Damallsvenskan 2016: Omgång 1

2016-04-16 15:00 FC Rosengård – Kristianstads DFF  2-1
Marta 3′, Martens 34′ – Rasmussen 5′ – Publik 861
FC Rosengård bjöd inte direkt på något guldspel i premiären och det var nära att Kristianstad fick med sig en poäng hem.  Ganska chansfattigt från båda lagen även om Rosengård besökte motståndarnas straffområde klart oftare. Hemmalaget lyckades också med ett lite turligt segermål få med sig alla poäng.

Det började började bra med två mål på fem minuter men i övrigt var det ingen spelmässig höjdarmatch. Kristianstad spelade ganska bra försvarsspel men hade för svagt passningsspel och Rosengård hade som väntat mycket boll. Amanda Edgren fick ett gyllene läge att kvittera i slutminuterna men sköt utanför.

Rosengård startade utan nya anfallsstjärnan Gaëlle Enganamouit som dock kom in i andra halvlek. Hennes seriepremiär blev dock kortvarig och hon fick kliva av skadad (knä). Det fick fick även Natasa Andonova (nackskada). Kristianstads lagkapten Alice Nilsson fick kliva av på övertid då hon fick sitt andra gula kort.

Matchens 3 främsta
1. Brett Maron (Kristianstads DFF) – Jag har sett henne som en av seriens svagare förstemålvakter men Maron imponerade i premiären trots två insläppta. En del bra räddningar men framförallt var hon väldigt alert och modig och snabbt ute och avstyrde farliga situationer i hela straffområdet.
2. Lieke Martens (FC Rosengård) –  Fick välförtjänt priset som bästa hemmaspelare. Klart piggast i Rosengård med bra bollbehandling matchen igenom och en av få som kom till avslut.
3. Marta (FC Rosengård) – Knappast Martas bästa match i karriären, men målskytt och flera spelvändningar av hög klass.

Höjdpunkter från damallsvenskan.tv som bjöd på en bra premiärsändning.

2016-04-17 13:00 KIF Örebro – Umeå IK  1-1 (44’ de Jongh – 59’ Lantz)
KIF Örebro är nog bvesvikna över att bara fått med sig en poäng då man var spelmässigt dominanta under långa perioder i matchen. Man skapade också många bra lägen och satte bl.a. flera bollar i målramen.

Umeå var dock inte ofarliga men fick mest inrikta sig på omställningar och hade svårt att få till så mycket eget ordnat spel. Man var ändå välorganiserade och agerade lugnt i defensiven även om det av och till syntes att man hade många unga spelare på planen.

KIF Örebro har kapacitet att hänga med i toppen av tabellen.  Inte minst tack vare sitt bollskickliga mittfält men man måste också få igång målskyttet på anfallarna. Jag tror mycket på Adelisa Grabus i år och hon satte sig också i många bra lägen men fick inte till avsluten.

Matchens 5 främsta
1. Michelle de Jongh (KIF Örebro) – Mittfältstalangen inledde 2016 fint och såg ut att bli matchvinnare. Snyggt mål upp i krysset och fina spelvändningar från sin centrala mittfältsroll.
2. Malin Reuterwall (Umeå IK) – Tillbaka som förstemålvakt och en mycket stabil insats matchen igenom
3. Lisa Lantz (Umeå IK) – Mittbacken och lagkaptenen fixade en poäng
4. Anna Björk Kristjánsdóttir (KIF Örebro) – Säker insats av lagets nya mittback. Vassa och vågade glidtacklingar i straffområdet.
5. Hanne Gråhns (KIF Örebro) – Högerbacken inledde matchen ganska svagt men blev vassare och vassare, inte minst offensivt.

2016-04-17 13:00 Kvarnsvedens IK – Vittsjö GIK  1-1 (41’ Chawinga  – 34’ Ezurike)

2016-04-17 14:00 Piteå IF – Kopparbergs/Göteborg FC  2-0 (22′ Norlin, 49′ Jakobsson)

2016-04-17 16:00 Linköpings FC – Mallbackens IF  4-2 (11’ Blackstenius
34’ Minde , 41’ Gajhede 74’ Blackstenius)
Mer om matchen: VF, Corren, LFC, NWT,

2016-04-17 17:00 Eskilstuna United – Djurgårdens IF  2-1 (50’ Larsson
51’ Larsson – 90’ +4 Rytting Kaneryd)
Djurgården såg inte ut som en nykomling i första halvlek då man hade ett ganska klart spelövertag. Trots åtta nya i startelvan såg man också mer samspelta ut och ägde mittfältet. Man hade dock svårt att skapa heta lägen och det var United som fick läge att ta ledningen men Marija Banusic brände den straff som hon själv ordnat.

