Några ord om Damallsvenskans status


Precis som förra året vid just den här tidpunkten dök snacket om Damallsvenskans status upp. Då, precis som i år, hade de svenska lagen blivit utslagna ur Champions League i kvartsfinalerna. Och då, precis som nu, tycker jag att diskussionen om Damallsvenskans ”förfall” blir aningen överdriven. Dels tycker jag att Damallsvenskan kvalitetsmässigt sett över hela serien aldrig har varit bättre än den var förra året. Dels är den franska ligans kvalitet aningen överdriven.

Vilken liga man tycker är bäst i Europa beror förstås på vad man har för kriterier. Tycker man att den liga vars lag vinner Champions League är bäst så visst, då är den franska ligan helt klart i topp. Lyon har ju helt enkelt varit i en klass för sig de senaste åren. Att Sverige inte konstant har ett lag i final eller ens semifinal som på Umeås tid är knappast konstigt. Konkurrensen i turneringen har ökat avsevärt de senaste åren med flera storsatsande lag samtidigt som Sverige inte har haft något lag som har varit överlägset i hemlandet de senaste åren så som Umeå var då eller som lag som Lyon och Arsenal är i sina ligor nu. Tvärtom har Sverige haft flera olika seriesegrare de senaste åren och ganska ofta har inte det just då bästa laget spelat i Champions League, t.ex. är ju inte svenska mästarna Tyresö med förrän nästa säsong. Ekonomiska problem har också bl.a. satt käppar i hjulet för både Linköping och Umeå i turneringen på senare år.

De svenska lagen i turneringen har inte riktigt kunnat mäta sig med de allra främsta lagen de senaste åren, även om Malmö säkert hade haft goda möjligheter att nå semi om man lyckats undvika Lyon. Göteborg hade med lite flyt kunnat nå semifinal både i år och förra året men har i ärlighetens namn inte levererat tillräckligt bra fotboll i turneringen. Men Sverige hade också kunnat skicka fyra-fem lag till som även de hade kunnat nå kvartsfinal i turneringen och det är i den bredden som Damallsvenskans styrka ligger. Om man ser till ligornas översta tredjedel så är Franska ligan fortsatt kanske Europas bästa, med konkurrens från Tyskland i första hand. Men ju längre ner i tabellerna man tittar desto starkare står sig den tyska och svenska ligan. Den franska ligans undre halva är t.ex. direkt svag där samtliga skulle få det mycket svårt att fixa nytt kontrakt om de spelade i Damallsvenskan eller Frauen Bundesliga.

Tycker man att den jämnaste ligan är den bästa så ligger engelska WSL bra till. Där har man har en liten liga på åtta lag med många jämnstarka lag och nästan inga ”överkörningar”. Damallsvenskan ligger också bra till i jämnhet. Topplagen må poängmässigt vara överlägsna de i botten men topplagen kan inte gå på halvfart och ändå köra över motståndarna som i Frankrike. Det fick både Malmö och Tyresö bittert erfara med förluster mot nedflyttade AIK respektive Djurgården förra året. Och då anser jag att både Malmö och Tyresö är minst på nivå med de franska topplag förutom Lyon.

Den franska ligans styrka ligger helt klart i en stark topp där nästan samtliga A- och B-landslagsspelare och många U-landslagsspelarre tillhör något av de fyra främsta lagen eller deras ungdomslag. I övrigt är lagen uppbyggda av i första hand mindre rutinerade unga franska spelare kryddat med bara enstaka utländska förstärkningar. Damallsvenskans styrka ligger i bredden och de många importerna som höjer kvaliteten avsevärt på lagen som inte kan locka till sig de bättre svenska spelarna. En annan styrka Damallsvenskan har är medelåldern på spelarna som i jämförelse är ganska hög rakt igenom serien och det är inte helt oväsentligt, vilket oerhört talangfulla men alldeles för unga AIK fick erfara förra året.  Tyska ligans styrka ligger också i en stark topp, bra bredd och framförallt en uppsjö av supertalanger som saknar motsvarighet i Europa.

