Den isländska högstaligan spelade igår sin nionde omgång och därmed har man kommit halvvägs in i serien. Serien har bjudit på ett par överraskningar så här långt men i stora drag så presterar lagen som förväntat. Personligen tycker jag det är en väldigt charmig liga med offensivt spel och mycket kämpaglöd även om passningsspelet stundom är långt ifrån imponerande . Ligan är också rejält ojämn och bottenlagen har sällan något att hämta mot topplagen. Om inte så många spelare lämnat för Damallsvenskan kunde serien faktiskt hålla riktigt hög klass för här finns även en hel del intressanta utländska spelare. De många talangerna i ligan från U17 och uppåt får dock matchning på perfekt nivå.
Den för mig stora överraskningen i årets serie är ligaledande Akureyri-laget Þór/KA. Laget tappade många tongivande spelare inför säsongen men man har uppenbarligen prickat helt rätt med sina nyförvärv. Främst offensivt har man en riktigt bra spelare i de unga isländskorna Sandra María Jessen (skytteligaledare) och Katrin Ásbjörnsdóttir som båda nu ligger på gränsen till det isländska landslaget. Målfarliga Jessen (född -95!) kom med i EM-kvaltruppen senast och fick göra sitt första inhopp mot Ungern och gjorde mål efter tre minuter på plan. Man har också hittat riktigt bra offensiva amerikanskor i Tahnai Annis och Kayla Grimsley. Tahnai Annis draftades för övrigt av Western New York Flash i WPS vintras innan ligan lades ner. Även försvaret har hållit ihop det oväntat bra och man har hittlss släppt in minst mål. I mål har man en tredje amerikanska av klass i Chantel Jones.
Stabila Stjarnan skuggar som tvåa. Laget imponerar kanske inte alltid spelmässigt men det rutinerade laget maler sakta men säkert ner sina motståndare. Om man ser över hela truppen så har man nog det jämnaste laget i serien och laget är svårbesegrat. Trean ÍBV från Hemön lever högt på sina utländska spelare. Serbiska landslagsspelaren Danka Podovac levererar precisa bollar till supersnabba jamaicanskan Shaneka Gordon men är också själv riktigt farlig i offensiven. Även den andra serbiskan Vesna Smiljkovic har stor betydelse för laget som också har en del vassa ungdomslandslagsspelare, t.ex. ytterbacken Svava Tara Ólafsdóttir.
Fyran Breiðablik satsar helt isländskt och har en skön blandning av U-landslagsspelare och föredetta U-landslagsspelare kryddat med ett par A-landslagsspelare. Laget spelar en härligt offensiv fotboll som dock ibland straffar sig när man inte får utdelning framåt. Lagets största stjärnor är landslagsspelarna Fanndís Friðriksdóttir och Rakel Hönnudóttir som är ytterligare två isländskor som borde locka intresse från svenskt håll. En som lämnade Sverige för Island var Valurs mittfältare Dóra María Lárusdóttir som i år saknats på Djurgårdens mittfält. I Valur är hon navet på mittfältet men laget har tappat en del oväntade poäng och är kanske redan borta från striden om seriesegern.
Fylkir plockar sina poäng här och var och håller som vanligt till i mitten av tabellen. FH är som väntat en starkare nykomling än Selfoss. Jag utsåg Aldís Kara Lúðvíksdóttir till potentiell motsvarighet till Vitsjös Sofie Andersson och hon har väl inte riktigt levt upp till det än. Anfallstalangen (född -94) har många år på sig att nå dit och har ändå i år hunnit göra 4 mål. Lagets andra unga isländska anfallare, två år äldre Sigrún Ella Einarsdóttir imponerar också och tillsammans är de ett giftigt vapen som ska kunna fixa nytt kontrakt åt laget. Efter att ha sett lagets nordirländska mittfältare Sarah McFadden börjar jag också förstå varför Nordirland tagit en hel del poäng i EM-kvalet. En riktigt stor och stark bollvinnare som kämpar tills benen viker sig. Även ganska teknisk och farlig i offensiven. I ligan finns för övrigt två andra nordirländskor: målvakten Emma Higgins (KR) och försvararen Julie Nelson (ÍBV).
I bottenstriden handlar det främst om de tre väntade bottenlagen Selfoss, Aufturelding och KR. Laget har inte lyckats locka till sig de bättre isländska spelarna utan lever mycket på sina utländska importer där mittfältaren Valorie O’Brien i Selfoss och försvararen Erica Henderson i Afturelding sticker ut. För KR ser det riktigt mörkt ut. Laget värvade sig kvar andra halvan förra året och måste nog hitta nya spelare om man ska fixa nytt kontrakt. Selfoss har lyckats kämpa till sig poäng mot övriga bottenlag men försvaret läcker som ett såll när man möter de bättre lagen, 26 insläppta på de fyra senaste matcherna. Inbördes möten bland bottenlagen under andra halvan kommer avgöra vilka två lag som får lämna serien.
Skytteligan:
Förra årets överlägsna skytteligavinnare med 21 mål, Stjarnans amerikanska Ashley Bares, har inte riktigt kommit igång med målskyttet ännu och ligger på 4 mål.
10 Sandra María Jessen (Þór/KA)
7 Fanndís Friðriksdóttir (Breiðablik), Danka Podovac (ÍBV)
6 Shaneka Gordon (ÍBV)
5 Katrín Ásbjörnsdóttir (Þór/KA), Rakel Hönnudóttir (Breiðablik), Elín Metta Jensen (Valur), Valorie O’Brien (Afturelding)
För den som är nyfiken på den isländska ligan så visas en match per omgång på visir.is. Klicka på fliken ”Sport” strax före matchstart så dyker det upp en länk. Närmast visas toppmötet Stjarnan – Þór/KA, onsdag 18:e juli 20.00 (svensk tid).
2 svar till “Halvvägs i Pepsi-deild kvenna”
du verkar veta mycket om Islands fotboll, är det du som också ligger bakom sajten Women Soccer News som verkar baserad på Island?
finns det nogon mer spelare från isländska ligan som platsar i damallsvenskan?
Hej nyfiken!
Jag har inget med någon annan damfotbollssida att göra utan håller bara till här. Däremot älskar jag Island som land och har även bott där, därav mitt intresse för isländsk fotboll.
Det finns nog ganska många spelare från ligan som skulle platsa i Damallsvenskan men däremot inte så jättemånga som skulle sticka ut så pass att de är värda att satsa på istället för svenska talanger.
Nämnde i inlägget Fanndís Friðriksdóttir och Rakel Hönnudóttir och tror att det är två spelare som skulle kunna passa utmärkt och även ta nästa steg i utvecklingen i Damallsvenskan. Friðriksdóttir är en utpräglat offensiv spelare, teknisk, lurig och målfarlig men med något hög felprocent i passningarna. Hönnudóttir är en riktig allroundspelare som kan spela allt från ytterback till anfallare. Snabb, stark, smart. Hon var och provtränade i Malmö och Göteborg för några år sedan men hamnade en kort period i Brøndby istället.
Dóra María Lárusdóttir har uppenbart saknats i Djurgården där hon tillhörde lagets bästa förra året. Annars finns det många unga talanger, inte minst anfallare som dock kanske mår bäst av att utvecklas något år ytterligare på Island först.
Flera av de utländska spelarna vore också intressanta att se på högre nivå som de skickliga mittfältarna Danka Padovac och Sarah McFadden. Säkerligen skulle också de kunna ta ett kliv till i en tuffare tränings- och spelmiljö.