UWCL 2017/18: Inför 16-delsfinalerna


UEFA Women’s Champions League börjar på allvar imorgon när de stora drakarna går in i turneringen. Här kommer lite tankar om de 16 dubbelmötena.


4/10

11.00 BIIK-Kazygurt (Kazakstan) – Glasgow City (Skottland)
Jag vet inte riktigt vad jag ska tro om det här mötet, det känns väldigt öppet på förhand. Spelare från åtta olika nationer finns i BIIKs trupp, bl.a. duktiga afrikanska spelare som nigerianska anfallaren Chinwendu Ihezuo och Ekvatorialguieneas mittfältare Jacky Messomo. I Glasgow City spelar bl.a. tidigare damallsvenska spelare som Lee Alexander, Eilish McSorley och Hayley Lauder plus ytterligare kvalitetsspelare som mittfältaren Leanne Crichton och irländska landslagsanfallaren Katie McCabe.

15.15 Medyk Konin (Polen) – Lyon (Frankrike)
Behöver inte göra någon längre analys här. Medyk Konin har inget dåligt lag men Lyon går förstås lätt vidare ändå. Jag vet inte om Lyons trupp någonsin varit starkare och mer komplett än den är just nu. Och ännu starkare blir den när Amandine Henry snart är tillbaka hos de regerande mästarna.

16.00 Apollon (Cypen) – Linköping (Sverige)
Det här är ett dubbelmöte som Linköping ska vinna men man gör nog säkrast i att dra upp tempot för annars är Apollon ett lag som har tillräcklig kvalitet för att ställa till bekymmer. Åtta nationaliteter samsas i den cypriotiska truppen, bl.a. stabila svenska spelare som mittfältaren Therese Björk och högerbacken Julia Molin. Engelska ytrtermittfältaren/anfallaren Rosella Ayane är en spelare jag trodde mycket på för några år sedan och kanske är hon lite på gång nu. Tvåfotad vill jag minnas. Rutinerade rumänska anfallaren Laura Rus ska man heller inte ge några lägen. I amerikanska Libby Stout har man också en målvakt som av och till är jobbigt bra. Corren sänder matchen .

16.00 PAOK (Grekland) – Sparta Prag (Tjeckien)
Prag-lagen brukar satsa mest inhemskt men Sparta har i år bl.a. fyra amerikanskor och finska Tia Hälinen i truppen utöver en hel del rutinerade tjeckiska spelare som det duktiga och Sverige-bekanta tvillingparet Martínková. Jag tror dock att Lucie Martínková är skadad.  PAOK är ett av de sämsta kvarvarande lagen och räcker inte till här.

17.00 Gintra Universitetas (Litauen) – FC Zürich (Schweiz)
FC Zürich kommer med en klart starkare trupp än förra året när landslagsspelare som Martina Moser, Caroline Abbé och Cinzia Zehnder nu har återvänt från Bundesliga. Här får man ses som klara favoriter men Gintra gör man dock säkrast i att inte underkatta då laget överraskat i turneringen förr. I deras trupp finns en brokig blandning spelare från sju nationer inklusive Chile, Namibia och Azerbajdzjan.

17.30 FC Minsk (Vitryssland) – Slavia Prag (Tjeckien)
Minsk är också ett lag som överraskat av och till och satsar också de internationellt. Här är bl.a. nigerianska Emueje Ogbiagbevha, en gång i tiden skyttedrottning i Ryssland, tillbaka. I Slavias trupp är det tjeckiskt och lite slovakiskt som gäller och jag ser nog ändå laget som favoriter här. Laget imponerade i turneringen för ett par år sedan då man tog några fina skalper och nådde kvartsfinal.Jag är särskilt förtjust i rutinerade anfallaren Petra Divišova men det är Kateřina Svitková som toppar den tjeckiska skytteligan i år.

18.00 Avaldsnes (Norge) – Barcelona (Spanien)
Barcelona har krossat allt motstånd hittills och öst in mål i Spanien men har inte mött de bästa lagen ännu. Lagets offensiv är dock klart hetare än tidigare med toppspelare som Lieke Martens, Toni Duggan och Andressa Alves. Möjligtvis kan norsk fysik och kontringsspel samt Vestlandsväder dock vara något som skulle kunna passa laget väldigt illa. Det finns kvalitet i Avaldsnes trupp som utöver en del norska toppnamn också har kvalitetsspelare från Australien och Brasilien. Barcelona får ändå bära ett visst favoritskap i ett väldigt intressant dubbelmöte.

19.00 LSK Kvinner (Norge) – Brøndby IF (Danmark)
Två lag som tappat klart i slagkraft sedan förra året. Jag tycker väl ändå LSK är laget med lite mer spets i truppen med landslagstrion Emilie Haavi, Guro Reiten och Ingrid Mo Wold och över två matcher tror jag man vinner det här. Brøndby har tappat ett gäng landslagsspelare det senaste året inte minst från sin tidigare så stabila defensiv. Från EM-truppen finns bara Stine Larsen och Nanna Christiansen kvar. Bland nyförvärven för den här säsongen finns svensktrion Saga Ollerstam, Emma Pennsäter och Hanna Persson som mest fått nöta bänk i sina skånska klubbar.

