Chelsea, Athletic & Betis blev helgens derbyvinnare…men förlust för Växjö


Damallsvenskan: Först en ny tråkig rapport om ekonomi som Smp rapporterar om (pluslåst). Se även SVT. Det är Växjö DFF som för andra året i rad går med rejäl ekonomisk förlust (minuskapital på 1,2 miljoner nu) och nu hoppas få hjälp av kommunen. Årets förlust var visserligen inte lika gigantisk som förra året men oroande ändå att man åter varit rejält överoptimistiska med budgeten. Nu har man ju säkrat fler sponsorer till den damallsvenska debuten och inte toksatsat med värvandet så förhoppningsvis hittar man en ekonomisk balans nu.


England: Det stjärnspäckade London-derbyt mellan Chelsea och Arsenal blev en ganska underhållande historia som Chelsea till slut ganska rättvist gick vinnande ur med 3-2 (Mjelde, So-Yun, självmål – Miedema, Janssen). Inga direkt snygga mål utan snarare bollar som kämpades in eller studsade olyckligt/turligt:

 

Chelsea dominerade ganska kraftigt i första halvlek där Arsenals försvar såg väl rörigt ut. Här skulle man behövt skadade Jessica Samuelsson. Snabba Lisa Evans, vanligtvis anfallare, fick för dagen kliva ner på högerbacksplats. Trots stort spelövertag lyckades Chelsea dock bara få in en boll bakom en storspelande Sari van Veenendaal i Arsenals mål.

Arsenal kom ut som ett nytt lag i andra halvlek när bl.a. Jordan Nobbs  vaknade till och plötsligt var det Chelseas försvar som inte såg så stabilt ut. Matchen blev mer svänging när Arsenal tryckte på framåt men blottade sig för kontringar.  Arsenal kvitterade två gånger om Chelseas ledningar men hemmalaget skulle få sista ordet.

Jonna Andersson ersatte Gemma Davison som vänsterytter i Chelseas 3-5-2 med halvtimmen kvar att spela. Hon hade det lite tufft inledningsvis på sin kant mot Danielle Carter som var het i andra halvlek, men det blev ändå en drömdebut när hennes inspel/avslut gick stolpe-målvakt-in till segermålet 3-2.

Hedvig Lindahl gör en bra match i  Chelsea med flera fina rädningar och stabilt agerande även om hon blev lite bortfintad vid ett av målen.

Lite slarvigt spel inledningsvis av Magdalena Eriksson men annars en stabil insats och hon höjde sig när laget började darra i andra halvlek. Såg ut som att hon till sist fick punktparkera Danielle Carter och tog henne ur spel.


Spanien: Athletic Club har hittat tillbaka till guldformen från två säsonger sedan och med aggressivt försvarsspel och stundtals fina anfallskombinationer gav man inte Real Sociedad någon chans i det baskiska derbyt.  Dessvärre för laget så är Atlético Madrid och Barcelona klart bättre nu så något guld lär det inte bli ändå den här gången.

Det är framför allt offensiven som kommit igång ordentligt igen för Athletic. Yulema Corres fortsätter att visa klass i straffområdet och satte snyggt 1-0. Talangen Lucia Garcia stod för dubbla assist och spelade fram en av lagets andra stora talanger, hypertekniska liraren Maite Oroz, som behärskat lade in 2-0 i öppet mål. Det blev ändå onödigt spännande i slutskedet när Real reducerade genom Ane Etxezarreta på en av lagets få chanser men matchen slutar 2-1.

Matchens främsta
Erika Vásquez (Athletic) – 34-åringen är inne på sin 13:e säsong i klubben som hon gjort över 200 mål för. Numera inte renodlad anfallare utan snarare offensiv mittfältare. Väldigt aktiv och rörlig under matchen och hittade hela tiden smarta lösningar i passningsspelet.

Höjdpunkter:

Än mer intensivt var Sevilla-derbyt mellan Betis och Sevilla FC. Högt tempo men hafsigt spel från båda lagen så särskilt välspelat var det inte. Betis hade hela tiden ett visst övertag och kunde rättvist vinna med 1-0.

Matchens 3 främsta
 1. Rocio Galvez (Betis) – Den resliga mittbacken nickade inte bara in segermålet utan vara också ursäker i det defensiva arbetetet.
2. Nagore Calderón (Sevilla) – Den nu 24-åriga tidigare landslagsmittfältaren är kanske på väg tillbaka efter några tyngre säsonger. Bäst i bortalaget med smart och utmärkt passingsspel och bollbehandling. Låg bakom i princip allt av kvalitet i lagets offensiva spel.
3. Irene Guerroro (Betis) – Stabil insats av lagets kraftfulla lagkapten. Stark bollvinnare och spelfördelare.

I Madrid -derbyt var det nykomlingen Madrid CFF som besegrade Rayo Vallecano med 2-0. I omgångens toppmöte var Barcelona åter för starka och lekte hem segern mot Levante med klara 5-0.

,

6 svar till “Chelsea, Athletic & Betis blev helgens derbyvinnare…men förlust för Växjö”

  1. Tråkigt om Växjö DFF:s debutår i Damallsvenskan skulle nersolkas av ekonomiska bekymmer.
    För övrigt är ju, som de minnesgoda vet, inte VDFF det allra första allsvenska damlaget i Smålandsmetropolen. I Damallsvenskan huserade Östers IF Dam i flera omgångar under 1990-talet och allra sista gången säsongen 2003. Så nog finns där traditioner. Forza, Värendsdäkor! 😀

    • Det är ju också ett sätt att se det på!
      Själv tänker jag på de lag som kämpade mot Växjö 2017 med de ekonomiska resurser de har.
      De som inte riskerade sin förening och hoppas på kommunens hjälp. De föreningar som tog ansvar både sportsligt och ekonomiskt.
      Tyvärr är inte detta första gången eller sista gången kommuner behöver hjälpa föreningslivet!

  2. Dom som sett Växjö hur bra är dom ? Kommer Växjö att ligga på övre halvan av damallsvenskan. Eller dom riskerar att åka ur? Vilket verkar inte troligt eftersom dom vann E1. Kalmar får det kanske svårare att klara sig kvar liksom Hammarby. Ja det blir en intressant serier ivf.

      • Ett reservbetonat Vittsjö dessutom. Men Växjö har en mycket bättre målvakt nu, resten av laget är väl detsamma som vann Elitettan.

        • Kan ju ifrågasätta klubbens agerande, förlust på 1,2 miljoner – men man värvar Fraine och Nordin, behåller i princip samma trupp vilket ju totalt ökar kostnaderna inför nästa säsong. Växjö kommun eller *sponsorn som aldrig vet hur mycket den måste betala oss* som DFF:s styrelse nog kan kalla den, är tydligen mycket givmild mot ekonomiskt slarv ( Öster har fått mycket mer ). Hur var det nu, är inte DFF:s ordförande tidigare kommunal pamp ? Många kompisar kvar i kommunhuset kan man tänka.