Spanien känns lite som EMs joker. Ett landslag med ganska dåliga föutsättningar då damfotbollen i Spanien ständigt misshandlas av förbundet. Både klubblagen och landslaget har dålig uppbackning ekonomiskt och man spelar alldeles för få matcher mot starkt motstånd. Har de senaste åren producerat en stor mängd talanger som nått framgångar i F17, F19 och F20-mästerskapen. Det är nog en och annan klubbscout som håller extra koll på Spanien i år då flera landslagsspelare står utan kontrakt.
Ignacio Quereda har varit förbundskapten för landslaget sedan 1988 (!!) och har haft sina kontroverser med båda spelare och klubbar genom åren. Anfallaren Laura del Río är en spelare som inte längre vill spela i landslaget under hans ledning. Nu har han ändå fått ihop en intressant trupp med en bra mix av ungt och lite mer rutinerat. Spanien har verkligen framtiden för sig då större delen av truppen har många år kvar på toppnivå om de vill.
Spanien spelar i sina bästa stunder snabb och skicklig passningsorienterad fotboll där de kan rulla ut vilket landslag som helst. I sina sämre stunder blir spelet både långsamt och slarvigt och då kan man istället förlora mot vilket landslag som helst. Laget visade gryende form i den oavgjorda matchen mot Danmark i helgen där man stundtals lyckades spela ut danskorna. De spanska lagen, både på landslagssidan och klubbsidan är dock ofta alldeles för ineffektiva på den sista tredjedelen och där måste man vara hetare under EM annars blir det tack och hej i gruppspelet.
Spelar i grupp C tillsammans med England, Frankrike och Ryssland.
Tips: Vidare som grupptrea bakom Frankrike och England. Förlust i kvartsfinal mot Sverige.
Målvakter: Förstemålvakt är Ainhoa Tirapu (Född: 1984, Klubb: Athletic). En målvakt med fina reflexer och som läser spelet bra. Andremålvakt är María José Pons (-84, Espanyol). På målvaktssidan finns också unga Dolores Gallardo (-93, Atlético) som tillhör årskullen som hade stora framgångar på F17-nivå.
Försvar: Ruth García (-87, Levante UD) är ledaren i försvaret och given i mittlåset. Bredvid sig har hon i de senaste matcherna haft Irene Paredes (-91, Athletic) som är ganska ny i landslagssammanhang. Främsta konkurrenten om mittbackspositionen är Melisa Nicolau (-85, Barcelona) men också Miriam Diéguez (-86, Barcelona) som även är ett alternativ på mittfältet.
Marta Torrejón (-90, Espanyol) har varit ganska given som högerback på senare tid och kommer nog vara det även i EM. Om vänsterbacksplatsen gör nog främst klubbkamraterna Elixabet Ibarra (-81, Athletic) och Leire Landa (-86, Athletic) upp. Spelskickliga Ibarra återfinns i klubblaget oftast på det centrala mittfältet men är ett bra alternativ även som ytterback. Athletics ordinarie vänsterback Landa är teknisk som de flesta spanjorskor och duktig i offensiven.
Mittfält/anfall: Spanien spelar med två defensiva mittfältare. Förstavalen hos förbundskaptenen har varit Silvia Meseguer (-89, Espanyol) och unga Nagore Calderón (-93, Atlético). Två spelskickliga mittfältare och blott 20-åriga Calderón har snabbt visat klass i landslaget. Två spelare som kanske kan få ett internationellt genombrott i EM. Ett starkt defensivt alternativ på mittfältet, som jag tror att man skulle behöva, är rutinerade Sandra Vilanova (-81, Espanyol). Ett lite mer offensivt alternativ är Vicky Losada (-91, Barcelona) som har ett bra skott och gör en hel del mål i klubblaget.
Spaniens stora stjärna är Verónica Boquete (-87, Tyresö FF) som har blivit utsedd till bästa spelare i WPS och prisad även i Damallsvenskan de senaste åren. Intelligent, spelskicklig och hyperteknisk och i landslaget också främsta målskytten. Spelar i allmänhet som anfallare i landslaget även om jag nog tror hon skulle göra ännu mer nytta för laget en aningen mer tillbakadragen position. Strax bakom sig har hon smarta klubbkompisen Jennifer Hermoso (-90, Tyresö FF) Vänsterfotad och duktig huvudspelare. Ett alternativ i rollen offensiv mittfältare/anfallare är Priscila Borja (-85, Atlético).
Offensiven kompletteras troligtvis av Sonía Bermúdez (-84, Barcelona) och Adriana Martín (-86, Western New York Flash). Bermúdez är en spelare som måste få lite högre målprocent i de viktiga matcherna för att riktigt slå igenom internationellt. En energisk och hårt arbetande anfallare som har öst in mål i klubblaget de senaste säsongerna. Martín har på senare år varit pålitlig målskytt både i spanska ligan och i olika amerikanska ligor. Henne hade jag nog placerat längst fram centralt men hon tar troligtvis också en ytterplats. Ett tredje rutinerat ytteralternativ är Erika Vázquez (-83, Athletic) som också hon genom åren alltid producerat mål i klubblaget.
Ett hett alternativ i offensiven är annars supertalangen Alexia Putellas (-94, Barcelona) som fick göra landslagsdebut mot Danmark för några dagar sedan. En spelare som jag definitivt hade gett mer speltid. Ytterligare två unga alternativ finns för mittfält/anfall i Amanda Sampedro (-93, Atlético) och Virginia Torrecilla (-91, Barcelona)
Jag saknar tre spelare i den spanska truppen. Dels pålitliga måldrottningen Natalia de Pablos som nyligen lämnade Rayo Vallecano för Bristol Academy i England. Hon ledde då skytteligan i Spanien och är nu även med i skytteligatoppen i England. Hon fanns med i den 40 namn stora preliminära truppen men ratades sedan än en gång. I övrigt saknar jag också två favoriter från spanska serietvåan Athletic. Dels oerhört smarta och spelskickliga anfallaren Nekane Diez samt Iraia Iturregi, attityden och viljan personifierad i defensiven.
Ett svar till “Inför EM 2013: Spanien”
Det var mycket nytt och intressant. iogonfallande att sa fa Barcelona-spelare ar med, iaf i oppningselvan. Tycker inte Spanien stora problem ar ineffektiviteten direkt, utan att man inte har forsvaret som behovs for framgang. Man skulle kanske forvanta att ett anfall som rullar boll under 75% av matchen skulle gora mer mal, men fotboll ar inte sa enkelt. Konsten ligger i att rulla runt bollen, fa in den ens ett par ganger (tillrackligt utmanande) och att inte slappa baklangesmal.