Island till EM

Det var bra drag på Laugardalsvöllur i Reykjavik där isländska damlandslaget satte publikrekord när 6647 personer kom och såg sitt lag nå sitt andra raka EM.

Ukraina satte hög press från start men det var Island som i sitt första ordnade anfall kunde göra 1-0 när Kristianstads Margrét Lára Viðarsdóttir fick en tå på ett perfekt inlägg av Piteås vänsterback Hallbera Gisladóttir. Innan kvarten var spelad trixade sedan Kristianstads Katrin Ómarsdóttir läckert in 2-0 efter först ett långt inkast av klubbkollegan och mittbacken Sif Atladóttir som gick ut till KIF Örebros Edda Garðarsdóttir som lyfte in bollen till Ómarsdóttir i straffområdet. Där gick luften ur Ukraina kändes det som och Island kunde börja kontrollera matchen. Efter dryga halvtimmen skapade Ukraina sin enda riktigt heta chans i första halvlek när en något svag utboxning av Þora Helgadóttir hamnade rakt på huvudet på Vera Djatel som nickade in 2-1.

Ukraina satsade offensivt i andra och tog över spelet mer och mer och med knappa 20 minuter kvara satte Darina Apanaschenko kvitteringen 2-2. Målet väckte dock åter isländskorna som strax därefter gjörde 3-2 när nyinkomna Dagný Brynjarsdóttir, framspelad av alltid duktiga Hólmfríður Magnúsdóttir, rundade målvakten och rullade in bollen. Ukraina försökte trycka på framåt men förmådde inte skapa särskilt många farliga lägen trots klart bätte passningsspel än Island. Några fula tjuvknep i form av hårdragning och armbågar drar ner intrycket av gästerna.

Islands energi och lagarbete räcker långt, men till EM nästa år måste man fila på passningsspelet och att kunna hålla bollen under kontroll inom laget längre perioder. Man har dock en riktigt bra startelva just nu som hittar varandra ganska bra även med de många långa bollarna tack vare att alla verkar orka löpa oändligt mycket.