Grupp A: Sverige – Italien 3-1

Sverige vinner grupp A efter att ha besegrat Italien med 3-1 i gruppfinalen. Det var en mycket blek första halvlek där Italien trots ett reservbetonat lag inte hade några större problem att försvara sig mot ett Sverige med mycket svagt passningsspel. Bortsett från framförallt Melania Gabbiadini så tycker jag dock att övriga italienskor håller ungefär samma klass och många spelare känns utbytbara utan att det påverkar kvaliteten på laget nämnvärt.

Sverige rivstartade i andra halvlek och med tre snabba mål avgjorde man matchen och hade sedan hyfsad kontroll och det svenska spelet fungerade betydligt bättre. Först när Italien bytte in Gabbiadini och Panico började de skapa lägen mot Sveriges mål och backlinjen kändes inte helt säker och reduceringsmålet kom också. Precisare och mer resolut passningsspel, mer rörlighet och energi krävs i kvartsfinalen. Italien blir grupptvåa och om både Sverige och Italien vinner sina kvartsfinaler blir det ett nytt möte mellan lagen i semifinal.

Startelvor
Sverige: Hammarström – Thunebro (Schough), Rohlin, Fischer, Samuelsson – Hammarström, Seger (Nilsson), Dahlkvist, Öqvist  – Schelin, Asllani (Sjögran)
Italy: Marchitelli – Motta, D’Adda, Manieri, Gama –  Parisi, Rosucci – Iannella, Mauro (Panico), Brumana (Gabbiadini) – Girelli (Domenichetti)
Mål: 1-0 Självmål (’47). 2-0 Schelin (’49), 3-0 Öqvist (’57), 3-1 Gabbiadini (’78)
Publik: 7288

Matchens 5 främsta
1. Nilla Fischer, Sverige – Stabil bollvinnare matchen igenom och turneringen jämnaste svenska spelare hittills.
2. Lotta Schelin, Sverige – Läckert och iskallt mål av Schelin och fin framspelning till det tredje. Gör framförallt en bra andra halvlek.
3. Therese Sjögran kom in i halvlek och gjorde precis som i genrepet mot England ett mycket piggt inhopp och var i högsta grad inblandad i två av målen. Som alltid passningssäker.
4. Martina Rosucci. Italien – Jobbade hårt på mittfältet och vann mycket boll i första halvlek. Spelade tufft och ofta på gränsen till fult.
5. Ilaria Mauro, Italien – Hade många hårda duster med det svenska försvaret och lite otur med domsluten.

Övriga svenskor: Jessica Samuelsson höjde sig klart mot första matchen och stod för en solid insats i defensiven och fyllde ofta på i offensiven. Som vanligt önskar man dock bättre kvalitet i passningsspelet. Gjorde även vänsterbackspositionen stabilare när hon fick flytta dit.

Lisa Dahlkvist var kanske dagens bästa på mittfältet där hon vann mycket boll. Passningsspelet lyfte också i andra halvlek och hon stod för assisten till det andra målet.

Kosovare Asllani var en av de bästa i första halvlek men fick vila i andra halvlek. Caroline Seger blixtrade till några gånger och var då riktigt bra. Fick också vila när Sverige gjort sina tre mål. Marie Hammarström hade lite för stor felprocent i passningsspelet för att man ska vara nöjd. Josefine Öqvist spelade upp sig rejält i andra halvlek efter en lite slarvig första halvlek med svaga bollmottagningar och felaktiga löpningar.

Sara Thunebro hade på nytt en match där hon inte var vän med bollen och lyckas bara med sina frisparkar just nu. Charlotte Rohlin fick rädda henne i defensiven några gånger. Rohlin som var ganska stabil men har fortsatta problem med uppspelen. Kristin Hammarström måste börja agera med lite mer pondus längre ut i straffområdet och borde kunnat komma ut och boxa bort bollen vid målet där också Thunebro eller Rohlin borde varit med bättre.

Lina Nilsson hade inget superinhopp som yttermittfältare och Olivia Schough hann inte heller uträtta så mycket.