Förra säsongen: 7:a i serien efter 5 segrar, 8 förluster och 9 oavgjorda. Defensiven (37 insläppta mål, Rosengård bäst med 13) och offensiven (29 gjorda mål, att jämföra med Linköpings 73) höll också¨mittenklass.
Publiksnitt 2016: 518 (en bit under totalsnittet på 815)
Truppförändringar
IN: Amanda Persson (Växjö DFF), Emma Lundh (Liverpool), Chandra Bednar (Linköpings FC), Hannah Wilkinson (Tennessee Volunteers), Osinachi Ohale (River Angels),
Tillgängliga via samarbetsavtal med IS Halmia: Matilde Abrahamsson, Matilda Olsson, Fanny Kristiansson Ronnstam, Emma Nielsen
UT: Anna Hjälmkvist (Växjö DFF), Therése Björck (Glimåkra IF), Katie Fraine (Avaldsnes), Nkem Ezurike (Mallbackens IF), Josephine Chukwunonye (Asarums IF),
Målvakten Katie Fraine är en tung förlust men annars känns truppen på pappret starkare än förra året även om skadeläget ställer tilld et lite.
Det stora frågetecknet: Hur mycket förstör skadorna?
Har haft väldigt mycket skador i truppen under försäsongen framförallt på mittfältet och i anfallet. Läget börjar väl ljusna en del men det dröjer nog innan alla nyckelspelare är i toppform.
Tabelltips: 9:a
Jag övervägde ett tag att placera Vittsjö på nedflyttningsplats på grund av alla skadebekymmer men de senaste värvningarna gör att man ändå kommer kunna ställa upp med en ganska bra startelva redan från starten av säsongen. Man kommer dessutom ha ganska bra bredd senare under året om alla skador läker som de ska för även om truppen är ganska liten så är alla i den spelare för startelvan. Förra året överskattade jag laget och i år kan jag mycket väl ha underskattat det. Jag placerar Vittsjö i botten av den sextett i mitten som jag tror kommer vara ganska jämnstarka i år.
3 att hålla koll på:
Tre spelare som jag tror kommer sticka ut i laget i år:
– Emma Lundh – Tillbaka i svensk fotboll. Var kanske som allra bäst precis innan hon drog utomlands. Hittar hon tillbaka till toppformen i år?
– Amanda Persson – En av Sveriges mest lovande vänsterbackar blir förstås väldigt intressant att se under sin debutsäsong i Damallsvenskan. .
– Sandra Adolfsson – Höll landslagsklass förra året med utmärkt spel både offensivt och defensivt. .
Med sena nyförv in i truppen finns lite nya möjligheter för hur man ska ställa upp laget. Så här hade nog jag disponerat spelarmaterialet när alla är tillgängliga. De fyra i offensiven går dock att byta lite plats på.
På målvaktssidan är man alltså lite försvagade för jag ser Skotska Shannon Lynn (-85) och kanadensiska Chandra Bednar (-90) som betydligt mer osäkra kort än Katie Fraine.
Skotska Ifeoma Dieke (-81) är tryggheten i backlinjen. Stark och stabil med få misstag. Alexandra Benediktsson (-94) är en het kandidat till att ta platsen bredvid Dieke. Lite långsam men har två bra fötter och fina uppspel.
Lisa Klinga (-91) har varit given som högerback de senaste åren. Svårpasserad back som sällan gör en dålig match. Ny vänsterback i år är talangfulla Amanda Persson (-98). Har en offensiv spelstil och bra vänsterfot. Johanna Andersson (-89) är ett bra ytterbacksalternativ men lika användbar som central mittfältare.
Osinachi Ohale (-91) är en utmärkt förstärkning till defensiven. Vanligtvis mittback eller högerback i landslaget men hon kommer troligtvis åtminstone inledningsvis ersätta skadade Emmi Alanen på det centrala mittfältet. Kraftfull och teknisk spelare.
Finska landslagsmittfältaren Emmi Alanen (-91) har varit övertränad och oklart när hon är tillbaka. Det är ett tungt avbräck för hon var tillsammans med Sandra Adolfsson (-87) lagets bästa spelare förra året. Alanen styrde lagets spel alldeles utmärkt medans Adolfsson vann väldigt mycket boll och var vass i båda straffområdena.
Nigerianska landslagsmittfältaren Ngozi Okobi (-93) användes på en hel positioner förra, bl.a. ytterback och yttermittfält. Jag tycker kanske hon såg allra intressantasy ut i en offensiv mittfältsroll centralt. En spelare man väntar sig lite mer av i år.
Snabbheten hos finska Linda Sällström (-88) är ett av lagets främsta anfallsvapen. Många bra matcher förra året men skulle behöva göra lite fler mål (bara fyra stycken förra året).
