Inför Liga Iberdrola 2017/18


Den spanska ligan har de senaste åren växt till att bli min favoritliga vid sidan om Damallsvenskan och eftersom jag följt den ganska mycket de senaste åren så blir det en lite längre genomgång inför årets säsong.

Den här upplagan av Liga Iberdrola är helt klart den starkaste hittills. Det blir färre och färre stryklag i ligan trots att topplagen bara blir bättre och bättre. Årets nykomlingar satsar båda på att etablera sig så en del av de mer etablerade lagen kan få det jobbigt i botten.

Antalet utländska spelare fortsätter att öka kraftigt vilket förstås också ökar kvaliteten. I år får jag det till drygt 50 och det är bara tre (Betis, Athletic och Rayo Vallecano) av de 16 lagen som inte har några utländska spelare i sina trupper.

Även om det känns som att jag har bättre koll på alla lag och spelare så känns det mer svårtippat än tidigare då det har varit väldigt stor rotation på spelare under sommaren. Barcelona får finna sig i att bära ett klart favoritskap med regerande mästarna Atlético som främsta utmanare. Där bakom är det öppet och något lag kanske kan överraska och utmana topp två. Ganska många lag tippade på nedre halvan riskerar att bli indragna i bottenstriden om man inte får ihop sitt spel.


Här kommer årets tips (två främsta till Champions League, åtta främsta till Copa de la Reina och två sista åker ur):

1. Barcelona (2:a förra året) – Med värvningar av internationella stornamn som Natasa Andonova, Lieke Martens och Toni Duggan har Barcelona mer än väl täckt upp för förlusten av skyttedrottningen Jennifer Hermoso i offensiven. Man har nu en väldig bredd i offensiven för här finns ju också spanska EM-spelare som Mariona Caldentey, Olga Garcia och Barbara Latorre. Vi får väl se om man lyckas hålla alla nöjda under säsongen.

Offensivt skickliga mittfältare i toppklass har man också i lirare som Andressa Alves, Alexia Putellas och Vicky Losada. Rutinerade franska nyförvärvet  Élise Bussaglia ska ge stabilitet på mittfältet. Under sommaren har ett gäng av lagets flicklandslagsspelare lämnat klubben för att få speltid i andra klubbar. en kvar finns bl.a. 19-EM-hjältarna Patricia Guijarro och Aitana Bonmati.

Ligans bästa målvakt har man också i landslagsmålvakten Sandra Panos. Skickliga offensiva ytterbackar i Leila Ouahabi och brasilianska nyförvärvet Fabiana. Mitt-/högerbacken Marta Torrejón är tryggheten i försvaret där man även har bl.a. danska Line Røddik Hansen. Dessutom gjorde man sent klart med regerande mästarnas bästa försvarare Mapi Leon.


2. Atlético Madrid (1) – Har inte kunnat matcha Barcelonas spektakulära värvningar men stommen från förra årets succésäsong är kvar även om förlusten av viktiga försvararen Mapi Leon är tung. Startelvan är fortsatt väldigt bra men bredden i truppen kanske inte så imponerande.

I spelskickliga landslagsbacken Andrea Pereira, lovande vänsterbacken Carmen Menayo och mexikanska högerbacken Kenti Robles är tre fjärdedelar av ordinarie backlinjen ändå kvar och man har fått in ett starkt nyförvärv i brasilianska landslagsbacken Jucinara Soares. Fint defensivt nyförvärv också i franska Aurélie Kaci.

Skickligt mittfält där landslagsspelarna Silvia Meseguer och Amanda Sampedro dominerar. Offensiva mittfältaren/anfallaren Esther González kom också med i EM-truppen och här finns även lovande schweiziskan Viola Calligaris som nytt alternativ.

Bra offensiv med rutinerade och pålitliga målskytten Sonia Bermúdez och kantspringaren Marta Corredera.. Andrea Falcón slog igenom förra året men åkte på en korsbandsskada. Spännande nyförvärv i snabba och kraftfulla brasilianska landslagsanfallaren Ludmila da Silva.


3. Athletic Club (5)- Ligans mest framgångsrika klubb halkade ner från mästartronen till en för laget ovanligt svag femteplats. Det helbaskiska laget kommer nog också få det lite tuffare att hävda sig helt i toppen när allt fler klubbar börjar hämta toppspelare utomlands men ännu så länge har man en trupp som kan slåss om topplaceringar.

