Damallsvenskan 2016, omgång 3

2016-04-28 19:00 Eskilstuna United – Linköpings FC  1-3
(92’ Banusic – 26’ Harder  51’ Harder  64’ Blackstenius)
Linköping var numret för stort för Eskilstuna och tog en säker och mycket rättvis seger. Matchen spelades på ett mycket vått konstgräs på Tunavallen inför dryga tusen personer inklusive en liten men röststark bortaklack.

Linköping tog ganska omgående tag i taktpinnen och fick stundtals bra tryck mot Uniteds mål. Hemmalagets besök på Linköpings planhalva var sporadiska och kortvariga och man var inte i närheten av att få till samma fina samspel och passningsspel som Linköping har i sin offensiv just nu. LFC skapade ändå inte mängder av heta lägen men fortsätter att sätta bollarna i år.

Väldigt bra Linköping offensivt alltså men inte heller den här gången lyckades man hålla nollan då Marija Banusic dundrade in reduceringen på övertid.

Matchens 3 främsta
1. Pernille Harder (Linköpings FC) – Tvåmålskytt och den sammanhållande länken i Linköpings offensiv denna kväll. Undvek bolltittande försvarare två gånger om när hon nickade in 0-1 och sedan satte 0-2 och var allmänt dominant i spelet.
2. Stina Blackstenius (Linköpings FC) – Den stora skillnaden jämfört med förra året för LFC är att Stina Blackstenius får ut så oerhört mycket mer av sitt spel i år. Hon har verkligen mognat i de beslut hon tar och fått upp effektiviteten och kvaliteten på det mesta. Fixade en rad hörnor, bl.a. den där Harder nickade in ettan, hon spelade sedan fram till tvåan och satte själv trean.
3. Nathalie Björn (Eskilstuna United) – Uniteds talangfulla back blev välförtjänt utsedd till bästa hemmaspelare och var den enda som hängde med i svängarna när Linköping fick fart på boll och ben i offensiven. Stark och följsam i många härliga dueller mot Blackstenius och bra i passningsspelet.

Tyvärr har Linköpings lovande andremålvakt Matilda Haglund åkt på en korsbandsskada. Läs mer i Corren.

2016-04-30 14:00 Kvarnsvedens IK – Kopparbergs/Göteborg FC  0-2 (19’ Blomqvist,  97’ Hammarlund)
Göteborg det dominerande laget under större delen av första halvlek, främst tack vare ett betydligt bättre passningsspel än sina motståndare. Man skapade också några bra chanser och tog välförtjänt ledningen när Sara Lindén snyggt frispelade Rebecka Blomqvist i straffområdet. Göteborg fortsatte att vara spelmässigt snäppet bättre men Kvarnsveden kämpade sig mer och mer in i matchen och skapade en del lägen med snabba omställningar.

Mer Kvarnsveden i andra halvlek och mot slutet satsade man allt framåt och var ytterst nära att få in kvitteringen innan Pauline Hammarlund dödade matchen på övertid. Skön första seger för Göteborg men ny stark laginsats av Kvarnsveden inför 1277 personer, nytt publikrekord igen. Göteborgs högerback Maja Göthberg bröt olyckligt nyckelbenet i andra halvlek efter en sen Kvarnsveden-tackling och blir borta i tre till sex veckor.

1. Loes Geurts (Kopparbergs/Göteborg) – Stark damallsvensk comeback för holländskan efter ett års skadefrånvaro. Mycket stabil hela matchen och några vassa och viktiga räddningar i andra halvlek.
2. Meghan Toohey (Kvarnsveden) – Ny mycket bra match av Meghan Toohey spm åter vann mycket boll med sin ettriga spelstil och sedan fördelade den bra i offensiven.
3. Pauline Hammarlund (Kopparbergs/Göteborg) – Snyyg soloprestation när hon passerade två försvarare och säkert placerade in lagets andra mål. Även stark target och gav laget tid att flytta upp när hon höll i och vann en hel del boll på offensiv planhalva.

2016-05-01 14:00 Umeå IK – Mallbackens IF Sunne  1-1 (1’ Chikwelu – 36’ Butt)
Umeå fick en drömstart i matchen med mål i första anfallet men fler mål blev inte för laget som kostade på sig att missa en straff. Satte en straff gjorde Mallbacken och fick med sig en viktig poäng hem.

2016-05-01 14:00 Djurgårdens IF – Vittsjö GIK  3-1 (6’ Jalkerud, 56’ Mendes, 73’ Lundqvist – 16’ Sällström)
Jämn första halvlek med mycket kamp och ganska hafsigt spel. Djurgården inledde piggt men spelade slarvigt och Vittsjö åt sig in i matchen och var totalt sett kanske snäppet vassare i första halvlek där man ofta hotade i djupled.

