Barcelona – Valencia 1-2

FC Barcelona hade inför dagens toppmöte hemma mot Valencia 16 segrar och en förlust. Förlusten (0-1) kom just borta mot Valencia i höstas och det är tydligt att det inte är någon drömmotståndare för de regerande mästarna när man nu åter föll, denna gång med 1-2. Den här gången orsakade man Barcelonas första hemmaförlust i ligan sedan september 2012 .

Det var också Valencia som var det bästa laget i första halvlek när man med aggressiv press och energi hindrade Barcelona från att få igång sitt spel. Med fin teknik, stundtals finurligt passningsspel och uppenbart många spelare i fin form var det också Valencia som skapade de hetaste chanserna och ledning i halvtid hade varit välförtjänt. Ett ribbskott var dock det närmsta man kom i första halvlek som slutade 0-0.

Jag förväntade mig ett klart förbättrat Barcelona i andra halvlek, det är trots allt ett lag som hade nio sspelare i senaste landslagstruppen. Matchbilden förblev dock inledningsvis ganska lik första och det var fortsatt bortalaget som ville mest och hade mest energi.

Med timmen spelad bytte Barcelona sedan in Mariona Caldentey och Alexia Putellas och lagets offensiv fick ny energi. Bara några minuter därefter spelade Caldentey in bollen från kanten till Marta Corredera som lyfte den till Putellas som nickade tillbaka till Corredera som satte 0-1 (66′) i matchens snyggaste anfall.

Skytteligaledande Mari Paz kvitterade dock omgående till 1-1 (70′) efter en tydlig hands i straffområdet på ytterbackstalangen Nuria Garrote, som annars tillhörde de bästa i laget. Där var också Valencia som skulle få det sista ordet och precis som i höstas så var det tidigare Barcelona-spelaren Carol Férez som sänkte de regerande mästarna när hon nickade in 1-2 (84′).

Matchens 5 främsta
Hela Valencias 11:a förtjänar beröm för en mycket bra genomförd match men här är några som imponerade extra mycket.
1. Naiara Beristain (Valencia) – Felfri i första halvlek där hon var matchens gigant och vann mycket boll och ständigt var rätt placerad i sin defensiva mittfältsroll. Smart och hårt arbete matchen igenom. Flyttade ut på vänsterkanten i slutet av matchen och slog inlägget till segermålet.
2. Carol Férez (Valencia) – Visade varför hon nyligen blev uttagen i landslaget. Väldigt kreativ, teknisk och hal på sin kant där hon skapade trubbel för Barcelona-försvaret.
3. Marta Corredera (Barcelona) – Den enda som lyckades med något i Barcelonas offensiv innan mycket pigga anfallstalangen Mariona Caldentey kom in i andra halvlek.
4. María José Pons (Valencia) – Ett par riktigt vassa räddningar och allmänt stabilt målvaktsspel.
5. Paula Nicart (Valencia) – Hela Valencias backlinje gör en bra match, inte minst högerbacken Paula Nicart. Kunde varit lite hetare vid baklängesmålet men stod i övrigt för många vassa brytningar.

Resultatet innebär att Atlético Madrid kan minska gapet till serieledande Barcelona till tre poäng vid seger mot Real Sociedad imorgon. Valencia är fortsatt trea, åtta poäng bakom Barcelona.

Barcelonamittfältaren Vicky Losada lämnar snart klubben då hon har skrivit på för Arsenal. Där blir hon lagkamrat med bl.a. Natalia Pablos som tidigare under vintern skrev på för den engelska storklubben.

Målen:

Uppdatering: Valencias tekniska och duktiga mittfältare Claudia Zornoza drog av korsbandet i slutet av matchen. Tungt avbräck för klubben.