Man genomgår ett generationsskifte och några rutinerade pjäser avslutade sina karriären förra säsongen. Av dem var det dock bara lagkaptenen Iraia Iturregi som var given startspelare. Av de landslagsmeriterade veteranerna finns fortsatt pålitliga målskytten Erika Vasquez, målvakten Ainoa Tirapu och starka mittbacken/mittfältaren Vanesa Gimbert kvar.

Athletic har en väldigt framgångsrik talangutveckling och är nästan alltid en av de klubbar med flest spelare i flicklandslagen. Man hade exempelvis fyra spelare i startelvan när Spanien nyligen vann F19-EM. Lilla hypertekniska 19-åringen Maite Oroz var en nyckelspelare på mittfältet redan förra året då även jämngamla anfallaren Lucía García fick gott om speltid. 17-åriga Damaris Egurrola visade sig ha ett väldigt tungt skott och imponerade som defensiv mittfältare och fjärde F19-mästaren i truppen är mittbacken Bianca Sierra.

Förra hösten tyckte jag att Yulema Corres var ligans allra bästa spelare då hon visade upp härlig spelintelligens och målsinne. Hon blir förstås viktig i offensiven i år också tillsammans med Nekane Diez. Löpvilliga yrtterbackarna Ainhoa Vicente och Eunate Arraiza är också väldigt viktiga för lagets offensiv. Mittfältaren María Díaz Cirauqui och landslagsmeriterade försvararen Ane Bergara är de enda namnkunniga nyförvärven.


4. Levante (4) – Levante är ett annat av ligans klassiska topplag och man har bara misslyckats med att nå topp 5 två gånger sedan 1994. Man har tappat en del nyckelspelare men också värvat bra.

Man har en pålitlig målskytt i snabba mexikanskan Charlyn Corral. Hon kommer i år att flankeras av Marta Cardona och portugisiska Jessica Silva som båda är skickliga på att ta sig förbi sina motståndare. Offensiva mittfältaren María de Alharilla är också väldigt viktig för lagets offensiv. Tidigare Kristianstadspelaren Ida Guehai kom också igång rejält i slutet av våren och blir nog också viktig i år.

Defensiven var lagets problem förra året men i år har man fått in ett par starka pjäser i Miriam Dieguez och danska Sofie Junge Pedersen som säkerligen kan stabilisera lagets defensiv. Sonia Prim och Laura Gutierrez är andra viktiga spelare i defensiven där man också fått in mexikanska landslagets vänsterback Greta Espinoza.


5. Valencia (3:a) – Ett av få lag som ser lite svagare ut i år. Hade ligans starkaste defensiv förra året men nu har man tappat sin skickliga målvakt Christiane Endler till PSG. Colombias Noelia Bermudez är en bra ersättare men känns inte alls lika stabil.

I övrigt är dock defensiven intakt med urstarka försvarare som Ivana Andrés och Paula Nicart och kanske ligans bästa inlägg hos kraftfulla brasilianska vänsterbacken Joyce Magalles. Nickstarka nyförvärvet Marta Carro ska göra defensiven ännu stabilare.

Mittfältet är lite försvagat när Claudia Zornoza har lämnat och colombianska Natalia Gaitan är korsbandsskadad. Lovande Sandra Hernandez är dock ett väldigt intressant nyförvärv och här finns också offensivt skickliga spelare som landslagsmeriterade teknikern Carol Férez och argentinska allroundspelaren Marianela Szymanowski.

Offensiven är också tunnare än i våras även om lagets skyttedrottning Mari Paz Vilas är kvar,liksom lovande Marta Peiró. Skickliga genombrottsspelaren Anair Lomba är ett bra nyförvärv men är på väg tillbaka från en korsbandsskada. Bra kantspelare i Débora García.


6. Real Sociedad (8) – Är det kanske i år Real Sociedad för första gången ska sluta högre upp i tabellen än baskiska rivalen Athletic, kanske, men då får man inte vänta hela hösten på att få igång offensiven som förra säsongen. Man har haft samma samspelta grupp spelare ganska länge nu där de flesta ligger precis under landslagsnivå i kvalitet. Passningsskickligt och hårt arbetande lag och i år har man fått in ännu lite mer spets.

Nya lovande vänsterbacken Bea Beltrán etablerade sig på seniornivå hos mästarna Atlético förra året och Claudia Zornoza med sin vänsterslägga var nyckelspelare Valencias centrala mittfält . In i offensiven har också landslagsmeriterade japanskan Michi Goto kommit och hon är lagets första utländska spelare någonsin.