Ett nytt spännande namn i offensiven är Emma Lundh (-89) som dock haft en skadefylld försäsong. Fin teknik och spelsinne, hyfsat snabb och välväxt och ett bra alternativ på alla offensiva positioner. Clara Markstedt (-89) , okänd för sitt tuffa spel är en nyttig och löpvillig anfallare. Lagets främsta målskytt förra året med sina sex mål.
Amerikanskan Rachel Mercik (-91) slåss om en plats på kanten med bl.a. talangerna Ebba Hed (-99) och Linnéa Jonasson (-97)
Seanaste offensiva tillskottet är nyazeeländska Hannah Wilkinson (-92). Ganska lång spelare som är utmärkt som offensiv mittfältare centralt eller som target och målnickare i anfallet.
Vittsjös trupp är tunn men genom ett samarbete med IS Halmia har man möjlighet att låna in ytterligare fyra talanger. Det handlar om Matilde Abrahamsson (-99) , Matilda Olsson (-99), Fanny Kristiansson Ronnstam (-97) och Emma Nielsen (-97).
Medelålder på truppen 2017 (baserat på det antal år spelaren fyller under året): 24,9 år
Följ Vittsjö GIK
Klubbsidor: Hemsida, Facebook, Twitter, Instagram
Twitter: Shannon Lynn, Ifeoma Dieke, Emmi Alanen, Linda Sällström, Alexandra Benediktsson,
Instagram: Alexandra Benediktsson, Emmi Alanen,
Nyheter: Norra Skåne, Skånskan,
11 svar till “Inför Damallsvenskan: Vittsjö GIK”
Vittsjö har, sedan första allsvenska säsongen 2012, haft ett stort antal utländska spelare med i truppen (minst 6-7 stycken per säsong). Dock är Ifeoma Dieke är en den enda som varit med kontinuerligt sedan premiärsäsongen. Vittsjö har dock inte varit med och konkurrerat om topp tre-placeringarna i någon större utsträckning.
Har du någon åsikt om de,i mitt tycke, uteblivna resultaten David?
Jag tror det är en kombination av olika saker, som haft like olika stor betydelse från år till år.
Lite för lite kontinuitet kanske med ganska stor rotation på spelare varje år. Man har sällat fått ihop laget och passningsspelet tillräckligt bra.
Sedan har väl inte alla utländska nyförvärv alltidvarit tillräckligt bra eller presterat på den nivå man önskat. Förra året exempelvis när jag trodde mer på nigerianskorna. Ezurike och Mercik är väl andra där man kännt att det funnits lika bra svenska alternativ.
Man har väl inte alltid heller haft tillräckligt många bra svenska spelare som kunnat komplettera de utländska.
I år tycker jag egentligen man har en väldigt bra trupp men då stör antagligen skadebekymren istället.
Mercik? Hon är ifrån USA
Det var Okobi och Chukwunonye jag syftade på.
Förstod det… ville bara vara en liten besserwisser
Vittsjö har väl aldrig haft den rätta ambitionen om att vara ett topplag. Deras utländska spelare ligger ju ej heller högst på lönelistan. Våren kommer att bli väldigt tuff, med tanke på alla skador på duktiga spelare. Men hösten blir desto bättre där man borde kunna ta 15-18 poäng och därmed fixa en placering 7-10.
Ambitioner är en sak och resurser en annan. Finns det någon klubb i DA som går i takt här? De allra flesta har väl ambitioner som överstiger resurserna. Tomas Mårtensson sa på upptaktsträffen med adress till företagare: ”Vill ni se en by spela i CL – satsa på Vittsjö.”
VGIK kan bli rejält indragna i bottenstriden.
Vittsjö kan också hamna topp 6, om alla skador i den tunna truppen går över snabbt.
I Vittsjös fall tycker jag nog att resurser och ambitioner går hand i hand. Visst, med större resurser kan också Vittsjö bli ett topplag. Men nu har man inte det och man har i stället valt att lägga pengar på en egen anläggning värd flera miljoner kronor. Alla verkar vara rätt nöjda med det i norra Skåne. Det blåser inte särskilt hård motvind när laget kämpar för en placering 6-10.
Men om (gillar egentligen inte ordet ”om”) förstaelvan är intakt ser det rätt så bra ut.
Ja det är väl en rimlig placering på Vittsjö. Skadebekymmer i truppen ställer till det. Gäller att vinna derbyn mot Limhamn, Kdff och FCR. !!
För att försvara placering gäller det väl snarare att vinna mot LB, Hammarby, Kvarnsveden och plocka poäng från Djurgården och KDFF i första hand – för att slippa bli indragna i bottenstriden.