Djurgården lyfte sig flera nivåer i andra halvlek och inte minst blev det rejäl fart på högerkanten när Sofia Nilsson byttes in i halvtid. Man fick också igång sitt passningsspel och dominerade spelet nästan totalt. Den här gången blev det  också utdelning av spelövertaget och man tog den viktiga första segern.

1. Katrin Schmidt (Djurgården) – Visade sin klass i andra halvlek med stundtals riktigt vasst spel.
2. Carolina Mendes (Djurgården) – Var borta ur matchen under perioder men blev något av matchvinnare med först en läcker liten assist och sedan ett snyggt nickmål.
3. Guðbjörg Gunnarsdóttir (Djurgården) – Isländska landslagsmålvakten gjorde en del mindre bra ingripanden i de första matcherna men var närmast felfri den här gången och på tårna i hela strafffområdet.

2016-05-01 16:00 KIF Örebro – Kristianstads DFF  3-1 (7’ Gråhns , 28’ Spetsmark, 51’ Tancredi – 67’ Nilsson)
Klar och rättvis seger för Örebro som dominerade matchen kraftigt i första halvlek då man spelade fin anfallsfotboll. Julia Spetsmark med både mål och assist var lite  av matchens lirare med ett evigt löpande i djupled och fina inspel. Man fick lite hjälp av Kristianstads orutinerade reservmålvakt Moa Olsson vid ett par av målen men hon visade också mod och lovande målvaktsspel i andra situationer och fick nyttig erfarenhet.

2016-05-04 19:00 FC Rosengård – Piteå IF  (4’ Martens, 24’ Ilestedt, 48’ Martens, 66’ Salmi)
Kraftigt spelövertag för Rosengård i första halvlek där Piteå knappt fick låna bollen. Rosengård bjöd stundtals på fint passningsspel men skapade inte jättemånga heta lägen. Man var dock ganska effektiva när Piteå-spelarna agerade ovanligt slappt i försvarsspelet och satte därigenom två mål

Samma matchbild fortsatte i andra halvlek med samma resultat. Ett mycket blekt Piteå skapade ingenting på hela matchen. Mycket säker seger för Rosengård som börjar få ihop ett fint lagspel igen. Amanda Ilestedt var tillbaka i startelvan efter sina ryggproblem och i andra halvlek gjorde danskan Nina Frausing Pedersen damallsvensk debut.

Matchens främsta
1. Lieke Martens (FC Rosengård) –  Martens fortsätter att visa fin vårform och var väldigt bra hela matchen. Härlig teknik och fint passningsspel och dessutom tvåmålsskytt.

Samtliga matcher kan ses på damallsvenskan.tv och höras på Sveriges Radio

11 svar till “Damallsvenskan 2016, omgång 3”

1. Spelare 12:s tips 1-3 slog in. Över huvud taget har hon/han/de ofta varit i rätt omgivningar när det gäller tips under den tidiga säsongen. Lite imponerad är jag, ärligt talat. Fast det är klart att bästa fotbollsbloggen vet vad den talar om. Keep up the good work!

2. Jag är också imponerad av träffsäkerheten i Spelare 12:s tips. Det är förstås ingen slump – allt bygger på gedigna kunskaper och maximal up-to-date när det gäller allt som händer runt Damallsvenskan och Elitettan. För övrigt är bloggaren av mankön… 🙂

3. Tack ska ni ha för det. En del tur är nog inblandad också men det har gått oväntat och ovanligt bra med tipsen hittills. Hoppas att ni inte har jinxat min träffsäkerhet nu hehe.

4. Intressant match mellan Kvarnsveden och Gtbg. Jag tror nog att Kvarn kan ge Gtbg en match. Thabita C mot Jenny Hj. Det blir nog en kul och bra match.
    Harder, Blackstenius och Nathalie Björn ligger bra till för att komma med i omg elva.

• KIFs o UIKs matcher antar jag att du menar, och kanske om jag har tid att se hela matcherna.

5. Givna i omg elva: Pernilla Harder, Loes G, Katrin Schmidt, Lieke Martens. Ja Blackstenius och Pauline Hammarlund tror jag också på.

6. Tråkigt att Piteås ’skitmatch’ kom mot Rosengård i år, ifjol var det ju mitt lag LFC som fick utdelning med 5-0 på hemmaplan. Hur som helst blir det intressant om FCR och LFC vinner sina kommande matcher för då har man ju redan ryckt till sig ett försprång på några poäng som kan bli väl så viktiga i en serie där lagen bakom verkar ta poäng av varandra.