På annandagen drar Toppserien igång. Precis som Damallsvenskan så har Toppserien tappat en hel del profiler inför den här säsongen, kanske i ännu större utsträckning till och med. Framförallt så har många stora norska profiler helt slutat med fotbollen.
Årets serie känns ganska öppen både i toppen, mitten och botten så det kan nog bli en spännande säsong. Topp två till Champions League, jumbon flyttas ner och nästjumbon får kvala sig kvar. Här kommer årets tips:
Samtliga matcher förutom de TV-sända ska streamas av Dagbladet.
1. Avaldsnes (2:a förra året)
Avaldsnes har tappat sin mittfältsgigant Maren Mjelde och viktiga anfallaren Hólmfríður Magnúsdóttir men har ändå ett starkt lag som är brasilianskt och australiensiskt präglat i år. Lite amerikanskt också med tidigare Vittsjö-keepern Katie Fraine i målet.
Jag gillar brasilianska Luana på mittfältet som jag misstänker kommer få en viktig defensiv roll i år när Mjelde har lämnat. Brasilianskt också i backlinjen i form av rutinerade Andreia och lovande Daiane.Fjärde brasilianskan, Francielle, är ett bra offensivt alternativ på mittfältet.
Något skadeplågade Chloe Logarzo som spelade i Eskilstuna i höstas är ett annat alternativ på offensivt mittfält. Man har ytterligare två landslagsmeriterade austarliensiskor i truppen i Emily Gielnik och Gema Simon som är användbara på diverse positioner. Även16-åriga Ellie Carpenter har skymtats i Avaldsnes, oklart om hon är klar för klubben.
Lagets främsta norska spelare finns på ytterbacksplats och i anfallet. Ytterbackarna Ingrid Ryland och Andrine Tomter håller landslagsklass i sina bästa stunder. och anfallarna Cecilie Pedersen och Elise Thorsnes är båda kandidater till skytteligatiteln. Man har också fått in vänsterfotade Lisa-Marie Woods som rutinerat mittfältsalternativ.
2 Stabæk (3:a förra året)
Liksom övriga traditionella topplag har man tappat nyckelspelare, här är det bl.a. Ingvild Stenslands rutin man får klara sig utan på mittfältet och slitvargen Ida Elise Enget och talangen Marie Markussen i offensiven.
I den samspelta backlinjen finns rutin så det räcker och blir över hos målvakten Ingrid Hjelmseth och solida försvararna Trine Rønning och Siri Nordeide Grønli. I defensiven finns ytterligare starka namn som landslagsaktuella Stine Reinås och nyförvärvet Cecilie Liane.
Cathrine Dekkerhus var fantastiskt bra i EM för fyra år sedan men har varit plågad av skador sedan dess. Kanske hittar hon äntligen tillbaka igen detta EM-år. Annars finns väl tryggheten på mittfältet i landslagets grovjobbare Ingvild Isaksen. F19-landslagets Frida Maanum är ett intressant namn på offensivt mittfält.
Det är främst i offensiven man kan få problem. Melissa Bjånesøy och Synne Jensen har båda ett ganska tungt och målskytt år bakom sig men kanske hittar de rätt igen i år. Victoria Ludvigsen delat målbäst i laget förra året men med bara sex mål.
3. LSK Kvinner (1:a förra året)
Utan tvekan laget som drabbats värst av spelarflykt under vintern när bl.a. Isabell Herlovsen, Lene Mykjåland, Emilie Haavi, Sherida Spitse och Marita Skammelsrud Lund har lämnat. Mer orutinerad och tunnare trupp i år.
Defensiven är fortsatt hyfsat stabil med landslagets vassa högerback Ingrid Moe Wold den tryggaste pjäsen. Duktiga bollvinnare på mittfältet i Ingrid Spord och Isabell Bachor. Sedan får Guro Reiten den tuffa uppgiften att försöka ersätta Lene Mykjåland på offensivt mittfält.
Man har fått bygga en helt ny offensiv och jag tror att man kan få tufft att avgöra matcher. Tekniska Synne Skinnes Hansen är skicklig men kanske ingen målspruta. Silje Blakstad tycker jag är lite underskattad, kanske kan hon få ett rejält målmässigt genombrott. Japanska Ryoko Takara är ett intressant nyförvärv på kanten.
4. Vålerenga (9:a förra året)
Jag har flera år i rad överskattat Vålerenga men i år måste laget ändå ta ett rejält skutt uppåt i tabellen. Jag utesluter inte helt att man kan bli inblandad i en guldstrid men är osäker på om man har tillräckligt vassa målskyttar. Sedan har man ju lite jobb med att få ihop ett nästan helt nytt lag.
Defensiven känns väldigt stark med ligans kanske bästa målvakt i amerikanska Michelle Betos och en av seriens absolut bästa ytterbackar i danska Theresa Nielsen. I backlinjen finns också starka namn som australiensiska landslagbacken Teigen Allen och mexikanska Arianna Romero. Jag tycker också att Jennie Nordin sett bra ut under försäsongen.
Isländska Gunnhildur Yrsa Jónsdóttir, amerikanska Stephanie Verdoia och australiensiska Aivi Luik bildar ett bra mittfält. Lite tunnare framåt där nog mycket hänger på att amerikanskan Elise Krieghoff presterar. Min personliga favorit Johanne Fridlund är tydligen övertränad och oklart när hon är tillbaka..
5. Røa (5:a förra året)
En liten outsider som man aldrig riktigt vet var man har. Man har dock tappat en hel del rutin i defensiven när bl.a. högerbacken Hedda Strand Gardsjord och målvakten Silje Vesterbekkmo har slutat. Kvar är dock Gunhild Herregården och hon blir viktig i år.
