USA: Proffsligan tar form


Igår kom till slut beskedet att det trots utdragna  förhandlingar kommer bli en ny proffsliga i USA. Ligan kommer första året att bestå av åtta lag: Boston Breakers, Chicago Red Stars, Western New York Flash, Sky Blue FC, D.C. United ( fast med ett annat namn), Portland Timbers, FC Kansas City och Seattle (Sirens FC?).

En stor del i att ligan blir verklighet finns i att det amerikanska fotbollförbundet kommer ta en stor del av ligans kostnader. Man gör den storsatsning som man gärna hade velat se från det svenska fotbollförbundet vad gäller Damallsvenskan. Bl.a. kommer man finansiera ca 24 landslagsspelare om de spelar i ligan. Nu är jag kanske inte så positiv till att förbund och förbundskaptener och liknande har så stort inflytande över var spelarna spelar men just den ekonomiska aspekten ger verkligen ligan bra förutsättningar att få en bra start. Även det kanadensiska och mexikanska förbundet kommer att stå för kostnaden av ett antal av sina landslagsspelare (ca 16 resp. 12 st).

Allt detta sammantaget gör att vi nog inte kan räkna med särskilt många landslagsspelare från Nordamerika i Damallsvenskan nästa år. En spelare som Christen Press fick nog plötsligt lite mer att fundera över och lite synd för Göteborg att man ännu har förhandlat klart om en förlängning i klubben. Press är antagligen en av de ca 24 spelare som amerikanska förbundet skulle finansiera och hon är också mycket angelägen att visa upp sig för den nya amerikanska förbundskaptenen. Det är nog främst just de amerikanska spelarna som kommer lockas till ligan under den första säsongen så även t.ex. Tyresös Meghan Klingenberg, Vittsjös Danesha Adams och Kendall Fletcher kan kanske lockas dit. Mallbackens förhandlingsläge blev nog också lite tuffare då målvakten Katie Fraine säkert också har intressenter i den nya ligan.

Det finns dock ganska många andra utländska spelare som ännu inte har förlängt sina kontrakt. Men efter de tidigare ligornas kollaps vill nog många spelare gärna se hur att ligan kommer igång innan man hoppar på tåget. Mycket beror säkert också på ekonomi och med tanke på att förbunden nu kommer stå för mycket av lönekostnaden kommer säkert de flesta damallsvenska klubbarna inte kunna matcha den amerikanska ligan vad gäller löner. Diskussionen om lönetak och liknande för ligan verkar dock ännu inte färdigt.

Ligan kommer spelas under samma period och ha en grundserie på 22 omgångar precis som Damallsvenskan och därefter följer i sann amerikansk anda ett slutspel. Läs mer om ligan på amerikanska fotbollförbundets hemsida ussoccer.com

 


Ett svar till “USA: Proffsligan tar form”