Damallsvenskan 2016, omg. 7

2016-05-28 14:00 Kvarnsvedens IK – Djurgårdens IF  2-2
(15’ Chawinga, 63’ Chawinga – 38’ Jalkerud, 86’ Jalkerud)
Djurgården hade ett ganska kraftigt spelövertag under stora delar av matchen, men precis som i tidigare matcher har man ofta svårt att omsätta sitt spel i riktigt heta chanser och mål. Man skapade nog ändå tillräckligt mycket för att kunna vinna även om också Kvarnsveden kunde ha avgjort vid ett par tillfällen.

Djurgårdens offensiva spel gjorde att man blev sårbara för Kvarnsvedens vassa kontringar. Eller Chawingas vassa kontringar kanske man ska säga, för hon var ofta väldigt ensam om att ha kvalitet i offensiven denna gång.

Matchens 5 främsta
1. Tabitha Chawinga (Kvarnsveden) – Glödhet första kvarten och sista halvtimmen ochvar på väg att på egen hand avgöra matchen med sina solomål.
2. Mia Jalkerud (Djurgården) – Matchens andra måltjuv krånglar inte till det som många andra i laget utan får iväg sina avslut och oftast på mål.
3. Johanna Rytting Kaneryd (Djurgården) – Hon fortsätter att imponera med energi och teknik och var involverad i väldigt mycket av spelet. Ständigt spelbar och hade hela tiden något kreativt på gång. Spelar verkligen  med stort självfortroendjust nu och  även om inte alla dragningar lyckas så är det kul att se en ung svensk spelare ta för sig så mycket.
4. Sheila van den Bulk (Djurgården) – Nyligen välförtjänt landslagsuttagen efter fina insatser den senaste tiden och gör åter en stark insats.
5. Sofia Nilsson (Djurgården) – Lagets offensiva högerback bjöd på många fina inspel, inlägg och djupledsbollar under matchen.

2016-05-28 15:00 Mallbackens IF – Kopparbergs/Göteborg FC  0-3
(3’ Hammarlund , 70’ Hegerberg, 91’ Blomqvist)
Säker och rättvis seger för Göteborg som smyger med ganska bra på övre halvan. Jennifer Falk fick förtroendet att vakta målet på planen där hon gjorde succé förra året och höll nollan även denna gång.

2016-05-29 14:00 Kristianstads DFF – Piteå IF  0-1 (28’ Karlsson)
Kristianstad har det tungt på många plan just nu- På fotbollsplanen borde man nog idag tagit sin förtsa trepoängare men trots klart spelövertag så lyckades man inte med det. Åter saknades lite spets i laget och man bjöd på många tama avslut.  Piteå var desto effektivare och gjorde mål på en av de få chanser man skapade under matchen.

2016-05-29 14:00 Umeå IK  – Vittsjö GIK  0-2  (26’ Sällström , 43’ Okobi)
Umeå tvingades åter ställa upp utan Jenny Hjohlman och Lina Hurtig och saknade matchvinnare i offensiven. Vittsjö tog åtrets första bortaseger och hakar på lagen på övre halvan av tabellen.

2016-05-29 15:00 FC Rosengård – Linköpings FC  1-1 (14′ Marta, 62’ Harder)
Rosengård dominerade stora delar av seriefinalen och hittade ett klart snabbare och precisare passningsspel än sina motståndare. Man fick en tidig (och lite billig?) straff som Marta satte säkert. I övrigt var man inte så effektiva  och man kom till relativt få riktigt klara målchanser.

Man skapade ändå klart mer än Linköping som inte fick till särskilt mycket eget spel i första halvlek och jag är lite förvånad att man valde att bänka formstarka Kristine Minde.  I andra halvlek var LFC bättre med i matchen jämnade ut spelet men skapade fortsatt lite man har skytrteligaledaren Pernille Harder i laget och hon satte kvitteringen.

