon grym och raderade ut mycket av deras mittfält genom att stänga ytor. Känns som hon behöver vara där och dammsuga framför mittfältet, jag tyckte dock hon gjorde en hyfsad match och jag ser inget hot eftersom ex Rubensson måste användas mer offensivt. Hon är en viktig spelaren dock gjorde Schough en bedrövlig match och där kan man prata goa spelare, tyvärr gör hon nog större nytta utanför planen!

• Hon kunde ha låtit Schmidt spela andra halvlek så hade hon haft ett alternativ på positionen.

• Sant men Schmidt är ändå mer av en poängspelare även om hon är den som mest påminner om Dahlkvist. Vi får vänta och se när PG tar ut truppen då hoppas iaf jag på att se ny trupp, ny startelva och nytt spelsystem.

4. Aha,var Larsson skadad, det förklarar saken. Fast hon har ju inte fått chansen innan heller. Schelin såg dock ganska pigg ut kan Larsson / Schelin va något. Otroligt hård jobbande båda två och kan skapa chanser på egen hand. Fast hierarkin är väl svår att rubba, känns som konkurrenssituationen är noll , hur kasst vissa än presterar!

5. Att gå in på spelarkritik känns en smula onödigt.
    Det är inte lätt för spelarna att gå ut i en landskamp, mot bra motstånd, när inget eget spel är intränat. När inga klara löpvägar är uppgjorda, när man inte har klara roller i laget, när det är ett enda stort jävla kaos där ute på plan.
    Så vilset och så förutsägbart . Tycker synd om spelarna!
    Och kritik samt kritiska frågor lyste med sin frånvaro!
    Allt är som vanligt.

6. Smart av Kanada att anfalla på den defensivt svagare vänsterkanten o låta Sverige anfalla på sin offensivt oprecisa högerkant.

Chansen för Schough att vara startspelare i EM krympte? Knappast, hon är alltid aktuell som startspelare för Pia

7. Vi kan gott jämföra två blågula landslag i två skilda sporter som stått för ”mindre bra prestationer” (ironisk underdrift) senaste tiden: Damlandslaget och Damkronorna. Det blir allt tydligare att Sverige står och stampar på samma fläck – eller faller bakåt – medan andra nationer kilar förbi. Damkronorna blev till slut sexa i VM och det sundhageska, ”goa” landslaget kommer nog att hamna på en placering en bra bit bort från prispallen i sommarens EM – såvida inget ”blixtar och dunder, magiska under” sker…