Då är vi snart inne i 2018 och så här fördelas de 26 elitlagen över Sverige det kommande året. Bra spridning på lagen också i år även om det blivit en viss förskjutning österut och söderut när landets inre delar åkt på några tunga degraderingar. Damallsvenskan har fått en kraftig förskjutning söderut när två lag från Svealand (KIF Örebro, Kvarnsveden) bytts ut mot två från Småland (Växjö DFF, IFK Kalmar) och halva seriens lag håller till i södra Götaland 2018. Klart bättre spridning på lagen i Elitettan där seriefavoriterna inte finns i Götaland denna gång.
Asarums IF har satt Blekinge på kartan och Ljusdals IF har gjort det samma för Gästriklands län och Hälsingland. Förra året var det fyra län/regioner som inte hade något elitlag representerat, i år är det bara tre (Jönköping, Jämtland, Gotland). Jönköpingslaget Mariebo är ett evigt topplag i division 1 men har ännu inte lyckats nå Elitettan. P18 är ett stabilt division 1-lag och flaggskeppet på Gotland men här finns ju lite begränsad spelarpool.
Ljusdal är också ny ensam representant för Norrlands inland i och med degraderingen för Östersunds DFF. För Jämtlands län får någon annan klubb ta tag i taktpinnen nu då ÖDFF tyvärr också i veckan meddelade att man lägger ner damverksamheten, läs mer på klubbens hemsida..Man har ju haft stora problem att få till någon kontinuitet med väldiga truppförändringar både mellan och under säsongerna. Samarbetet med övriga klubbar i regionen har också gnisslat. Jag tycker ändå man förtjänar lite beröm för ambitionen och viljan att satsa men tyvärr så höll det inte riktigt. Klubbens integrationsprojekt är nu det enda som lever vidare.
Vinnaren av Damallsvenskan 2018 ser också ut att få en extra segercheck. Det är företaget Sigma Group som har startat en insamling under namnet Segerpotten som kommer tillfalla nästa års mästare. Läs mer på Fotbollskanalen.
7 svar till “Elitlagen 2018”
DA-lagens geografi följer till stora delar också befolkningskoncentrationer i landet. I norr står Piteå kvar som en ensam fyr. Utan att säga något illa om Skåne i synnerhet och Småland i viss mån, är det kanske inte helt lyckligt att halva DA 2018 kommer från ett rätt begränsat område. Västsverige och Norrland är mycket underrepresenterade. Visst kan sådant här ändras över tid, men i alla fall. Spridningsmässigt vore det kanske till och med önskvärt att DA-klubbar och EE-klubbar ”bytte plats”.
Eftersom det bara är någon enstaka nykomling från EE som åkt ur DA direkt verkar konstruktionen med en samlad serie under DA fungera, istället för de två tidigare Norrettan och Söderettan. Samtidigt har alla lag (och särskilt Assi) många tuffa resor och ytterligare två bortamatcher jämfört med i DA. Det går väl inte att trolla hur mycket som helst med att krympa resebudgeten. Det skulle vara intressant att se en jämförelse mellan lagen i EE och DA när det gäller hur mycket av omsättningen som går till resor.
För Assis del kunde det ju varit ännu värre. Nu är hela 9 lag i EE norr om Örebro och bara 4 söder om.
Intressant nog så är flera av ”de gröna prickarna” på kartan klassiska bandyorter: Lidköping (Villa BK), Örebro (ÖSK), Västerås (VSK), Uppsala (IK Sirius BK). Ljusdal (Ljusdals BK) och Kalix (Kalix BF). Vad det nu har för symbolisk betydelse eller med damfotboll att göra.
Herr och damallsvenska spelprogrammet 2018 samt även för superettan är klart sedan länge.
När är spelordningen för elitettan 2018 klar? Någon som vet?
Frågan var uppe i ett annat inlägg och enligt signaturen ”Janne” är det spelordningsmöte 8/1
Tack för informationen!
Det har, i varje fall på vissa håll, diskuterats en utökning av DA till 14 lag. Skulle kanske ge en något bättre spridning. Bland annat.