Athletic Club – Real Sociedad 5-0

Det spelades ett spanskt toppmöte tillika baskiskt derby när serietvåan Athletic Club mötte seriefyran och årets uppstickare Real Sociedad hemma i Bilbao.

Hemmalaget visade att man fortsatt är klart bäst i Baskien när man dominerade stort matchen igenom och vann med klara 5-0. I första halvlek försvarade sig Real Sociedad bra men när man tvingades anfalla i andra halvlek rann siffrorna i väg.

1-0, Erika Vázquez 45′ , 2-0 Nekane Díez 50′, 3-0 Díez 59′, 4-0 Maite Oroz 87′, 5-0 Irene Paredes 90+2

Den 11:e av 30 omgångar avslutas imorgon, då Atlético Madrid kan ta tillbaka serieledningen om man besegrar starka nykomlingen UDG Tenerife Sur på bortaplan. Regerande mästarna Barcelona var fyra poäng bakom toppduon inför omgången.

Matchens 5 främsta
1. Erika Vázquez (Athletic Club) – Klart hetast i lagets offensiv i första halvlek där hon snyggt lirkade in 1-0 med en frispark från straffområdeskanten.
2. Maite Lizaso (Athletic Club) – Som vanligt hårt jobb på mittfältet och var i högsta grad inblandad i de båda första målen där hon kämpade till sig frisparken som gav 1-0 och hade en nickassist vid 2-0.
3. Irene Paredes (Athletic Club) – Som vanligt en mycket stabil insats av mittbacken som strax före full tid nickade in lagets sista mål.
4. Paola Soldevilla (Real Sociedad) – Trots resultatet var F19-landslagets mittback bäst i bortalaget och såg till att siffrorna inte blev ännu större med många viktiga brytningar.
5. Nekane Diez (Athletic Club) – Het i andra halvlek med säkra avslut som gav två nya mål, totalt åtta i år och ett från skytteligaledning.

Skytteligaledaren, Real Sociedads stora lilla talang Nahikari García, var den enda som hotade hemmalagets defensiv men lyckades inte spräcka nollan den här gången.