Damallsvenskan 2016, omg. 4

2016-05-08 13:00 Kopparbergs/Göteborg FC – Umeå IK  5-2 (12’ Johansson, 27’ Hammarlund, 32’ Hegerberg, 59’ Hammarlund, 63’ Lindén – 41’ Henriksson, 83’ Berglund)
Göteborg var numret för stort för skadedrabbade Umeå  och seger var lika klar som rättvis. Orutinen lös igenom lite då och då hos UIK där nu även Jenny Hjophlman saknades (stukad fot). Glädjande dock att se Lina Hurtig tillbaka i spel sista kvarten.
Matchens 3 främsta
En dominant i Umeå och många att välja på i en fin laginsats av Göteborg.
1. Rita Chikwelu (Umeå IK) – Det kändes stundtals som om det var Chikwelu mot Göteborg och hon såg nästan ensam till att Göteborg inte totaldominerade matchen.
2. Elin Rubensson (K/Göteborg) – Börjar hitta rätt i sin roll på det centrala mittfältet och var bra både offensivt och defensivt.
3. Elin Landström (K/Göteborg) – Har stått för varierande prestationer i säsongsinledningen men en mycket stabil instas i denna omgång där hon var säker i  försvarsspelet och fyllde på bra i offensiven.

2016-05-08 14:00 Piteå IF – Djurgårdens IF  2-0 (3’ Bragnum ,45’ Karlsson)
Drömstart för Piteå med mål direkt och inledningsvis hade man stor framgång med sin höga press mot ett lite rörigt Djurgården-försvar. Djurgården fick det dock så småningom allt lättare att spela sig ur pressen och tog över spelet. Kvitteringen var nära men istället kontrade Piteå in blytunga 2-0 i första halvleks sista minut. Mycket boll för Djurgården även i andra halvlek och man skapade gott om halvchanser men riktigt farligt blev det sällan mot ett mycket stabilt Piteå-försvar.
1. Faith Ikidi (Piteå) – Var så där riktigt Ikidi-bra. Blockerade gång på gång på gång passningsvägarna inom och runt straffområdet.
2. Tempest-Marie Norlin (Piteå) – Något av segerregissör och låg med sin snabbhet bakom båda målen och hotade i djupled under hela matchen.
3. Ronja Aronsson (Piteå) – Väldigt moget och bra spel både defensivt och offensivt av U20-landslagets högerback.

2016-05-08 14:00 Vittsjö GIK – Kristianstads DFF  1-1 (92’ Markstedt  – 89’ Rasmussen (straff))
Kristianstad såg ut att vara på väg mot årets första seger när Johanna Rasmussen satte 0-1 på straff i slutminuterna. Vittsjö hade dock andra planer och Clara Markstedt fick in kvitteringen på övertid. Typiskt derby med betydligt mer kamp än skönspel. Ganska rättvist resultat då inget av lagen bjöd på ett spel som förtjänade mer än en poäng.

2016-05-08 15:00 Mallbackens IF Sunne – FC Rosengård  0-6 (3’ Marta, 16’ Martens, 19’ Berglund, 42’ Masar,  64′ Masar, 92’ Salmi)
Det var nästan spel mot ett mål när Rosengård trillade runt bollen som med jämna mellanrum hamnade i motståndarmålet. Mallbacken var aldrig nära att skrälla den här gången men dagen bjöd åtminstone på en god nyhet. Antonia Göransson är nämligen klar för klubben. En mycket vass förstärkning förstås som behövs i lagets offensiv. Dispens tycks dock krävas innan hon blir spelklar då transferfönstret är stängt.  Läs mer om klubbvalet, den rekordkorta USA- karriären och diabetes-diagnosen i VF.

2016-05-08 16:00 Linköpings FC – KIF Örebro  4-1 (13’ Harder, 32’ Almqvist, 47’ Harder, 77’ Rolfö – 30’ Tancredi)
Linköping fortsätter att imponera och och hade full kontroll när man tog en ny mycket säker seger mot ett Örebro som på nytt visade upp svagt spel på bortaplan. LFCs offensiva trio Harder, Minde och Blackstenius är fortsatt glödheta och nu gjorde även Fridolina Rolfö en välkommen comeback med ett kortare inhopp. Målskytt direkt blev hon och Martin Sjögren har angenäm problem när han ska formera offensiven framöver.

2016-05-08 17:00 Eskilstuna United  – Kvarnsvedens IK  2-0  (23’ Larsson
68’ självmål)
Jämn första halvlek, möjligtvis med litet övertag för bortalaget och United kunde vara glada för ledning i halvtid. I andra halvlek hade hemmalaget bättre kontroll på matchen och segern kändes till slut ändå rättvis. Fortsatt inget imponerande spel av Eskilstuna United men man är svårbesegrade på hemmaplan där man denna gång följdes av 2789 åskådare.