FC Rosengård – Fortuna Hjørring 2-1

FC Rosengård får åka till Danmark med ett lite lurigt utgångsläge när man ”bara” fick 2-1 hemma mot Fortuna Hjørring. Det är nog ungefär det bästa resultat som Fortuna kunde hoppas på i en bortamatch mot storfavoriten Rosengård. Segern var klart rättvis men borta ha varit större även om  Fortuna Hjørring defensivt gör en riktigt bra match.

FC Rosengård inledde matchen lysande och någon matchovana syntes inte till. Det rappa och utmärkta passningsspelet satt och man hotade gång på gång den danska backlinjen. Man fick också ganska tidigt utdelning när Therese Sjögran bröt Janelle Cordias svaga passning och fick fram bollen til Anja Mittag som bröt in i straffområdet och säkert satte 1-0 (12′).

Man skapade ytterligare ett antal riktigt bra chanser men ineffektiviteten som fällde laget förra året gjorde att det inte blev några fler mål i första halvlek och i slutet av halvleken började Fortuna också hota lite offensivt.

Rosengård orkade inte hålla uppe tempot i andra halvlek men dominerade ändå matchbilden klart. Det var ändå Fortuna Hjørring som gjorde matchens andra mål när Sofie Junge Pedersen nickade in 1-1 (56′) på Frederikke Thøgersens inlägg.

Rosengård jagade sedan segermålet och fick ganska omgående utdelning när Anja Mittags inlägg gick in till Sara Björk Gunnarsdóttir som fick ner bollen till Katrin Schmidt som gjort en uppoffrande offensiv löpning och satte 2-1.

Så väldigt många fler chanser skapades inte i andra halvlek där matchovanan kanske ändå satte sina spår då löpningarna i offensiven blev färre och otydligare. Jag tycker också åter att lagets spel ibland blir väl plottrigt även om det är vackert när lagets kortpassningsspel sitter. Även i försvaret spelar man med lite små marginaler då och då vilket höll på att straffa sig vid et t par tillfällen.

Publik: 1658

Matchens 5 främsta
Ali Riley var dominant i första halvlek med en mängd löpningar på vänsterkanten men hon tröttnade i andra. Ramona Bachmann var ganska osynlig i första men dominant i andra utan att få till det lilla sista. Hela Fortunas backlinje, inte minst amerikanskan Tarryn Hemmings, gör också ett bra jobb liksom mittfältstalangen Frederikke Thøgersen men som matchens främsta spelare ser jag ändå följande:
1. Sofie Junge Pedersen (Fortuna Hjørring) – Planens gigant ägde mittfältet där hon vann oerhört mycket boll för sitt lag. Gjorde också det mycket viktiga bortamålet.
2. Michelle Betos (Fortuna Hjørring) – Den amerikanska målvakten stod för en rad fina räddningar och var allmänt stabil och såg till att förlusten inte blev större.
3. Anja Mittag (FC Rosengård) – Spelmässigt finns det kanske ytterligare någon nivå att hämta från Anja Mittag men hon ligger ändå bakom de båda målen.
4. Marta (FC Rosengård) – En mycket bra match av Marta som verkligen har kommit in på ett helt annat sätt kommit in i lagets spelstil nu. Borde dock gjort något mål i matchen.
5. Katrin Schmidt (FC Rosengård) – Spelade vid ett par tillfällen med lite små marginaler i defensiven men gör i övrigt ett mycket stort jobb på mittfältet. Gjorde också segermålet.

Rosengård är fortsatt klara favoriter att gå vidare är favorit till segern även på bortaplan även om de inte alltid spelar lika bra borta och på naturgräs. Returen spelas på torsdag 19.30 i Aalborg och alltså inte på Fortuna Hjørrings riktiga hemmaplan.