Athletic Club – Atlético Madrid 3-0

Serieledande Athletic Club stod för en imponerande och inspirerad insats när man körde över ligatvåan Atlético Madrid med 3-0 i dagens spanska seriefinal inför ca 2000 åskådare i Bilbao.

1-0 Erika Vázquez 21′, 2-0 Yulema Corres 43′, 3-0 Corres 62′

Ett taggat hemmalag dominerade fullständigt i första halvlek och halvtidsledningen med 2-0 var i underkant. Med fin press, löpvilja och bra passningsspel gav man inte Atlético någon chans att få igång sitt vanligtvis så fina passningsspel.

Nog för att Athletic brukar dominera hemma i Bilbao men jag tycker ändå att man var oväntat överlägsna mot ett Atlético som visat upp fint spel tidigare under säsongen. Hemmalagets bollinnehav skrevs till hela 72% i inledningen av andra halvlek. Andra halvlek var annars lite mer avslagen men Athletic hade full kontroll och segern var aldrig hotad.

Matchens 5 främsta
Athletic Bilbao-spelarna var bättre på varje position denna dag.
1. Vanesa Gimbert (Athletic Club) – Den rutinerade 35-åringen satte inte en fot fel i sin defensiva mittfältsroll där hon stoppade de flesta av motståndarna försök till genomskärare samtidigt som hon själv bjöd på precisa passningar som spelfördelare.
2. Irene Paredes (Athletic Club) – Med sin överlägsna fysik hade alltid så stabila Irene Paredes full koll på Atléticos anfallslinje.
3. Erika Vasquez (Athletic Club) – Dominerade i offensiven i första halvlek där hon var ett konstant hot. Klubbens främste målgörare genom tiderna gjorde mål nummer 225. Blir viktig under våren nu när lagets andra stora målskytt, Nekane Diez, nyligen åkte på en korsbandsskada.
4. Maite Lizaso (Athletic Club) – Utmärkt komplement till Gimbert vars säkra positionsspel gjorde att Lizaso kunde löpa hej vilt över hela planen.  Det gjorde hon också.
5. Iraia Iturregi (Athletic Club) – Lagkaptenen visade som vanligt stor kämpaglöd. Hade hjärnkoll på Atléticos främsta målskytt Sonia Bermúdez som helt försvann ur matchen.

Segern innebär fyra poängs ledning till nya tvåan Barcelona och sex poäng ner till Atlético Madrid. Kanske kan det räcka hela vägen i år för Athletic Club som annars brukar tappa lite onödiga poäng längs vägen. Tuffa bortamatcherna mot Barcelona, Atlético Madrid, Valencia och Real Sociedad väntar dock under våren så mycket kan fortsatt hända.