Efter en kort vårserie där ingen åkte ur och bara äran stod på spel går nu engelska WSL över till att spela höst-vår och en full säsong. Nästan varje säsong är det nya regler som gäller för WSL och nu har FA kommit med ett förslag om att redan till nästa säsong ha som krav att alla klubbar i WSL 1 ska vara fullt professionella.
Frågan är dock om tillräckligt många klubbar är villiga att göra en sådan satsning. Så sent som i våras valde ju Notts County att helt lägga ner sin verksamhet av ekonomiska skäl och Sunderland har ju övergett sin proffssatsning. Personligen förstår jag inte varför man inte utnyttjar sitt allra starkaste varumärke och satsar rejält på en Women’s Premier League istället, borde ju vara mer gynnsamt ur sponsorsynpunkt.
Nåja, tillbaka till årets säsong som drar igång under fredagen och där toppstriden lär handla om tre lag (Chelsea, Arsenal och Man City). Två främsta till Champions League och jumbon åker ur (om inte reglerna ändras igen). Här kommer årets tips:
1. Chelsea (1:a i vårserien) – Mitt tips går till Chelsea som jag tycker har en väldigt komplett trupp i år. Rutinerat mittfält med lagkaptenen Katie Chapman och norska Maren Mjelde som kommer ge defensiv stabilitet. Framåt har man kreativa världsnamn som Ramona Bachmann, Karen Carney och Ji So-Yun.
Eniola Aluko vann skytteligan förra men rubrikerna har ju den senaste tiden handlat om dispyten med den nu sparkade förbundskaptenen Mark Sampson om rasistiska påhopp. Tekniska och kvicka Gemma Davison och Fran Kirby samt amerikanska kraftpaketet Crystal Dunn och skotska stortalangen Erin Cuthbert är andra som kommer orsaka problem för motståndarförsvaren.
Ingen brist på fysik i defensiven där nickstarka EM-utropstecknet Millie Bright får sällskap av kraftfulla norskan Maria Thorisdóttir samt förstås Magdalena Eriksson som antagligen tar plats till vänster i en trebackslinje. Sedan har man ju en toppmålvakt i Hedvig Lindahl.
2. Arsenal (3:a) – Har inte riktigt fått ihop spelet de senaste säsongerna men har en väldigt stark offensiv som bör räcka långt. På mittfältet har skickliga Jordan Nobbs en nyckelroll. Amerikanska Heather O’Reilly och holländska Daniëlle van de Donk är andra starka mittfältsnamn.
Stjärnvärvningen Kim Little kommer förhoppningsvis tillbaka från sin korsbandsskada mot slutet av säsongen. Offensivt finns ändå gott om matchvinnare i EMs två toppskyttar Jodie Taylor och Vivianne Miedema. Dessutom finns ju här vassa djupledsspelare som Beth Mead och Lisa Evans.
Jessica Samuelsson blir förstås ett urstarkt tillskott i försvaret och blir intressant att se hur man formerar laget för här finns ju också lagkaptenen Alex Scott som högerbacksalternativ. Sverige-bekanta irländska mittbacken Louise Quinn är viktig i luftrummet och har fått en ny mittbackskollega i rutinerade tyskan Josephine Henning.
3. Manchester City (2:a) – Har inte samma toppbredd som sina huvudkonkurrenter nu när spelare som Kosovare Asllani, Toni Duggan, Lucy Bronze och Carly Lloyd har lämnat. Startelvan är dock fortsatt stark och man är det lag som sett mest samspelt ut de senaste åren.
I defensiven har man lagkaptenen och mittbacken Steph Houghton som viktig kugge och här finns också landslagets vänsterback Demi Stokes och landslagsmålvakten Karen Bardsley. Talangfulla defensiva mittfältaren Keira Walsh imponerade stort på mig förra året och är viktig centralt med bl.a. en alltid starkt presterande Jill Scott.
I offensiven finns också stark inhemsk talang i bl.a. tekniska och kvicka duon Nikita Parris och Isobel Christiansen samt en pålitlig målskytt i skotska Jane Ross Intressant att se också vilken roll tyska Pauline Bremer får i laget.
4. Liverpool (4:a) – Stabil defensiv med bl.a. landslagsmålvakten Siobhan Chamberlain i mål samt rutinerade Casey Stoney, Gemma Bonner och Alex Greenwood i backlinjen. Skotska Caroline Weir är viktig på mittfältet och i offensiven har man bl.a. teknikern Jess Clarke och walesiska Natasha Harding samt talangen Bethany England på lån från Chelsea.
5. Reading (6:a) – Har ett starkt mittfält med rutinerade EM-duon Jade Moore och nyförvärvet Fara Williams samt Brooke Chaplen som jag tycker är en lite underskattad spelare. Lite tunn offensiv kanske men här finns bl.a. nordirländska Rachel Furness samt Kirsty Linnett som väntar på det stora genombrottet. Jo Potter och Mandy van den Berg ska hålla ihop försvaret
6. Birmingham City (7:a) – Har en toppmålvakt i tyska Ann-Katrin Berger och ett försvar med en del duktiga U23-spelare, exempelvis Aoife Mannion och Jessica Carter. På mittfältet finns bl.a. norska Andrine Hegerberg. Laget har i många haft problem att göra mål men i lagets offensiv finns. bl.a. rutinerade Ellen White.
7. Bristol City (8:a) – Det brukar vara fullt av walesiska spelare i laget men lite mindre av den varan i år. Istället en del belgiskt när man värvat duktiga mittfältaren Julie Biesmans, Sverige-bekanta vänsterbacken Lorca van de Putte och anfallaren Yana Daniëls, alla med landslagsmeriter. Lovande holländska backen Danique Kerkdijk är också ny. Skotska landslagsduon Frankie Brown och Chloe Arthur är andra nyckelspelare i laget.
8. Sunderland (5:a) – På mittfältet är nya lagkaptenen Lucy Staniforth och holländska Dominique Bruinenberg viktiga och här har man också fått in en bra bollvinnare i amerikanska Zaneta Wyne. Amerikanska Beverly Leon och irländska Stephanie Roche ska göra målen. Victoria Williams är bra i försvaret.
9. Everton (nykomling) – Duktiga försvarare i Fern Whelan och Gabby George och intressanta anfallare i Claudia Walker och nordirländska Simone Magill. Nya i laget är bl.a. landslagsmeriterade holländskorna Siri Worm och Marthe Munstermann.
10. Yeovil Town (9:a) – Tog en poäng i våras och kommer få kämpa för att undvika sistaplatsen. Halva truppen består av spelare från Wales men inga riktigt tongivande landslagsspelare även om här finns flera spelare med landslagsmeriter som tekniskt duktiga Natasha Lawrence i offensiven och mittfältarna Helen Beazard och Ellie Curson.