Line Holter är skicklig på mittfältet där även Kristin Carlsson håller till. Hyfsad offensiv med landslagsmeriterade Lisa-Marie Karlseng Utland, amerikanska nyförvärvet Shade Pratt och förra årets främsta målskytt Elisabeth Jeppesen.
6. Klepp (10:a förra året)
Tunn trupp men ganska bra startelva. Bra försvar med landslagsspelarna Maria Thorisdottir och Tuva Hansen. I offensiven är snabba Hege Hansen tillbaka i klubben och här har man värvat in svenska bolltrillaren Venera Rexhi.
Nyazeeländska Kirsty Yallop har flera fina säsonger bakom sig i Damallsvenskan och bör kunna ersätta gravida Gry Tofte Ims fullt ut åtminstone defensivt. Australiensiska Tameka Butt var inte lika lyckosam i Damallsvenskan men ska försöka ersätta henne offensivt.
7. Arna Bjørnar (8:a förra året)
Ställer alltid upp med ett väldigt ungt lag och i år ser framförallt defensiven väl ung ut. Stabil målvakt dock i amerikanska Alyssa Giannetti. Viktiga Maria Brochmann missade nästan hela förra säsongen p.g.a. skada men blir viktig i år när starka korsbandsskadade mittfältskollegan Vilde Bøe Risa istället missar hela säsongen.
Tekniska yttern Amalie Eikeland är väldigt bra i sina bästa stunder men lite ojämn. Spännande att se vad kraftfulla ivorianskan Josée Nahi kan hitta på i anfallet. Landslagsmeriterade kandensiska mittfältaren Emma Fletcher är också ny i laget.
8. Kolbotn (4:a förra året)
Kolbotn har en väldigt tunn trupp i år men det finns potential för en mycket bra startelva om alla kan hålla sig friska. Nyförvärvet Antonia Göransson har inte riktigt kunnat göra sig själv rättvisa efter diabetesdiagnosen men har fortsatt riktigt hög högstanivå. Spännande att se vad hon kan hitta på i Kolbotn som i Sanna Svensson också har svenskt i backlinjen. Hon kommer troligtvis bilda mittbackspar med duktiga Ina Gausdal.
Jag har tidigare under vintern skrivit om lagets vassa talanger och de blir viktiga i år. Karina Sævik (-96) borde nog kunna bli landslagsaktuell precis som Nora Eide Lie (-97) varit. Eide Lie finns på skadelistan just nu och på väg bort från den listan är vassa vänsterbacken Marit Bratberg Lund (-97) . Offensivt ser det annars väldigt tunt ut men finska Juliette Kemppi ska försöka göra målen.
9. Sandviken (6:a förra året)
Ganska profilfattigt som nog kommer kämpa sig kvar med bra laginsatser. Har rutinerade spelare som försvararen June Hammersland och holländska mittfältaren Marije Brummel. Landslagsmeriterade Nora Gjøen är ny i mål. Saknar en säker målskytt men Sofie Skjelstad Jensen är en som borde kunna göra fler.
10. Trondheims-Ørn (7:a förra året)
Har tappat offensiv kraft när Reiten och Utland har lämnat men ska väl ändå kunna hålla sig kvar. I offensiven är ändå Andrea Haugstøyl och Oda Fugelsnes skickliga i sina bästa stunder. Mali Næss viktig i försvaret och Kristine Nøstmo hyfsat stabil i målet.
11. Medkila (11:a förra året)
Stor rotation på spelare och det vill nog till att de utländska nyförvärven levererar om man ska hålla sig undan nedflyttningsstriden för nästan alla lagets norska spelare är unga och orutinerade.
Flicklandslagsmeriterade amerikanskan Megan Kufeld får säkert en del att göra i målet. Ett spännande namn i truppen är svenska Fanny Johansson som flyttade till USA innan det blev någon elitfotboll i Sverige. Välväxt defensivspelare. I Tiffany McCarty har man en pålitlig målskytt.
12. Grand Bodø (nykomling)
Nykomlingen kommer nog att få kriga i botten precis som man gjorde senast man var uppe. Har fått in två landslagsmeriterade finskor i Linda Ruutu och målvakten Siiri Välimaa.
3 svar till “Inför Toppserien 2017”
Skulle vilja veta vilka spelare som på riktigt kan -om man inte hade Sundhage som coach utmana om trupplatser. Finns många spännade namn både i DA och utomlands som aldrig känns heta men som är det! Tänker ex på Göransson, Jennie Nordin, Kullashi, Blomqvist och Hanna Terry. Jag menar det här är namn med stor potential men som inte lyfts in så länge Sundhage är vid rodret. Herdman i Kanada hade förmodligen gett Kullashi 20 landskamper vid det här laget… Därför undrar jag vad ni tycker i kommentarsfälten; om ni fick ta bort Sundhages goa gäng- vilka namm skulle ni satsa på och ge chansen. Misstänker att jag har mycket spännande läsning framför mig.?
Du fick dålig respons Filip, kanske känner många precis som jag viss trötthet att ens fundera på saken just nu eftersom inget ändå kommer att ske förrän nya förbundskaptenen tillträder.
Det jag framförallt skulle vilja se är att man i i större grad roterar i den del av truppen som inte tillhör den absoluta stommen i laget och ger de spelare som visar fin form chansen. Plus att man verkligen också ger dem chansen genom speltid.
Bättre sent än aldrig! ? Jo musten går ur en och man nästan längtar till att se Gerhardssons första trupp, för det händer absolut ingenting. Oftast när man tar med ex De Jongh/ Almqvist är det helt oförklarligt att låta J Johansson gå före. Nej vi får se hur det går i EM och sen är det nytt blad igen!