Helgens Europa-svep


Det har blivit mycket fotbollstittande både från när och fjärran i helgen men knappt någon tid till bloggande. Här kommer en litet svep genom Europa där det händer mycket spännande i ligaspelet för tillfället.

Frankrike: Kosovare Asllani avgjorde kvartsfinalen genom göra matchens två enda mål när hennes PSG på bortaplan besegrade Yzeure. Även Lyon gick förstås till semifinal och Lotta Schelin gjorde ett av målen när Hénin Beaumont besegrade med 6-0 på bortaplan. I semifinalen väntar bortamatcher för båda lagen: Montpellier – LyonSaint-Étienne – PSG. Det står också klart att supertalangen och försvarsjätten Griedge M’Bock stannar ytterligare två år i Guingamp. Bra för ligan att inget av storlagen lägger beslag på henne redan nu.

Island: Stjarnan besegrade idag Valur med klara 4-0 i Ligacup-finalen. Båda lagen kommer vara med och slåss i toppen av ligan som drar igång 7:e maj. För Þór/KAs australiensiska målvaktsnyförvärv Kaitlyn Savage kan säsongen vara över innan den knappt har börjat efter en misstänkt korsbandsskada. På tal om nyförvärv så har ÍBV värvat den tidigare Barcelona-lagkaptenen och spanska landslagsspelaren Ana María Escribano.

Italien: Torres har fortsatt grepp om ligaguldet efter att i lördags ha besegrat Verona med klara 3-0 på bortaplan. Kampen om guldet avgörs i en ren guldfinal nästa helgs sista omgång då Torres tar emot Tavagnacco. Tavagnacco måste besegra Torres för att komma upp på samma poäng och tvinga fram en ny guldfinal för att avgöra ligan. Det har sedan länge stått klart att Torres och Tavagnacco representerar Italien i Champions League nästa säsong.

Norge: Upphaussade nykomlingen Avaldsnes har inte fåt någon superstart på säsongen utan inlett med två raka förluster. I hemmapremiären föll man i en jämn match mot Arna-Bjørnar med 1-2. Både Freja Hellenberg och Linnéa Liljegärd startade matchen och stod för stabila insatser men nog märks det att det helt nykomponerade laget inte är riktigt samspelt ännu. Försvaret hade stora problem med bortalagets snabba omställningar och i offensiven hade man svårt att skapa heta lägen. Topptippade LSK Kvinner tappade oväntat poäng mot allmänt bottentippade Amazon Grimstad som lyckades kvittera till 1-1 i slutskedet av matchen.

Spanien: Båda guldkandidaterna Athletic och Barcelona vann idag sina tuffa matcher med uddamålet i den näst sista omgången av den spanska ligan. Därmed väntar en helt avgörande guldmatch i sista omgången nästa helg då Athletic tar emot Barcelona hemma i Bilbao. Regerande mästarna Barcelona måste vinna den matchen eftersom Athletic har en poäng mer. Mycket viktig match eftersom Spanien bara har en plats i Champions League.

tyskland20Tyskland: I förra omgången var jag lite besviken på det tyska toppmötet, men dagens dito var betydligt mer underhållande. Framförallt kändes FFC Frankfurt hetare och mer insperiret än på länge och besegrade ganska rättvist serieledande Champions League-finalisten VfL Wolfsburg med 2-0. Målen gjordes av Saskia Bartusiak och matchens lirare Kerstin Garefrekes som visade gammal god form.  Därmed missade Wolfsburg chansen att säkra guldet samtidigt som Frankfurt avklarat det tuffaste hindret på vägen mot en Champions League-plats. Men kampen fortsätter eftersom Turbine Potsdam ochkså vann idag, 3-0 mot Bayer Leverkusen.