Champions League: 16-delsfinaler

Returerna spelas nästa vecka.

25/9
FC Zürich (Schweiz) – FCF Juvisy (Frankrike)  1-1
Ett inspirerat Zürich stod upp bra mot ett för dagen ganska defensivt och blekt Juvisy och kunde mycket väl gått till halvtidsvila i ledningen. Istället fick Juvisy utdelning direkt i andra halvlek när lagets storstjärna Gaëtane Thiney satte 0-1 efter en hörna. Zürich tryckte på framåt var riktigt nära vid ett par tillfällen. På övertid replikerade Zürichs tyska storstjärna Inka Grings när hon distinkt nickade in 1-1. Oväntat starkt av Zürich att nå oavgjort, men helt rättvist och Juvisy behöver helt klart höja sig ett snäpp på hemmaplan.

————————————————-

26/9
BIIK (Kazakstan) – Røa IL (Norge)  0-4
ŽFK Spartak Subotica (Serbien) – Kopparbergs/Göteborg FC  0-1
Seger med uddamålet mot Spartak är inte direkt något som kommer skrämma slag på övriga lag i turneringen. Göteborgs bortaspel måste förbättras avsevärt om man vill nå långt i turneringen. Vi har ju dock även tidigare sett svenska lag ha problem under varma förhållanden. I kvalgruppspelet förlorade motståndarna Spartak med 0-2 hemma mot BIIK, samma BIIK som idag besegrades av ett effektivt Røa med fyra måls marginal. Någon fara för att KGFC ska bli utslaget finns dock inte, på hemmaplan är man oftast ett helt annat lag. Amerikanska nyförvärvet Camille Levin gjorde segermålet för Göteborg efter 40 minuters spel. Retur på Valhalla i Göteborg på onsdag.

Birmingham City LFC (England) – ASD Bardolino Verona (Italien)  2-0
Apollon LFC (Cypern) – ASD Torres (Italien)  2-3

De  italienska lagen hamnade båda i tvåmålsunderläge i sina matcher. Torres lyckades vända och vinna och har bra läge inför returen. För Verona är det dock väldigt tufft utgångsläge och det ska nog mycket till att vi ska få se det svenskmöte mellan LdB FC Malmö och Maria Karlssons och Stephanie Öhrströms Verona i 8-delsfinalen som jag hade hoppats på.

FC Barcelona (Spanien) – Arsenal LFC (England)  0-3
 Det var Barcelona som startade matchen klart piggast och genom teknik och finess skapade man fina lägen och Arsenal ska vara glada att spanjorskorna har så oerhört svårt att göra mål i år. Istället var det Arsenal som tog ledningen efter dryga halvtimmen och något orättvist gick till halvtidsvila i ledning. I andra halvlek satsade Barcelona framåt men slarvade alldeles för mycket för att skapa farliga lägen. Istället kunde ett mer noggrannt och smartare Arsenal utnyttja misstag hos den spanska målvakten och backlinjen och uttöka ledningen för att sedan kontrollera matchen.

Standard Liège (Belgien) – Turbine Potsdam (Tyskland)  1-3
PK-35 (Finland) – Olympique Lyon (Frankrike)  0-7

Favoriterna höll. I Finland var det spel mot ett mål. Ingen Lotta Schelin på plan, hon dras med en lättare lårskada. Antonia Göransson spelade hela matchen för Potsdam.

Glasgow City (Skottland) – Fortuna Hjørring (Danmark)  1-2

Stabæk (Norge) – Brøndby IF (Danmark)  2-0
Fortuna Hjørring och Stabæk har skaffat sig utmärkta lägen för returerna och båda lagen kostade även på sig att bränna varsin straff. Brøndby som hade hoppats får med sig ett bortamål har nu en riktigt tuff uppgift på hemmaplan där man måste spetsa till offensiven en hel del.

Stjarnan (Island) – Zorkiy (Ryssland)  0-0
Tufft får också Stjarnan som får åka till Ryssland med oavgjort, men ett mål på bortaplan kan räcka. Laget stod upp bra i första halvlek och höll på att få en drömstart, men lagkaptenen Gunnhildur Yrsa Jónsdóttirs skott gick via försvarare i stolpen. Jónsdóttir blev sedan utvisad i slutet av halvleken efter två gula kort. Laget kämpade tappert i andra halvlek med tio spelare och lyckades hålla nollan trots hård rysk press.

Olimpia Cluj (Rumänien) – SV Neulengbach (Österrike)  1-1

27/9
MTK (Ungern) – LdB FC Malmö  0-4
Stabil och odiskutabel Malmö-seger. 0-1 Katrine Veje, 0-2 Veje, 0-3 Anja Mittag, 0-4 Mittag. Retur i Malmö på onsdag.

Unia Racibórz (Polen) – VfL Wolfsburg (Tyskland)   1-5

ADO Den Haag (Holland) – FC Rossiyanka (Ryssland)  1-4
Sofia Jakobsson spelade hela matchen för Rossiyanka men gick av planen mållös. Ingen Linnea Liljegärd i matchtruppen.

SFK 2000 Sarajevo (Bosnien) – Sparta Prag (Tjeckien)  0-3