Jag tycker dock att det är kul att se den franska ligans uppsving som tog rejäl fart det senaste året med PSGs satsning. P.g.a. att ligan ändå har 5-6 helt ickesatsande lag tycker jag fortsatt att Damallsvenskan och Frauen Bundesliga är totalt sett starkare ligor. Engelska WSL som har fått ett rejält uppsving just i år med satsningar både i Chelsea och Liverpool kan bli en stark utmanare på sikt särskilt om fler Premier League-klubbar börjar satsa. Jag tycker dock att de åtta främsta lagen i både den svenska och tyska ligan även i år gott och väl matchar de åtta lagen i WSL. När andra storklubbar runt om i Europa börjar stasa ordentligt på damfotbollen har jag svårt att se att Damallsvenskan ska kunna hänga med. För varifrån ska de pengarna komma, knappast från svenska herrfotbollsklubbar i alla fall. Vi är dock inte där ännu och jag anser att Damallsvenskan fortfarande är främsta konkurrent till Frauen Bundesliga om epitetet bäst i Europa med franska ligan och WSL snäppet bakom.

 


7 svar till “Några ord om Damallsvenskans status”

  1. många lag i franska ligan som klarar sig med mindre förluster än malmö

    • Men så har de mötts några gånger också och vet bättre än att använda självmordstaktik. Större delen av lagen spelar med 11 spelare på egen planhalva i 93 minuter, där är skillnaden.

  2. Intressant och väl underbyggt resonemang. Damallsvenskans eventuella jämnhet kan man diskutera länge, jämfört med Frankrike är det rätt (även om jag medger min okunnighet här). Allmänt sett är den dock inte jämn, när två lag drar ifrån efter bara några omgångar och avgör serien är det ett tecken på (jätte)stora skillnader. Även om du ger exempel på skrällar ifjor är de besvärande få. Och visst ser man, ganska ofta, stora siffror även i damallsvenskan. Lyon benämns damfotbollens Barcelona men Barcelona förlorar trots allt inte så sällan, också jämfört med damallsvenskans topplag. Att jämföra med herrfotbollen är kanske missvisande men ibland kan man behöva sätta saker i ett perspektiv.
    Glad påsk!

  3. Tycker du underskattar nivan i Frankrike ganska rejalt har. Malmo och Tyreso skulle under en god sasong kampa om medalj. Inget annat lag skulle hota top 4.
    Du jamfor de 8 basta i varje liga. Lagen 5-8 i Frankrike kanske ar aningen samre an motsvarande i Sverige, fastan jag nog inte ar helt saker pa det. Dock ar top 4 mycket mycket battre i Frankrike. Detta ar i sig ovarraskande, far allsvenskan har namnstarka spelare. Men nivan pa spelet racker inte till.
    Som du sager sa har man ocksa i Tyskland en hard serie och nivan i England har hojts. Roligt for Europa med flera bra ligor. Fastan man i Sverige da uppenbarligen ganska lange kommer leva i forna tider med naiv tro att man har den basta serien. Vissa trodde ju t.o.m. Malmo hade goda chanser till avancemang mot Lyon…
    Snart kommer Spanien och Italien, sa spann fast blindkaveln, det kan bli ruskigt 😉

    • Både Tyresö och Malmö skulle definitivt vara med i medaljkampen i Frankrike, sååå bra är absolut inte Juvisy och Montpellier. Jag jämförde topp 8 med engelska ligan eftersom de bara har åtta lag men alla 12 lagen med den franska ligan och lag 5-12 är definitivt sämre än de svenska. Men jag håller med, kul att flera ligor är på gång. Tror klart mer på Spanien än Italien för framtiden.

  4. Återigen ett väldigt bra och välskrivet inlägg. Du är inne på samma sak som jag försöker få fram på twitter. Dock måste jag säga att du formulerar dig avsevärt mycket bättre i detta fall.