Norge: LSK vann toppmötet

Lite extra fokus på norska Toppserien idag där det spelades en dramatisk seriefinal mellan LSK Kvinner och Stabæk i LSK-hallen. Stabæk som varit hårt skadedrabbat under säsongen saknade idag både Trine Rønning som ska knäoppereras och skytteligaledaren Ada Hegerberg som var sjuk. Glädjande nog för Stabæk så var Ingvild Stensland tillbaka i laget efter ett par månaders frånvaro p.g.a. en efterhängsen virusinfektion. En fantastisk comeback blev det för den tidigare Kopparbergs/Göteborg-spelaren som i den sjunde minuten satte 0-1 efter ett snyggt Stabæk-anfall. Stensland och danska landslagsspelaren Katrine Pedersen (tidigare i Djurgården) dominerade totalt på mittfältet i första halvlek och Stabæk var stundtals överlägsna spelmässigt. I anfallet spred 17-åriga superlöftet Caroline Graham Hansen skräck i LSK-försvaret med sin briljanta teknik men hon fick inte någon utdelning trots ett par fina lägen.

I LSK debuterade de två kanadensiska OS-medaljörerna Rhian Wilkinson och Diana Matheson och de kommer bli en fin förstärkning för laget som de spelade i även för två säsonger sedan. LSK hade dock idag inte så mycket att komma med spelmässigt men man har en Isabell Herlovsen i god form och det räcker ganska långt. På sin enda riktigt heta målchans nickade hon in 1-1 framspelad av Matheson.

I andra halvlek var åter en svag domarinsats i fokus. Lillestrøms mittback Anne Stenstvedt fick sitt andra gula kort i en situation som knappt kändes som frispark och man kunde ju befara att det skulle bli matchavgörande. Strax efter utvisningen kämpar sig dock Herlovsen till sig en hörna, det blir en kort variant och strax utanför straffområdet får Marit Sandvei skön träff på bollen som skruvar sig bort i krysset och 2-1 var ett faktum. Trots en spelare mer och fortsatt stor dominans i halva andra halvlek lyckades inte Stabæk få in bollen. Man borde nog också haft en straff men domarmissarna jämnades därmed ut mellan lagen. Tung förlust för Stabæk som långa stunder spelade riktigt fin fotboll.

LSK (41p) har nu fyra poängs ledning före Stabæk (37p) och fem ner till Røa (36p). Imorgon går med största säkerhet även Arna-Bjørnar upp på 36p då något annat än tre poäng mot fortsatt poänglösa bottenlaget Fart känns otänkbart.