Algarve: Strafförlust mot Norge

Gaahh! Detta Norge! Sverige var bättre på det mesta men lyckades ändå förlora mot eviga mardrömsmotståndaren Norge. Två riktiga kallduschar bjöds vi på av Norge som kvitterade i slutet av vardera halvlek bara för att få oss att må riktigt dåligt. 2-2 vid full tid efter en sen norsk kvittering följdes av en straffsparksläggning där norskorna var kyligast när det skulle avgöras. Hemska tanke om vi lyckas träffa på Norge i EM-kvartsfinal igen. Jag känner mig ändå övervägande positiv till Sveriges insats.

Sverige dominerade stort spelmässigt större delen av matchen och framförallt i första halvlek bjöd man stundtals på fint passningsspel. Några av de bästa långa anfallskombinationer jag har sett Sverige stå för bjöds det också på och en av dem gav också utdelning när Kosovare Asllani fick in 1-0. Asllani var åter riktigt bra innan hon blev utbytt efter en halvtimme.  Norge spelade som vanligt med ett välorganiserat kollektivt försvarsspel och låg och väntade på svenska misstag och chans till snabba omställningar. Just vid dessa tillfällen blottades också bristen på snabbhet i det svenska försvaret. Lina Nilsson var alldeles för mesig i kampen mot Kristine Hegland som sprang ifrån och satte snyggt tunga 1-1. Koncentrationen, precisionen och kvaliteten i den avgörande passingen samt avsluten är det som inte riktigt finns där för Sverige som borde ha fått ut mer av spelövertaget.

Sverige lyckades inte riktigt hålla uppe det fina spelet i andra halvlek trots en drömstart  när Antonia Göransson gjorde en soloraid och lade in 2-1 i bortre. Sverige var dock starkast i slutskedet och 3-1 kändes klart närmre än den norska kvittering som kom på övertid när Ada Hegerberg satte 2-2 på kontring efter ha vunnit duellen mot Annica Svensson, som kom in i mittförsvaret i andra halvlek. I straffsparksläggningen satte i tur och ordning Marie Hammarström, Sara Thunebro, Carina Holmberg och Antonia Göransson säkert sina straffar. Kristin Hammarström räddade en men Emma Berglund lyckades inte avgöra i femte omgången. I sjätte omgången missade sen istället Susanne Moberg och Norge avgjorde.

Nilla Fischer läste även idag spelet väldigt bra och stoppade många norska anfall, däremot var inte hennes passningsspel inte så lysande. Det var däremot Lisa Dahlkvists passningsspel långa stunder. Jag har flitigt klagat på det den senaste tiden men nu var hon riktigt vass. I övrigt gjorde Emma Berglund och Antonia Göransson åter bra matcher liksom en hårt arbetande Lotta Schelin, . Åter pigga inhopp på i landslagssammanhang orutinerade Jessica Samuelsson och Carina Holmberg. Även Johanna Almgren, Susanne Moberg och Sofia Jakobsson fick speltid men fick inte riktigt till det. Högerkanten med Marie Hammarström och Lina Nilsson som jag var nyfiken på inför matchen lyckades inte särskilt bra. Hammarström var bra i kortpassningsspelet men hittar inte riktigt rätt med det övriga spelet för tillfället.