19.30 Atlético Madrid (Spanien) – Wolfsburg (Tyskland)
Lite tråkigt att de här lagen möts så tidigt. Atlético har visserligen börjat få igång sitt spel nu och jag har ju imponerats av brasilianska nyförvärvet Ludmila da Silva den här sommaren men lagets defensiv lär inte inte räcka till mot Wolfsburgs stjärnfyllda offensiv över två möten. Den starka nordiska kvartetten Nilla Fischer, Pernille Harder, Caroline Graham Hansen och Sarah Björk Gunnarsdóttir i Wolfsburg lär få spela åttondelsfinal senare i höst.

19.30 Ajax (Nederländerna) – Brescia (Italien)
Ett av de mest ovissa mötena för här känns det helt öppet. Ajax har de senaste åren haft en väldigt stabil defensiv och det har man nog nu också med bl.a. starka Stefanie van der Gragt i backlinjen. Hon är en av flera Europamästare i truppen som också innehåller belgiska Davina Philtjens som imponerade i EM på sin vänsterkant. Offensivt imponerar man  sällan men kanske kan amerikanska talangen Toni Payne få fart på det hela. Brescia ser däremot kanske starkast ut i just offensiven med kvartetten Chrsitiana Girelli, Daniela Sabatino, Valentina Giacinti och Valentina Bergamaschi.

20.05 Chelsea (England) – Bayern München (Tyskland)
Tråkigt att detta stormöte kommer redan här. Bayern borde väl kanske vara favoriter men för att vara ett tyskt lag så har man ju ingen lysande historia i turneringen. Hedvig Lindahl och Magdalena Erikssons Chelsea som mött Wolfsburg två år i rad i ett tidigt skede av turneringen har bättre möjligheter här. Kanske är Chelsea också lite mer samspelt. Svårt att tippa men underhållande lär det kunna bli med så många världsstrjärnor på planen även om jag ju sällan tycker att Bayern München spelar just underhållande fotboll.

20.15 St. Pölten (Österrike) – Manchester City(England)
City kommer att gå vinnande ur det här mötet. St. Pölten har en lite svagare trupp än förra året och räcker helt enkelt inte till mot ett starkt och samspelt Manchester City.

20.30 Fiorentina (Italien) – Fortuna Hjørring (Danmark)
Oseedade debutanten Fiorentina går in med ett knappt favoritskap här mot i turneringen väldigt rutinerade Fortuna. Så skrev jag i samband med lottningen. Men Fiorentina med Stephanie Öhrström och Antonia Göransson i truppen har inte imponerat i säsongsinledningen så nu känns det kanske ännu mer öppet även om Fortuna väl också möjligen känns lite svagare än förra säsongen. Det brukar vara jämna matcher när italienska och danska lag möts och det blir nog jämnt igen.

20.45 Montpellier (Frankrike) – Zvezda-2005 (Ryssland)
Montpellier med Linda Sembrant, Stina Blackstenius (och kanske Sofia Jakobsson) ska besegra Zvezda över två matcher även om resan till Ryssland kan vara tuff och motståndarna har en ganska rutinerad trupp. Lite mer spets finns ändå hos Montpellier.

 

5/10

15.30 Olimpia Cluj (Rumänien) – FC Rosengård (Sverige)
Rosengård är visserligen inte i någon lysande form men även ett formsvagt Rosengård ska besegra Cluj över två matcher. Annars kan vi verkligen snacka om fiaskosäsong. Cluj har hämtat in några amerikanska spelare till sitt i övrigt ganska orutinerade helrumänska lag. Anfallaren Alexandra Lunca var väldigt lovande i tonåren men har inte riktigt på allvar slagit igenom på seniornivå.

21.15 Stjarnan (Island) – Rossiyanka (Ryssland)
Fjärde gången gillt kanske för Stjarnan som åkt ut tre gånger i rad mot ryskt motstånd. Rossiyanka är dock kanske det svagaste ryska lag man någonsin kommer möta. De har en del rutinerade spelare i defensiven men kommer i övrigt med ett väldigt ungt lag och är långt ifrån det ryska topplag man var tidigare. Stjarnan har dock inte heller alls varit i samma form och lika stabila som förra året men jag tycker man bör kunna vinna över två matcher. Dags för Harpa Þorsteinsdóttir att hitta målformen igen kanske? 


Ett svar till “UWCL 2017/18: Inför 16-delsfinalerna”

  1. Apollon var bättre än jag trodde. Visade upp energi och fin teknik. LFC hade svårt med planen och tappade en hel del boll på mitten. Apollon hade skott i stolpen och några minuter senare satte Minde 0-1 efter en lysande passning av Banušic. Arnth var bra men både Andersson och Oscarsson hade problem på sina kanter.