Stjärnan i offensiven är Nahikari García som blir bättre för varje år men även lite mer kraftfulla Manuela Lareo är bra. Skicklig ytterback har man i Sandra Ramajo och Paola Soldevila brukar imponera på mig i mittförsvaret. Itxaso, Naiara Beristain och Leyre Fernandez.är alla stabila kuggar på mittfältet där man också har en spännande talang i Nerea Eizagirre. Maríasun Quiñones var tredjemålvakt i EM.


7. UDG Tenerife Sur (6) – Här finns potential för att nå topp 5 för första gången och kanske högre upp ändå. Är väldigt starka hemma på ön men måste förbättra spelet på bortaplan.

Har framför allt stärkt upp offensiven med fina värvningar. Tillbaka efter en säsong i Levante är rutinerade och tekniskt vassa målskytten Mariǻ-José Pérez och nya är också Huelvas kraftfulla Cristina Martín-Prieto samt Barcelonas lilla ivorianska speedkula Ange N’Guessan.

Stabil defensiv med lagkaptenen Cindy García, rutinerade Raquel Peña samt amerikanska Jackie Simpson som i år fått sällskap av landsmaninnan Megan Crosson. Ganska internationellt mittfält med japanska Ayano Dozano och kanadensiska nyförvärvet Jordyn Listro.


8. Real Betis (11) – Spelande lag med bra kortpassningsspel som gjorde en fin säsong som nykomling förra året. Kommer med en starkare trupp nu efter flera kloka värvningar. Jag imponerades förra året av 21-åriga lagkaptenen Irene Guerrero som är en stark bollvinnare på mittfältet. I år har man också fått in Virginia García som intressant offensiv mittfältare.

I offensiven levererade Paula Moreno som måltjuv i match efter match förra säsongen men hon var också nästan lagets enda anfallsvapen. I år får hon sällskap av tidigare landslagsspelaren Priscila Borja.

Fin värvning också  i Rocio Gálves som hade en skadefyllld säsong förra året men som kanske är den bästa mittbacken som kommit fram ur ungdomslandslagen på senare år. Även Maddi Torre är en bra mittbacksvärvning.


9. Rayo Vallecano (7) – Sällan har väl en spelare betytt så mycket för ett lag. När klubbens stora måldrottning Natalia Pablos kom tillbaka under hösten så lyfte hela laget och man gick från botten till en stabil mittenplacering. Ligans kanske mest pålitliga målskytt med tanke på att hon ändå spelar i ett svagare lag och hon får inte bli skadad om det ska gå bra för laget.

Truppen i övrigt är ganska profilfattig men det finns fler kvalitetsspelare. Offensiva mittfälteren Estela Fernández är en personlig favort, ganska kraftfull och spelskicklig. Viktig i offensiven är också snabba teknikern Sheila García samt Cristina Auñon som är en utmärkt kontringsspelare.

Defensiven var lagets svaghet förra året. Här är saknas kanske de riktigt vassa namnen men Paula Andujar är viktig och Jennifer Santiago lovande. Rutnerad målvakt i Alicia Gómez .


10. Madrid CFF (nykomling) -Tredje gången gillt för nykomlingen Madrid CFF som misslyckats att kvala upp två gånger tidigare. Det må vara första gången för klubben i högstadivisionen men en nykomling med en mer rutinerad trupp får man leta efter.

Offensivt ser man starka ut för här har man många tidigare framgångsrika Rayo Vallecano-spelare som landslagsmeriterade mittfältaren Saray Garcia, pålitliga målskytten Patricia Mascaró och Ekvatorialguieas Jade Boho. Nu får man ännu mer rutin när även landslagets tidigare målspruta, 35-åriga Laura del Río, hämtats in. Främsta målskytt förra året var Alba Mellado.

Ona Batlle, F19-landslagets högerback, har hämtats från Barcelona och EM-backen Alexandra López från Atlético Madrid. Ytterligare rutin till mittfältet har man fått i Paula Serrano och tidigare schweiziska landslagsspelaren Sandy Mändly som båda hämtats från nedlagda Neunkirch.


11. Santa Teresa (9) – Hade en stark defensiv och svag offensiv förra året. Man har tappat flera nyckelspelare i defensiven men kanske att offensiven ser starkare ut.

Augustine Ejangue var en gång i tiden på väg till Tyresö, men det blev inget av det för den kamerunska mittbacken som nu ska styra upp Santa Teresas försvar. Nyförvärvet Carla Gomez är skicklig offensiv kantspelare. Ny i offensiven är också Alicia Muñoz, toppskytt i Albacete förra året.