Eskilstuna fick en bra start på andra halvlek med två snabba mål efter mindre bra försvarsspel av motståndarna. Det hämtade sig aldrig Djurgården ifrån och istället kunde Eskilstuna kontrollera resten av matchen och var nära ytterligare mål.. Reduceringen kom med matchens sista spark.

1. Mimmi Larsson (Eskilstuna United) – Avgjorde matchen med två snabba mål i andra halvlek där hon spelade upp sig rejält.
2. Glódís Perla Viggósdóttir (Eskilstuna United) – Hur säker som helst i defensiven och släppte ingen förbi sig.
3. Katrin Schmidt (Djurgården) – Dominerade mittfältet närmast totalt i första halvlek men försvann nästan helt i andra.

Samtliga matcher kan ses på damallsvenskan.tv och höras på Sveriges Radio

7 svar till “Damallsvenskan 2016: Omgång 1”

1. Starkt av De Jongh!! Tänkte på OS-truppen, där hon kanske nu på allvar kan slå sig in. Skulle vara jättekul förstås!! Hur skulle du, om det var den 14 juli imorgon, forma din trupp. Gärna motivering på det!!?

• Ok, inte lätt det här när bara 18 spelare ska med.

2 målvakter som har hållit hög nivå det senaste året och är samspelta med laget: Lindahl, Carlén

Det samma gäller 5 givna defensiva spelare: Fischer, Sembrant, Berglund, Ericsson, Samuelsson,

3 mer defensiva mittfältare: Seger, Dahlkvist, Appelqvist
          2 offensiva mittfältare: de Jongh, Asllani,
          Om Katrin Schmidt fått sitt medborgarskap godkänt och hon vill representera Sverige så ska hon förstås in och då åker Appelqvist ut

4 anfallare med lite olika egenskaper: Schelin, Hammarlund, Blackstenius, Rolfö,

2 platser kvar och jag väljer här två allround-spelare som jag räknar med fixar rollerna som ytterback, mittfältare och anfallare om det behövs.: Rubensson, Schough

Sofia Jakobsson, Lina Nilsson, Jonna Andersson, Jennifer Falk (och Appelqvist) första reserver.

• Okej!! Noterar att Asllani i en artikel sade att hon inte vill spela MF. Håller med om Schmidt!! Annars en bra trupp…?

• Asllani har ju ofta haft en offensiv mittfältsroll i City den senaste tiden så hon tänker kanske om. Vägrar hon får jag väl peta henne då 🙂

2. Känns svårt att sätta ett omdöme på LFC:s premiärmatch. Första halvlek var periodvis riktigt bra medan andra halvlek var ett sömnpiller. Tråkigt för Cajsa i målet som inte hade någonting att göra matchen igenom och sen får släppa två bollar förbi sig där hon inte har någon möjlighet att göra något. Också tråkigt att Jessica som i övrigt gjorde en kanonmatch stod för en obegriplig miss vid Mallbackens 1-0 mål.

Offensivt fanns mycket att glädjas åt och åtminstone i den här matchen fick motståndarnas ensidiga fokus på att stoppa Harder förödande konsekvenser för dom då hennes forwardskollegor istället utnyttjade detta till att göra 2 respektive 1 mål. Matchens gigant utan tvekan Stina Blackstenius som förutom sina två mål stod för en enkel men genial frispelning av Minde vid 2-0 målet. Jag hade innan serien drog igång tippat Stina som vinnare av LFC:s interna skytteliga och ser ingen anledning till att ändra mig efter denna match.

Slutligen måste DA:s domare ändra inställning för även i den här matchen tilläts väldigt mycket tröjdragningar och annat skit utan mer än en ’mild tillsägelse’ … Netos kort va inget att snacka om men nog borde någon av Mallbackens spelare ha tjänat ihop till ett kort själva när de matchen igenom hängde på Harder som ryggsäckar och då hennes tröja stod som ett tält så fort hon kom in på offensiv planhalva.