Matchens 2 främsta
Pernille Harder (Linköpings FC) – Det mesta i Linköpings offensiv handlade om Harder då Rolfö var nästan osynlig och Blackstenius inte fick mycket att stämma. Harder var inte heller alltid lyckosam men fixade på egen hand kvitteringen med matchens prestation. .
Lina Nilsson (FC Rosengård) – Precis som förra helgen en mycket bra insats av Nilsson med kreativitet i offensiven och stabilst försvarsspel. Fina frisparkar och hörnor. Nilsson vill helt klart in i landslagets startelva igen.

2016-05-29 16:00 KIF Örebro – Eskilstuna United  1-4 (71’ Gråhns  – 12’ Svensson, 25’ Quinn, 48’ Schough, 63’ Schough)
Spelmässigt ganska jämn första halvlek men ett Eskilstuna som var betydligt spetsigare i de båda straffområdena. Örebro hade stora problem att skapa något samtidigt som man inte var tillräckligt noggranna i defensiven.  Ganska bra kontroll för United i andra halvlek och segern var aldrig hotad.

Matchens 3 främsta
1. Hanne Gråhns (KIF Örebro) – Högerbacken är ganska ensam om att prestera i Örebro för tillfället och gör en lysande match. Mycket stark i defensiven och även lagets bästa i offensiven med ett riktigt snyggt solomål. Landslagsklass.
2. Olivia Schough (Eskilstuna United) – Tvåmålsskytt. Viktigt för laget och landslaget att Schough börjar producera mål. Hårt jobb matchen igenom som vanligt.
3. Glódís Perla Viggósdóttir (Eskilstuna United) – Rena väggen i backlinjen.

2 svar till “Damallsvenskan 2016, omg. 7”

1. FCR:s straff var extremt billig (felaktig) och Andonova själv erkände i princip efteråt i en intervjusituation att hon filmade till sig den. Detta tillsammans med det faktum att FCR trots stort bollinnehav under första halvlek inte skapade mer än en handfull lägen gör att jag ser 1-1 som ett rättvist resultat då lagen hade varsin halvlek.

Det var för övrigt FCR själva som gav bort initiativet under 2:a halvlek då man började spela på resultatet till b l a Martas stora irritation och då glömde bort att även kollektivet LFC har ett antal spetsiga spelare som Harder som även de fixa poäng på egen hand. Jag må vara ’hemmablind’ här men jag kommer fortsätta hävda att LFC sett som lag är bättre än FCR även om Malmölaget möjligen har bättre toppspelare (när de är på humör).

Man ska också notera att skiftet i spelet kom när Mariann Gajhede byttes in i halvtid för med hennes lugn på mittfältet fick både Slegers och Neto större utrymme att se framåt i plan också. För mig var Cajsa Andersson MVP för LFC, hon har blivit bättre och bättre för varje match och här gjorde hon allt rätt under 90 min vilket är starkt mot ett så offensivt skickligt motstånd som FCR.

2. För att kanske förarga en och annan supporterkollega (inte bara Martin) till mig, så instämmar jag med ”Bloggaren” i att Linköpings enda offensiva vapen var Pernille Harder – hon räddade poängen och dagen för LFC. Varken Blackstenius eller Rolfö var i närheten av sina bästa lägstanivåer. Att hålla Minde på bänken från start – om hon inte hade skadekänningar – var ett obegripligt drag av den annars så kloke tränare Sjögren.

Ja, hörde i en intervju med Marta att hon klagade över bristen på medhjälp och hon tillade (skämtsamt?) att ingen hänger med i hennes fart framåt. Hm – ödmjukhet är ju en dygd… Sedan håller jag med Martin med flera om att denna match var Cajsa Anderssons definitiva genombrott som allsvensk målvakt, något som känns som en stor lättnad för oss LFC-supportrar, men inte minst för klubben med tanke på problemet med att hitta en ersättare för korsbandsskadade reservmålvakten Matilda Haglund.

Vi kan andas ut efter den första riktiga prövostenen för årets LFC, men i nästa bortamatch väntar hemmastarka Piteå och detta möte kan bli en hårdare nöt att knäcka för lagkapten Ericsson & hennes krigare!