Stjärnan i laget är dock Estefanía Lima som imponerade stort på mig förra säsongen. Stark och teknisk offensiv mittfältare som gör mycket mål. På mittfältet finns också duktiga grovjobbare som Aina Torres och ”Chica” Martín samt rutinerade nyförvärvet Alba Merino.


12. Espanyol (13) -. Hade både offensiva och defensiva problem förra året. Har nu värvat friskt och en del intressanta namn men inte så många värvningar som känns som givna succéspelare.

Flera finska spelare prövade lyckan i Spanien förra säsongen men utan någon större framgång. Kanske kan nya anfallaren Riikka Hannula lyckas bättre? Ganska intressant offensiv med fysiska Eli del Estal, brasilianska Luana de Lima samt italienska nyförvärvet Deborah Salvatori.

Pilar Garrote är också viktig för offensiven.Mer defensiva tvillingsystern Nuria Garrote är också viktig i laget. Paraguays Dulce Quintana imonerade som mittback under våren och lär få en nyckelroll i år. Japanska Ayaki Shinada, med förflutet i Kungsbacka DFF, är också ny i truppen och i veckan anslöt även slovakiska mittfältaren Dominika Čonč.


13. Sevilla FC (nykomling) – För två säsonger sedan fanns inget lag från Sevilla i högstaligan nu har man två och båda bör kunna fixa nya kontrakt. Man har värvat en hel del intressanta spelare. Försvaret har förstärkts med rutinerade rumänskan Olivia Oprea. På högerbacksplats har man fått in yrvädret Maria Bores som är en riktig energispelare. .

Alicia Fuentes spelade sin sista landskamp för 15 år sedan men 39-åringen är fortsatt en viktig kugge i Sevilla. En spelare som inte varit landslagsaktuell de senaste åren är också nyförvärvet Nagore Calderón och mittfältaren kan kanske få en nytändning i klubben.

Välväxta italienska anfallaren Martina Piemonte är också ny i klubben och ska göra målen tillsammans med Jennifer Morilla som gjorde 38 mål i andradivisionen och kvalspelet förra året. Mexikanska Pamela Tajonar, med en kort sejour i Ldb Malmö, vaktar målet.


14. Sporting Huelva (10) – Succé eller fiasko, jag lutar nog mer åt det senare. Alltid svårbedömt lag för här är det stor rotation på spelare. Det är också ett intressant lag att följa eftersom man alltid plockar in ett gäng relativt okända utländska spelare.

Nya utländska inslag i år är bl.a. den chilenska landslagstrion Bárbara Santibáñez, Sofía Hartard och Francisca Lara och känslan är väl att man är beroende av att de presterar i offensiven när man nu tappat sin pålitliga målskytt Cristina Martín-Prieto

Österrikiska mittfältaren Katharina Aufhauser och slovenska landslagsmålvakten Eva Vamberger är också nya liksom Kameruns landslagsmittfältare Genevieve Ngo som nog blir viktig. I backlinjen har man ligans längsta mittback i 185 cm Sandra García.


15. Zaragoza CFF (12) – Ytterligare ett lag med stora truppförändringar. Spelade ganska bra fotboll med fint kortpassningsspel förra året men vägde lätt både offensivt och defensivt. Natalia Cebolla är en spännande talang i mittförsvaret men defensiven känns väl tunn även om japanska Minori Chiba är en bra ytterback.

Rutinerade Sara Monforte är en stark bollvinnare och spelfördelare på mittfältet där amerikanska Denali Murnan. Nuria Mallada är den offensiva nyckelspelaren och hon håller hög klass. Engelska nyfövärvet Chloe Richards är nog annars den man hoppas ska hjälpa till att göra målen.


16. Fundación Albacete (14) – Jag trodde att Albacete skulle åka ur förra året men man lyckades hålla sig kvar med två poängs marginal. I år tror jag inte man har samma lycka och man känns som den mest tydliga nedflyttningskandidaten.

Rutinerade lagkaptenen Matilde Martinez viktig på mittfältet och man har en del intressanta offensiva namn i Alba Redondo och argentinska veteranen Andrea Ojeda samt nyförvärven Alba Pomares och kamerunska Gabrielle Ngaska.


Hela fem matcher från första omgången sänds i spansk TV och det är främst kanalen Gol som gäller.